ART

 

.

Το σωμάτιο Golgi (επίσης ονομάζεται και σύστημα Golgi, ή σύμπλεγμα Golgi, ή συσκευή Golgi, ή δικτυόσωμα) είναι ένα οργανίδιο που απαντάται στα ευκαρυωτικά κύτταρα. Ανακαλύφθηκε το 1898 από τον Ιταλό Φυσικό Camillo Golgi και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του. Ορίσθηκε όμως με μεγαλύτερη σαφήνεια μεταγενέστερα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Η πρωταρχική λειτουργία του σωματίου είναι να επεξεργάζεται και να πακετάρει μακρομόρια που συντίθενται στο κύτταρο ιδιαίτερα πρωτεΐνες και λιπίδια. Το σωμάτιο αποτελεί τμήμα του ενδομεμβρανικού συστήματος που απαντάται στα ευκαρυωτικά κύτταρα.


Μικρογραφία του σωματίου Golgi


Δομή

Το σωμάτιο Golgi αποτελείται από μια σειρά κυτταρικών οργανιδίων που συντίθενται από μια δεσμίδα κυστιδίων - σάκων που συνδέονται με την κυτταροπλασματική μεμβράνη οι οποίοι είναι γνωστοί ως ασκίδια ή δεξαμενές. Συνήθως παρατηρούνται 5-8 τέτοιοι σχηματισμοί αλλά μπορεί να αριθμούν μέχρι και 60, όπως έχει παρατηρηθεί [1]. Οι μεμβράνες του εξοπλισμού Golgi δημιουργούνται από κυστίδια που αποσπώνται από το ενδοπλασματικό δίκτυο και τα "εκκριτικά" κυστίδια σχηματίζονται από τον εξοπλισμό, που κινείται προς την περιφέρεια του κυττάρου και μπορεί να εκτελεί εξωκύττωση.


Διάγραμμα της εκκριτικής διαδικασίας από το ενδοπλασματικό δίκτυο (πορτοκαλί χρώμα) και του σωματίου Golgi (ροζ χρώμα)

Το σύστημα έχει 4 λειτουργικές περιοχές: το δίκτυο cis-Golgi, το medial-Golgi, το endo-Golgi, και το δίκτυο trans-Golgi. Τα κυστίδια από το ενδοπλασματικό δίκτυο ενώνονται στη σχηματίζουσα cis-Golgi περιοχή και στη συνέχεια συνεχίζουν μέχρι την ωριμάζουσα trans-Golgi περιοχή. Από εκεί και έπειτα στέλνονται στον προγραμματισμένο τους προορισμό. Κάθε περιοχή περιέχει διαφορετικά ένζυμα τα οποία εκλεκτικά διαφοροποιούν τα περιεχόμενά τους εξαρτάται από πού προοριζόταν να χρησιμοποιηθούν [2].

Ο εξοπλισμός Golgi γενικά πιστεύεται πως παίζει ρόλο αποθήκης, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη συνένωση των απλών μορίων σε πιο σύνθετα, όπως για παράδειγμα τη συνένωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε γλυκοπρωτεΐνες.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Golgi antibody
Golgi Complex: Structure and Function
Golgi Complex

Παραπομπές

«Molecular Expressions Cell Biology: The Golgi Apparatus». Ανακτήθηκε στις 2006-11-08.
Lodish; et al. (2004). Molecular Cell Biology (5th edn έκδοση). W.H. Freeman and Company. P0-7167-4366-3.

Δομές του κυττάρου / Οργανίδιο (TH H1.00.01.2-3)

Ενδομεμβρανικό σύστημα

Κυτταρική μεμβράνη - Πυρήνας- Πυρινίσκος - Ενδοπλασματικό δίκτυο - Σωμάτιο Golgi - Παρενθέσωμα Αυτοφαγόσωμα - Κυστίδια ( Εξόσωμα - Λυσόσωμα - Φαγόσωμα - Χυμοτόπιο ) - Κυταροπλασματικό κοκκίδιο ( Μελανόσωμα - Μικροσωμάτιο (Υπεροξειδιοσωμάτιο) - Γλυοξύσωμα - Υπεροξειδιόσωμα - Weibel–Palade σώμα )

Κυτταρικός σκελετός

Ινίδια ακτίνης - Ενδιάμεσα ινίδια - Μικροσωληνίσκοι - Προκαρυωτικός κυτταρικός σκελετός - MTOC ( Κεντροσωμάτιο - Κεντριόλια - Βασικό σωμάτιο - Πόλος ατράκτου σωμάτιο ) - Μυϊκή ίνα

Ενδοσυμβίωση

Μιτοχόνδριο - Πλαστίδια ( Χλωροπλάστης - Χρωμοπλάστης - Γεροντοπλάστης - Λευκοπλάστης )

Διάφορα εσωτερικά

RNA ( Ριβόσωμα - Ματίσωμα - Θόλος (οργανιδίου) - Κυτταρόπλασμα - Πρωτεάσωμα

Εξωκυττάριος χώρος

Κυματοπόδι ( Βλεφαρίδα - Μαστίγιο - Αξόνημα - Κερκιδική Ακτίνα) - Κυτταρικό τοίχωμα - Ακρόσωμα

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License