- Art Gallery -

 

.


Ορθοπεδική και τα τελευταία χρόνια Ορθοπαιδική είναι η ιατρική ειδικότητα που μελετά και θεραπεύει τις παθήσεις και τραυματικές κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος μετά των εξαρτημάτων του[1]. O πλήρης όρος είναι Ορθοπεδική Χειρουργική και Τραυματολογία. Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1500 Ορθοπεδικούς, εκπροσωπούμενους από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας με έτος ιδρύσεως 1949.


Σύγχρονα αντικείμενα της Ορθοπεδικής

Χάρις στη ραγδαία εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας, η Ορθοπεδική απέκτησε τεράστιο όγκο γνώσεων. Είναι η ιατρική ειδικότητα - μαζί με την Εσωτερική παθολογία- που ασχολείται σχεδόν με όλο το σώμα. Έτσι, ανεπισήμως έχουμε υποειδικότητες πλέον της Ορθοπεδικής με τα εξής αντικείμενα:

Ορθοπεδική Χειρουργική της Σπονδυλικής στήλης
Ορθοπεδική Χειρουργική των Παίδων (Παιδοορθοπεδική)
Ορθοπεδική Χειρουργική Άκρας Χειρός (Μικροχειρουργική)
Ορθοπεδική Χειρουργική Ώμου
Ορθοπεδική Χειρουργική Αγκώνος
Ορθοπεδική Χειρουργική Ισχίου
Ορθοπεδική Χειρουργική Γόνατος
Ορθοπεδική Χειρουργική Ποδοκνημικής και Ποδός
Αρθροσκοπική Χειρουργική
Ορθοπεδική των Μεταβολικών Νοσημάτων
Ορθοπεδική Νευρολογία
Ορθοπεδική Χειρουργική των Μυοσκελετικών Όγκων
Ορθοπεδική Χειρουργική με εφαρμογές Πληροφορικής και Ρομποτικής (βλέπε Ιατρικό λογισμικό)
Ορθοπεδική Τεχνολογία Εμφυτευμάτων, Ορθοπεδικών Προθέσεων, και Εξωσκελετών αναπηριών.
Ορθοπεδική Εργονομία Συσκευών, Επίπλων, Εργαλείων και κατασκευών.

Ορθογραφία του ονόματος Ορθοπεδική ή Ορθοπαιδική;

* Η δημιουργία της λέξης: Αρχικά όταν ιδρύθηκε η ιατρική ειδικότητα αυτή από τον Γάλλο χειρουργό Nicolas Andry, το έτος 1741, σκοπός της ήταν η θεραπεία των πολεμικών τραυμάτων και αναπηριών αλλά και η αποκατάσταση των αναπηριών των παιδιών κυρίως από Πολιομυελίτιδα και Νευρολογικές παραλύσεις. Ο Nicolas Andry, φιλέλληνας ων, συνέθεσε τη Γαλλική λέξη Orthopedie από το "ΟΡΘΟΝ ΠΑΙΔΙΟΝ" (το γράφει στο εξώφυλλο του βιβλίο του) και όχι από το "ΟΡΘΩΝΩ ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΔΟΝ" (δάπεδο, πέδιλο, τροχοπέδηση, επιδαπέδιος αντισφαίρισις, κλπ).[2]. Η Γαλλική γλώσσα στερείται διφθογγου ae, έχει μόνο το e. Ετσι οι Ελληνες πήραμε από τα Γαλλικά τη λέξη ως Ορθοπεδική ως αντιδάνειο και οι γλωσσολόγοι μας αγνοώντας το βιβλίο του Nicolas Andry νόμιζαν ότι γράφεται με e προερχόμενη από το "ΟΡΘΩΝΩ ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΔΟΝ" (στήνω όρθιο τον ανάπηρο στο δάπεδο). Έσφαλαν όμως. Ο καθηγ. Θεόδωρος Γαροφαλίδης γράφει στο λήμμα ορθοπεδική: «το έτος 1741 ο Γάλλος καθηγητής Νικόλας Ανδρύ είναι ο πατήρ της λέξεως ορθοπεδική, ην σχηματίζει εκ του ελληνικού ορθώς και παιδίον. Κυρίως ειπείν το βιβλίον τούτο είναι σύγγραμμα προοριζόμενον δια τας παιδαγωγούς και τας τροφούς. Είναι φανερόν ότι τελικά επεκράτησεν ο όρος ορθοπεδικός (με ε) όπου μαρτυρείται από το έτος 1898 εν Ελλάδι" [3].

