- Art Gallery -

 

.

Ονομάζουμε Υπονύχιο Αιμάτωμα, ένα τραυματισμό, αρκετά επώδυνο τις πρώτες μέρες, που οφείλεται σε βίαιη θλάση - σύνθλιψη της ονυχοφόρου φάλαγγας του δακτύλου στο χέρι ή στο πόδι (συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο), που οδηγεί σε συλλογή αίματος μεταξύ κεράτινου δίσκου του όνυχος και της μήτρας του όνυχος[1].

Επιδημιολογία

Το υπονύχιο αιμάτωμα είναι αρκετά συχνό. Οι περισσότεροι ασθενείς απευθύνονται στα Νοσοκομεία ή στα Κέντρα Υγείας, σπάνια σε ιατρεία. Tα πιο πολλά περιστατικά προέρχονται από κτύπημα του δακτύλου με σφυρί ή άλλο αντικείμενο. Ακολουθεί μετά η σύνθλιψη του δακτύλου στην πόρτα του αυτοκινήτου ή στην πόρτα του σπιτιού κλπ.[2] Το Υπονύχιο Αιμάτωμα δημιουργείται από αιμορραγία που την προκαλεί η θραύση μικρού τριχοειδικού αγγείου της μήτρας του όνυχος (matrix)[1]. [3].
Κλινική εικόνα

Η σύνλθιψη του δακτύλου οδηγεί σε ρήξη αγγείου της μήτρας του όνυχος. Ετσι δημιουργείται ένα μικρό μεν αιμάτωμα κάτω από το νύχι, αλλά πολύ επώδυνο επειδή δεν υπάρχει χώρος για να «ξεφύγει» λόγω πίεσης της μήτρας του όνυχος. Ο πόνος είναι και δυνατός και «σφύζων» (ακολουθεί το σφυγμό). Πέραν του υπονυχίου αιματώματος, κάτω από την βλάβη μπορεί να συνυπάρχει κάταγμα της ονυχοφόρου φάλαγγος (γι αυτό χρειάζεται και ακτινογραφία) ή ρήξη της Μήτρας του όνυχος που μπορεί να απαιτεί συρραφή με ράμματα 4/0.[1].
Θεραπεία

Το υπονύχιο αιμάτωμα πρέπει να παροχετεύεται αμέσως την πρώτη έως δεύτερη μέρα, γιατί διαφορετικά οδηγεί σε απώλεια του νυχιού (κεράτινος δίσκος) και το νέο νύχι αργεί να βρει, σε 1-2 μήνες. Εάν ο κεράτινος δίσκος του νυχιού έχει ήδη αποκολληθεί πλήρως, τότε απαιτείται αφαίρεση του με τοπική αναισθησία και έλεγχος της μήτρας του όνυχος (matrix)[1], [2]. Επειδή το Υπονύχιο Αιμάτωμα είναι πολύ επώδυνο, είναι ικανό να αφήσει άυπνο το θύμα γιά 2-3 βράδια. Χρειάζεται λοιπόν άμεση παροχέτευση. Η πλέον απλή μέθοδος που μπορεί να γίνει και από μη γιατρό είναι η «μέθοδος του μεταλλικού συνδετήρα». Γίνεται ως εξής: Απολυμάνετε το νύχι με αντισηπτικό. Πάρτε ένα μεταλλικό συνδετήρα χαρτιών, ανοίξτε το ένα άκρο και ζεστάνετέ το με αναπτήρα μέχρις πυρακτώσεως. Μόλις πυρακτωθεί τρυπήστε με αυτό κάθετα το νύχι κάθετα σε βάθος 1 mm, στην περιοχή του «μηνίσκου» του όνυχος (βλέπε σχήμα), αφού απολυμάνετε την περιοχή. Είναι εύκολο, γιατί το νύχι λειώνει με τη θερμοκρασία. Αυτό ήταν. Ο ασθενής νοιώθει ένα αίσθημα «παφ» και ένας πίδακας αίματος εξακοντίζεται σε απόσταση αρκετών εκατοστών έως ένα μέτρο. Πιέστε με μια γάζα το δάκτυλο απαλά να βγει από την τρύπα όλο το αιμάτωμα έχοντας καλύψει με γάζα το δάκτυλο. Βάλτε ένα Hansaplast πάνω και ο ασθενής είναι έτοιμος και ανακουφισμένος.[4], [1]. Αν όμως έχετε τη δυνατότητα, πηγαίνετε καλύτερα στις Πρώτες Βοήθειες. Θα σας τρυπήσουν το νύχι με μια μικρή καρφίτσα και θα αφαιρέσουν το αίμα. Ο πόνος φεύγει σχεδόν αμέσως και ανακουφίζεστε. Δεν πονάει καθόλου και είναι πολύ πιο ασφαλές από την πιο πάνω μέθοδο.
Παροχέτευση Υπονυχίου Αιματώματος
Eπιπλοκές

To Υπονύχιο Αιμάτωμα δεν είναι πάντα μονήρης βλάβη και ενίοτε έχει επιπλοκές. Αυτές είναι:

(α) Η συνύπαρξη κατάγματος της ονυχοφόρου φάλαγγος: Υποδηλώνει μεγάλη ζημιά και καλό είναι μετά την αφαίρεση του όνυχος να ελέγχεται η μήτρα ώστε να συρραφεί αν είναι κομμένη.
(β) Ρήξη - Διάσπαση της Μήτρας του Όνυχος: Χρειάζεται συρραφή και ενίοτε έχει ως αποτέλεσμα την αναγέννηση δυσμορφικού νέου νυχιού.
(γ) Πυονυχία: Παραμονή αιματώματος πολλές μέρες οδηγεί ενίοτε σε διαπύηση, που απαιτεί διάνοιξη και παροχέτευση και αντιβιοτικά.
(δ) Μεγάλες βλάβες της μήτρας του όνυχος έχουν σαν αποτέλεσμα να βγαίνει "δυσμορφικό" κάθε νέο νύχι.
(ε) Οστεομυελίτιδα της τελικής φάλαγγας: Είναι σπανιότατη και απαιτεί χορήγηση αντιβιοτικών για 20-45 μέρες.[1].

Παραπομπές

Χαράλαμπος Γκούβας: "Ατυχήματα και Μαζικές Καταστροφές.Περιγραφή και Πρώτες Βοήθειες", Εκδοση ΕΕΣ, Πρέβεζα 2000
Surgical Diagnosis and Treatment: Subnail Haematoma, editions Appletton and Lange, 2009
Αλέξανδρος Γιαννίκας και Αλέξανδρος Τουλιάτος: "Η χειρουργική Αντιμετώπιση του τραυματισμένου Χεριού", εκδόσεις Λουκάτος ΟΕ, Αθήνα 1980
Γεώργιος Τούντας: Πρώτες βοήθειες στη Χειρουργική, Εκδόσεις Παρισιάνος, 1975

Εγκυκλοπαίδεια Ιατρικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License