ART

Αυτόνομα πράγματα, συντομογραφία AuT, ή Διαδίκτυο αυτόνομων πραγμάτων, με συντομογραφία IoAT, είναι ένας αναδυόμενος όρος[1][2][3][4][5] για τις τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένεται να φέρουν τους υπολογιστές στο φυσικό περιβάλλον ως αυτόνομες οντότητες χωρίς ανθρώπινη κατεύθυνση, που κινούνται ελεύθερα και αλληλεπιδρούν με ανθρώπους και άλλα αντικείμενα.

Τα αυτοπλοηγούμενα drones είναι η πρώτη τεχνολογία AuT σε (περιορισμένη) ανάπτυξη.[6][7] Αναμένεται ότι η πρώτη μαζική ανάπτυξη τεχνολογιών AuT θα είναι το αυτόνομο αυτοκίνητο .[8] Άλλες αναμενόμενες επί του παρόντος τεχνολογίες AuT περιλαμβάνουν οικιακή ρομποτική (π.χ. μηχανές που παρέχουν φροντίδα σε ηλικιωμένους,[9][10] αναπηρικούς ή νέους) και στρατιωτικά ρομπότ[11][12] (αυτόνομες μηχανές αέρα, ξηράς ή θάλασσας με πληροφορίες- δυνατότητες συλλογής ή επίθεσης στόχων).

Οι τεχνολογίες AuT μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία δικαιολογούν τον κοινό συμβολισμό. Όλα βασίζονται σε πρόσφατες ανακαλύψεις στους τομείς της (βαθιάς) μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης.[13][14][15] Όλα απαιτούν εκτενείς και έγκαιρες ρυθμιστικές εξελίξεις για τον καθορισμό των απαιτήσεων από αυτές και για την αδειοδότηση και διαχείριση της ανάπτυξής τους[16] (βλ. την περαιτέρω ανάγνωση παρακάτω). Και όλα απαιτούν πρωτοφανή επίπεδα ασφάλειας (π.χ. ασφάλεια αυτοκινήτου) και ασφάλεια,[17][18][19] για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, το αυτόνομο αυτοκίνητο αντιμετωπίζει τα κύρια υπάρχοντα ζητήματα ασφάλειας και δημιουργεί νέα προβλήματα. Αναμένεται να είναι πολύ πιο ασφαλές από τα υπάρχοντα οχήματα, εξαλείφοντας το πιο επικίνδυνο στοιχείο - τον οδηγό. Η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 94 τοις εκατό των ατυχημάτων στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και κακής λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας και της μειωμένης οδήγησης,[20] και το Κέντρο Διαδικτύου και Κοινωνίας στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ ισχυρίζεται ότι «περίπου ενενήντα το ποσοστό των ατυχημάτων με μηχανοκίνητα οχήματα προκαλούνται τουλάχιστον εν μέρει από ανθρώπινο λάθος».[21] Έτσι, ενώ τα πρότυπα ασφαλείας όπως το ISO 26262 καθορίζουν την απαιτούμενη ασφάλεια, εξακολουθεί να υπάρχει βάρος στη βιομηχανία να επιδείξει αποδεκτή ασφάλεια.

Ενώ τα τροχαία ατυχήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο 35.000 ζωές στις ΗΠΑ,[22] και 1,25 εκατομμύρια παγκοσμίως,[23] κάποιοι[που;] πιστεύουν ότι ακόμη και «ένα αυτοκίνητο που είναι 10 φορές πιο ασφαλές, που σημαίνει ότι 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους κάθε χρόνο [μόνο στις ΗΠΑ]» δεν θα γινόταν αποδεκτό από το κοινό.[20] Το αποδεκτό επίπεδο μπορεί να είναι πιο κοντά στα σημερινά στοιχεία για τα αεροπορικά ατυχήματα και συμβάντα, με λιγότερους από χίλιους θανάτους παγκοσμίως τα περισσότερα χρόνια[24] – τρεις τάξεις μεγέθους χαμηλότερο από τα αυτοκίνητα. Αυτό υπογραμμίζει την άνευ προηγουμένου φύση των απαιτήσεων ασφαλείας που θα πρέπει να πληρούνται για τα αυτοκίνητα, με παρόμοια επίπεδα ασφάλειας που αναμένονται για άλλα Αυτόνομα Πράγματα.

Εγκυκλοπαίδεια Πληροφορικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License