- Art Gallery -

 

.

Ο λαντλοκίτης (αγγλ. ludlockite) είναι αρσενικικό ορυκτό του μολύβδου και του σιδήρου. Ανακαλύφθηκε το 1970 στο μέγιστο σχεδόν βάθος του κοιτάσματος του Τσουμέμπ στη Ναμίμπια και συγκεκριμένα στη βαθύτερη ζώνη οξείδωσης του κοιτάσματος, στην περιοχή που αποκαλείται "germanates" λόγω της ανεύρεσης πολλών (και μοναδικών) ορυκτών γερμανίου σε αυτήν. Οι συλλέκτες ορυκτών Φρέντρικ Λάντλοου Σμιθ ο 3ος (Fredrick Ludlow Smith 1939 - ) και Τσαρλς Λοκ Κή (Charles Locke Key, 1935 -) από το Νιού Τζέρσεϊ ήταν οι πρώτοι που τον ανακάλυψαν και έφεραν δείγματα προς εξέταση. Προς τιμήν τους το ορυκτό ονομάστηκε από τα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου καθενός.[2]

Λαντλοκίτης
Γενικά
Κατηγορία Αρσενικικά
Χημικός τύπος PbFe3+4 As3+10 O22[1]
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα 4,5 gr/cm3
Χρώμα Ερυθρό, χαλκέρυθρο, ερυθροκάστανο,

πορτοκαλοκάστανο, κίτρινο

Σύστημα κρυστάλλωσης Τρικλινές
Κρύσταλλοι Επιμηκυσμένοι,

ελαφρά περιεστραμμένοι σε συσσωματώσεις

Υφή Βελονοειδής. Σε τριχοειδή συσσωματώματα
Διδυμία Συχνή ελασματοειδής κατά {011}
Σκληρότητα 1,5 - 2
Σχισμός Τέλειος κατά {011} και {021}
Θραύση Τμητή (θραύεται σε φυλλάρια)
Λάμψη Ατελώς αδαμαντοειδής
Γραμμή κόνεως Ανοικτοκάστανη
Πλεοχρωισμός Χ=κίτρινο Υ=βαθύ κίτρινο

Ζ=πορτοκαλοκίτρινο

Διαφάνεια Ημιδιαφανής

Εμφάνιση, παραγενέσεις

Χαρακτηρίζεται ως ασύνηθες ορυκτό, που σχηματίζεται σε ζώνες οξείδωσης αρσενικούχων πολυμεταλλικών κοιτασμάτων υδροθερμικής προέλευσης, που περιέχουν σίδηρο και μόλυβδο. Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται είναιο σιδηρίτης, ο τενναντίτης, ο χαλκοσίνης, ο σιδηροπυρίτης, ο βορνίτης, ο γερμανίτης, ο λεϊτεΐτης και οι σπανιότεροι ρενιερίτης, στολτσίτης, και σναϊντερχοενίτης.

Απαντάται στο Τσουμέμπ (όπου αποτελεί και χαρακτηριστικό ορυκτό (type locality, TL), στην Τοσκάνη της Ιταλίας (σε μεταλλευτικά απορρίμματα), στη Γαλλία (περιοχή Λίγηρα), στη Χιλή (περιοχή της Ατακάμα), στο Ιράν, στην Ιαπωνία (Κιουσού) και στη Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα ανευρίσκεται στα μεταλλεία Λαυρίου (περιοχές Λαυρίου - σπήλαιο «Οξυγόνο» - στην παραλία Θορικού και στην περιοχή «Βρυσάκη») πάντα μέσα σε μεταλλευτικά απορρίμματα.
Πηγές

Handbook of Mineralogy
Mindat.org
Webmineral.com

Δείτε επίσης

Κατάλογος ορυκτών
Κατάλογος ορυκτών των μεταλλείων Λαυρίου

Βιβλιογραφία

James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244

Σημειώσεις

Στον ιστοχώρο Webmineral αναφέρεται ως τύπος ο (Fe++,Pb)As+++++2O6. Στο Handbook of Mineralogy αναφέρεται ως χημικός τύπος ο αρχικά αναγραφόμενος, ο οποίος φαίνεται να είναι ορθότερος, καθώς ο σίδηρος εμφανίζεται (στον ηλεκτρονικό μικροαναλυτή) ως τρισθενής.
Το όνομα εγκρίθηκε από την ΙΜΑ. Αρχικά είχε αποδοθεί και σε ορυκτό που εντοπίστηκε στο Takht-e-Suleiman του Ιράν, το οποίο, όμως, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν λαντλοκίτης αλλά νέο ορυκτό, που έλαβε το όνομα νταλιρανίτης (daliranite).

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License