ART

 

.

Τύφλωση ονομάζεται η κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει χάσει την αίσθηση της όρασης εξαιτίας ψυχολογικών ή νευρολογικών παραγόντων. Διάφορες κλίμακες έχουν δημιουργηθεί ώστε να εκτιμάται ο βαθμός τύφλωσης. Ο όρος τύφλωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει, πέρα από την πλήρη απώλεια της όρασης, και την μείωσή της.

Τα αίτια της τύφλωσης είναι πολλά. Η τύφλωση προκαλείται από ασθένειες του οφθαλμικού φακού, του αμφιβληστροειδή και άλλων δομών του ματιού, βλάβες του οπτικού νεύρου ή και του εγκεφαλικού φλοιού, στην περίπτωση της φλοιώδους τύφλωσης. Κύρια αιτία της τύφλωσης είναι ο καταρράκτης, ο οποίος οφείλεται σύμφωνα με τον ΠΟΥ για το 47,3% των συνολικών τυφλώσεων. Άλλα κοινά αίτια είναι το γλαύκωμα (12,3%), ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας (8,7%), ο σακχαρώδης διαβήτης και τα οφθαλμικά τραύματα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η τύφλωση λόγω λοιμώξεων που προκαλούν τράχωμα και ογκοκέρκωση είναι συχνή. Επίσης, η έλλειψη βιταμίνης Α σε υποσιτισμένα άτομα προκαλεί τύφλωση. Συνολικά στο κόσμο τα άτομα με μειωμένη όραση φτάνουν τα 135 εκατομμύρια.

Για την εξυπηρέτηση των ατόμων με τύφλωση υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, για τους πλήρως τυφλούς υπάρχει το σύστημα Μπράιγ, το οποίο χρησιμοποιεί ανάγλυφες κουκκίδες αντί για γράμματα. Άνθρωποι με μερική τύφλωση μπορούν να διαβάσουν χρησιμοποιώντας μεγεθυντικούς φακούς ή κείμενα με μεγάλα γράμματα. Άλλες τεχνολογίες για την διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων περιλαμβάνουν συσκευές που ανακοινώνουν τα αποτέλεσμα με ακουστικά ερεθίσματα ή με ανάγλυφες παραστάσεις. Για την μετακίνησή τους, οι τυφλοί μπορούν να περπατούν με τη χρήση μπαστουνιών (λευκό μπαστούνι) ή με οδηγούς σκύλους.

Εγκυκλοπαίδεια Ιατρικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License