* Το ιστορικό της αλλαγής: Μέχρι το έτος 1995 δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα γραφής της λέξης Ορθοπεδική στην Ελλάδα. Σε λεξικά, βιβλία, άρθρα, ταμπέλες, κάρτες, έντυπα, παντού η λέξη γραφόταν «Ορθοπεδική». Τα βιβλία Ορθοπεδικής των καθηγητών Θεόδωρου Γαροφαλίδη [4], του Γεώργιου Χαρτοφυλακίδη [5] και του Παναγιώτη Συμεωνίδη [6] είχαν τον τίτλο τη λέξη «Ορθοπεδική». Στην ξένη βιβλιογραφία υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα δύο γραφές, διότι, άλλοτε ακολουθήθηκε η γαλλική γραφή, και άλλοτε προτιμήθηκε περισσότερη προσέγγιση προς την αρχαία ελληνική ρίζα. Στα αγγλικά η λέξη Orthopedics αποδίδεται άλλοτε με e και άλλοτε με ae: orthopaedic - pedic; orthopedics - paedics; orthopaedy, -pedy. Η γραφή ae αποδίδει τον αρχαίο δίφθογγο αι. (Ο λόγος της αλλαγής του ι σε ε είναι πως έτσι πέρασαν αρχικά τέτοιες λέξεις από τα αρχαία ελληνικά στα λατινικά). Στα βρετανικά αγγλικά προτιμούν τη γραφή με ae, στα αμερικάνικα αγγλικά προτιμούν τη γραφή με e. Τα Βρετανικά (Αγγλοσαξωνικά) συγγράμματα κατά κανόνα γράφουν Orthopaedics όπως πχ το βιβλίο του Graham Appley: «System of Orthopaedics and Fractures» [1]. Στα Αμερικάνικα συγγράμματα έχουμε και τις δύο γραφές Οrthopaedics και Orthopedics. Αναφέρονται μερικά παραδείγματα.: Campbell’s: «Operative Orthopaedics» (Eκδοση Mosby, Νew York 1988),[7], Tachdjian: «Pediatric Orthopedics» (έκδοση Saunders, USA 1990),[8], Harry Skinner: «Current Orthopedics», Εκδοση Appletton και Lange, USA 1996,[9] και AOOS «Update: Οrthopaedics, USA, 1987» [10]. Στα γερμανικά αποδίδεται με ä (που μπορεί όμως να γραφτεί και ae): Orthopädie. Στα ιταλικά γράφουν με e: Οrtopedia στα ιταλικά έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να γραφτεί με ae, γιατί τότε θα διαβαζόταν και [ae]. (Πετρούνιας, 1996). Έτσι λοιπόν, στις λατινογενείς γλώσσες, υπερτερούσε η τάση για γραφή με «e», και είναι σίγουρο ότι με μια συντονισμένη αλληλογραφία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) παγκοσμίως, θα «περνούσε» η γραφή με «e». Εξ άλλου λόγω της χρήσης υπολογιστών υπάρχει μια διεθνής τάση γλωσσολογικής απλούστευσης. To έτος 1995 μετά από ερωτήματα ξένων καθηγητών στον Έλληνα Καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκο, σχετικά με τη σωστή Ορθογραφία της λέξης στις ξένες γλώσσες, αυτός μετέφερε το ερώτημα διά της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) σε τρεις καθηγητές γλωσσολογίας (Μπαμπινιώτης, Πετρούνιας και Χρηστίδης). Αυτοί γνωμοδότησαν ότι πλέον σωστό είναι το ae παρά το e, αλλά πρακτικά είναι σωστές αμφότερες οι γραφές. Μετά από αυτό το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της ΕΕΧΟΤ όπου ψηφίσθηκε η γραφή ως Ορθοπαιδική.[11].


Παραπομπές

Graham Appley και Louis Solomon, "System of Orthopaedics and Fractures", Churchill Livingstone, London , New York, 1993
Nicholas Andry (1658-1742), «Traite d’orthopedie ου l’ art de prevenir et corriger dans les enfants les difformites du corps» («Πραγματεία περί ορθοπαιδίας ή η τέχνη προλήψεως και θεραπείας των σωματικών δυσπλασιών στα παιδιά»)
Eγκυκλοπαίδεια Ήλιος: Ορθοπεδική
Θεόδωρος Γαροφαλίδης, Ορθοπεδική, εκδόσεις Παρισιάνος, Αθήναι 1969
Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης: Επίτομη Ορθοπεδική, Εκδόσεις Παρισιάνος, Αθήνα 1981
Παναγιώτης Συμεωνίδης: Ορθοπεδική, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 1984
Campbell’s: «Operative Orthopaedics», Eκδοση Mosby, Νew York 1988
Tachdjian: «Pediatric Orthopedics», έκδοση Saunders, USA 1990
Harry Skinner: «Current Orthopedics», Εκδοση Appletton και Lange, USA 1996
AOOS «Update: Οrthopaedics, USA, 1987»

Περιοδικό ΕΕΧΟΤ: Ορθοπεδική ή Ορθοπεδική; Οι απόψεις των καθηγητών γλωσσολογίας.Τεύχος 3, 1996

Κατηγορία:

Ορθοπεδική

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License