ART

 

.

Ο λεμούριος[1][2] είναι είδος προπίθηκου, της τάξης των πρωτευόντων. Αποτελεί ενδημικό είδος στη Μαδαγασκάρη και το είδος καφέ λεμούριος απειλείται[3]με εξαφάνιση. Επίσης, αρκετά είδη απειλούνται εξαιτίας της λαθροθηρίας[4]. Η ονομασία τους προέρχεται από το λατινικό lemures, που σημαίνει: «πνεύματα της νύχτας» και αναφέρεται στα έντονα και εκτυφλωτικά μάτια των νυκτόβιων ειδών.

Η κοινή και γνωστότερη ονομασία του ζώου, που χρησιμοποιείται πιο πολύ σήμερα είναι λεμούριος.


Λεμούριος
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Πρωτεύοντα (Primates)
Υποτάξη: Στρεψίρρινα (Strepsirrhini)
Ανθυποτάξη: Λεμουρόμορφα (Lemuriformes)
Gray, 1821
Υπεροικογένειες και οικογένειες
  • Χειρογαλοειδή (Cheirogaleoidea)
    • Χειρογαλεΐδες (Cheirogaleidae)
  • Λεμουροειδή (Lemuroidea)
    • Λεμουριίδες (Lemuridae)
    • Λεπιλεμουρίδες (Lepilemuridae)
    • Ιντριίδες (Indriidae)

Καταγωγή

Θεωρείται η πιο αρχέγονη οικογένεια θηλαστικών. Εμφανίστηκαν στις αρχές του Καινοζωικού αιώνα και ταξινομούνται στην υπόταξη Προπίθηκοι. Σύμφωνα με τα απολιθώματα παλαιότερων εποχών, οι λεμούριοι ζούσαν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν κατάφεραν να επικρατήσουν όταν εμφανίστηκαν οι πίθηκοι και επέζησαν για εκατομμύρια χρόνια μόνο στη Μαδαγασκάρη.
Γένη και είδη

Υπάρχουν τρεις οικογένειες: Λεμουριίδες, Ιντριίδες και Δωβεντονιίδες. Οι εν λόγω οικογένειες περιλαμβάνουν 11 γένη με 20 είδη. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πρωτεύοντα, στους λεμούριους τα θηλυκά υπερισχύουν των αρσενικών.
Περιγραφή

Οι λεμούριοι μοιάζουν στις διαστάσεις με μεγάλες γάτες και έχουν ρύγχος που θυμίζει αλεπού. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και μαλακό, ενώ τα μάτια και τα αυτιά τους είναι μεγάλα. Η ουρά τους είναι μακριά και φουντωτή και είναι δίχρωμη (χρώματος μαύρου και άσπρου εναλλακτικά σε ορισμένα είδη).

Τα ζώα αυτά παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των πρωτευόντων, που αναπτύχθηκαν εξελικτικά για να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους, τον άνθρωπο. Παρουσιάζουν επίσης και τα χαρακτηριστικά των εντομοφάγων. Έχουν ανεπτυγμένη όσφρηση και μάλιστα περισσότερο από την όραση. Η νοημοσύνη τους δεν είναι αναπτυγμένη, καθώς η εξέλιξη του φλοιού στον εγκέφαλό τους δεν παρουσίασε ικανοποιητική ανάπτυξη. Το θηλυκό γεννάει μόνο μία συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Το πρώτο δάχτυλο στα άκρα τους είναι σχεδόν αντιτακτό προς τα άλλα τέσσερα δάχτυλα.

O λεμούριος Μικροκήβος ο μυόξινος - Microcebus myoxinus της Μαγαδασκάρης είναι το μικρότερο πρωτεύον στον κόσμο με βάρος 30 γραμμάρια[5]
Διάφορα

Στα παιδιά είναι γνωστός από τον ήρωα της ταινίας "Μαδαγασκάρη". Συναντώνται δεκατρία διαφορετικά είδη στο συγκεκριμένο νησί. Πολύ λίγα είδη απαντώνται και σε άλλα νησιά, όπως στις Κομόρες.
Δείτε επίσης

Ταξινομία των λεμούριων

Αναφορές
αττικό ζωολογικό πάρκο

λεμούριος ο χονδρόουρος
Στοκ Πλάνα - μητέρα, μωρό, λεμούριος, κατάλληλος για να φαγωθεί ωμός, φύλλα 20baa - Αναζήτηση κινούμενου ψηφιακού βίντεο - 20BAA.gif
Τα υπό εξαφάνιση ζώα του αύριο
BBC Earth News, Lemurs butchered in Madagascar, 20 Αυγούστου 2009.

National Geograpic, Νοέμβριος 2000.

Πηγές

Συλλογικό έργο, Εγκυκλοπαίδεια «Παιδεία», τ. 14, εκδ. Μαλλιάρης- Παιδεία.

Εξωτερικοί συνδέσμοι

H φτώχια απειλεί τους μοναδικούς λεμούριους της Μαδαγασκάρης in.gr, 20-10-2013.
Ιπτάμενος λεμούριος, ο κοντινότερος συγγενής των πρωτευόντων


Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License