Άρβυντας Ματσιγιάουσκας


Ο Άρβυντας Ματσιγιάουσκας (Arvydas Macijauskas) (γεν. στην Κλαϊπέντα στις 19 Ιανουαρίου 1980) είναι Λιθουανός πρώην μπασκετμπολίστας. Ανακοίνωσε τον τερματισμό της καριέρας του αφότου η τελευταία του ομάδα, ο Ολυμπιακός ΣΦΠ, τον άφησε ελεύθερο, μετά από παρατεταμένες δικαστικές διαφορές που είχε μαζί του.


Εθνική Λιθουανίας

Στη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ 2003, όταν η Λιθουανία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ο Ματσιγιάουσκας ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του.

Ολυμπιακός

Στις 20 Ιουλίου 2006 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, όμως στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 τραυματίστηκε στον αχίλλειο τένοντα κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα προετοιμασίας. Έτσι, δεν αγωνίσθηκε ούτε δευτερόλεπτο με τη φανέλα της νέας του ομάδας για έξι μήνες. Επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους στις 3 Απριλίου 2007, στον εκτός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού εναντίον της ισπανικής Ταού Κεράμικα για τα play-offs της Ευρωλίγκα. Αγωνίστηκε για 14 λεπτά, πετυχαίνοντας 2 πόντους από ισάριθμες ελεύθερες βολές. Προηγουμένως είχε αγωνιστεί σε ένα φιλικό παιχνίδι εναντίον του Αιγάλεω, την 1η Απριλίου 2007. Είναι γεγονός πως δεν πρόσφερε στην ομάδα του τίποτα από τα αναμενόμενα όταν αποκτήθηκε, λόγω σοβαρών και επιπόλαιων τραυματισμών, ο τελευταίος εκ των οποίων προκλήθηκε καθαρά με δική του υπαιτιότητα όταν, κατά τη διάρκεια διακοπών, τραυματίστηκε στο πόδι σε αγώνα μπάσκετ που έπαιζε με φίλους του στη Λιθουανία. Τελικά η ομάδα και ο παίκτης οδηγήθηκαν στα δικαστήρια καθώς υπήρχε έντονη διαφορά στο οικονομικό ζήτημα, αναφορικά με το ποσό που ο Ματσιγιάουσκας όφειλε να πάρει από τον Ολυμπιακό ως αποζημίωση για την πρόωρη λύση του συμβολαίου του. Τη δικαστική διαμάχη κέρδισε η ελληνική ομάδα, που κατέβαλε μέρος των χρημάτων που ο παίκτης θα έπαιρνε κανονικά για όλα τα χρόνια του συμβολαίου του, αν φυσικά αγωνιζόταν χωρίς τόσο μεγάλα διαστήματα διακοπών. Ο Ματσιγιάουσκας, αντίθετα, απαιτούσε να του καταβληθεί το σύνολο των απολαβών μέχρι τη λήξη του συμβολαίου, μολονότι δεν επρόκειτο να αγωνιστεί το υπόλοιπο διάστημα στον Ολυμπιακό. Έτσι τον Ιούνιο του 2010 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Προπονητική καριέρα

Στις 19 Ιουνίου 2010 έγινε βοηθός προπονητή στην Perlas Vilnius, όμως τον Αύγουστο ανακοινώθηκε ότι έφυγε από την ομάδα για προσωπικούς λόγους.

Ομάδες

Ο Ματσιγιάουσκας έχει αγωνιστεί με τις παρακάτω ομάδες:

* Flag of Lithuania.svg Klaipėdos Universitetas στην Irvinga - (1996-1997)
* Flag of Lithuania.svg Klaipėdos Neptūnas στην Κλαϊπέντα (1997-1999)
* Flag of Lithuania.svg Lietuvos Rytas στη Βίλνιους (1999-2003)
* Flag of Spain.svg Ταού Κεράμικα στην Ισπανία (2003-2005)
* Flag of the United States.svg New Orleans/Oklahoma City Hornets, στις ΗΠΑ (2005-2006)
* Flag of Greece.svg Ολυμπιακός (2006-2008)


Διακρίσεις

Εθνική Ανδρών

* Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2003 στη Σουηδία
* Κύπελλο Ισπανίας το 2004 με την Ταού Κεράμικα


Προσωπική ζωή

Στις 24 Ιουλίου 2010 παντρεύτηκε τη Βικτόρια Μπάντερ στο ναό του Αγίου Ιωάννη στο Βίλνιους.

Εξωτερικές Συνδέσεις

* (Αγγλικά) http://www.fiba.com/ 2006
* (Αγγλικά) O Άρβυντας Ματσιγιάουσκας στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague
* http://www.interbasket.net/players/macijauskas.htm Προφίλ στο Interbasket.net

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org + LivePedia.gr http://www.livepedia.gr/. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License