ART

 

.

Τα Υπεροξειδιοσώματα ή Υπεροξεισώματα είναι μικρά κυστίδια στο εσωτερικό των κυττάρων που αποτελούνται από μεμβράνη και επιτελούν εξειδικευμένες λειτουργίες με την βοήθεια διαφόρων ενζύμων που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1967 από Βέλγο κυτταρολόγο. Ένα κύτταρο περιέχει περίπου 400 υπεροξειδιοσώματα με τον αριθμό να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το είδος του κυττάρου.
Λειτουργία

Τα υπεροξειδιοσώματα συμμετέχουν στην αποδόμηση των λιπιδίων μέσω οξείδωσης. Οι αντιδράσεις της οξείδωσης καταλύονται από ειδικά ένζυμα. Κατά την διάρκεια της οξείδωσης παράγεται μια επικίνδυνη τοξική ουσία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου(H2O2) που μπορεί να προκαλέσει πολλές και σοβαρές βλάβες στο κύτταρο. Τα υπεροξειδιοσώματα αδρανοποιούν αυτήν την ένωση με την βοήθεια ενζύμου που την μετατρέπει σε νερό(H2O).

Προς το παρόν οι γνώσεις μας για την λειτουργία των υπεροξειδιοσωμάτων είναι περιορισμένες, ενώ ο τρόπος μεταφοράς των διάφορων μορίων (πρωτεΐνες, λιπίδια) δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως.
Πηγές

Βασικές αρχές κυτταρικής βιολογίας των Alberts, Bray, Hopkin, Johnson, Lewis, Raff, Roberts και Walter

Δομές του κυττάρου / Οργανίδιο (TH H1.00.01.2-3)

Ενδομεμβρανικό σύστημα

Κυτταρική μεμβράνη - Πυρήνας- Πυρινίσκος - Ενδοπλασματικό δίκτυο - Σωμάτιο Golgi - Παρενθέσωμα Αυτοφαγόσωμα - Κυστίδια ( Εξόσωμα - Λυσόσωμα - Φαγόσωμα - Χυμοτόπιο ) - Κυταροπλασματικό κοκκίδιο ( Μελανόσωμα - Μικροσωμάτιο (Υπεροξειδιοσωμάτιο) - Γλυοξύσωμα - Υπεροξειδιόσωμα - Weibel–Palade σώμα )

Κυτταρικός σκελετός

Ινίδια ακτίνης - Ενδιάμεσα ινίδια - Μικροσωληνίσκοι - Προκαρυωτικός κυτταρικός σκελετός - MTOC ( Κεντροσωμάτιο - Κεντριόλια - Βασικό σωμάτιο - Πόλος ατράκτου σωμάτιο ) - Μυϊκή ίνα

Ενδοσυμβίωση

Μιτοχόνδριο - Πλαστίδια ( Χλωροπλάστης - Χρωμοπλάστης - Γεροντοπλάστης - Λευκοπλάστης )

Διάφορα εσωτερικά

RNA ( Ριβόσωμα - Ματίσωμα - Θόλος (οργανιδίου) - Κυτταρόπλασμα - Πρωτεάσωμα

Εξωκυττάριος χώρος

Κυματοπόδι ( Βλεφαρίδα - Μαστίγιο - Αξόνημα - Κερκιδική Ακτίνα) - Κυτταρικό τοίχωμα - Ακρόσωμα

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License