Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου


Με τον όρο Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (The football league) αναφερόμαστε στις διάφορες κατηγορίες επαγγελματικού ποδοσφαίρου που λαμβάνουν χώρα στην Αγγλία και στην Ουαλία. Το πρωτάθλημα περιλαμβάνει 72 αθλητικούς συλλόγους που διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες που βρίσκονται κάτω από την ανώτατη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, την Πρέμιερ Λιγκ. Οι κατηγορίες που περιλαμβάνει είναι η Λιγκ Τσάμπιονσιπ (League Championship) η Λιγκ Ουάν (League One) και η Λιγκ Του (League Two).

Διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς δύο αγώνες με κάθε ζευγάρι ομάδων, εντός και εκτός έδρας, και υπάρχει βαθμολογία σύμφωνα με την οποία η νίκη δίνει τρεις βαθμούς στη νικήτρια, η ισοπαλία έναν βαθμό σε αμφότερες τις ομάδες και η ήττα κανέναν βαθμό στην ηττημένη ομάδα. Στο τέλος της σεζόν γύρω στα μέσα του Μαΐου, απονέμεται ο τίτλος της πρωταθλήτριας στην πρώτη ομάδα στη βαθμολογία.

Επίσης οι τρεις πρώτες ομάδες της Τσάμπιονσιπ προάγονται στην Πρέμιερ Λιγκ και κατ'αντιστοιχία οι τρεις τελευταίες ομάδες από την Πρέμιερ Λιγκ υποβιβάζονται στην Τσάμπιονσιπ. Όμοια γίνονται υποβιβασμοί και προαγωγές από τη Λιγκ Ουάν και τη Λιγκ Του προς τις ανώτερες και κατώτερες κατηγορίες.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License