ART

 

.


Στη Μικροβιολογία με τον νεότερο διεθνή όρο αρχαία κατέληξε γενικά να χαρακτηρίζονται τα λεγόμενα πρώην αρχαιοβακτήρια, καθώς έχουν διαφορετική εξελικτική ιστορία από τους υπόλοιπους μονοκύτταρους μικροοργανισμούς. Τα αρχαία αποτελούν μια από τις τρεις βασικές ομάδες τελευταίας ταξινόμησης των οργανισμών που έχει γίνει με βάση γενετικές δομές και αλληλουχίες. Συγκεκριμένα αποτελούν τη μεσαία τάξη από τα Βακτήρια και τα Ευκάρυα.

Αλοβακτήρια sp. strain NRC-1,
κάθε κύτταρο περίπου 5 μm μήκος

Αρχαία

Συστηματική ταξινόμηση
Επικράτεια: Αρχαία
Βασίλεια και συνομοταξίες

Κρηναρχαιωτά
Ευρυαρχαιωτά
Κοραρχαιωτά.
Νανοαρχαιωτά
Θαυμαρχαιωτά

Στα αρχαία συγκαταλέγονται προκαρυωτικά, που περιλαμβάνουν τα «ακραία» αλόφιλα , τους λεγόμενους θερμοακιδόφιλους οργανισμούς, (= οργανισμοί που αναπτύσσονται σε μεγάλες θερμοκρασίες με κοινό περιβάλλον), καθώς και τα λεγόμενα μεθανογενή.

Αν και μοιάζουν πολύ με τα βακτήρια εμφανισιακά, τα αρχαία διαφέρουν από τα άλλα βακτήρια κυρίως στη δομή των λιπιδίων της μεμβράνης τους, και στο μεταβολισμό, όπως στην μεταγραφή και τη μετάφραση του RNA, καθώς επίσης και στα κυτταρικά τοιχώματα. Για πηγή ενέργειας τα αρχαία εκμεταλλέυονται μία πολλή μεγάλη ποικιλία πηγών, από οργανικές ενώσεις όπως η ζάχαρη μέχρι την αμμωνία, ιόντα μετάλλων και υδρογόνο.

Επίσης σημαντική διαφορά είναι η ευαισθησία τους στα διάφορα αντιβιοτικά.


Διακρίσεις

Σήμερα τα αρχαία, που το όνομά τους έχουν λάβει από τη ελληνική λέξη «αρχαίος», θεωρείται μεγάλη βιολογική ομάδα με επίσης μεγάλη ποικιλία οργανισμών με συνέπεια να διακρίνονται σε 4 φύλα (μπορεί να είναι και περισσότερα), εκ των οποίων τα δύο επόμενα έχουν παρατηρηθεί εκτένεστερα.

τα Κρηναρχαιωτά και
τα Ευρυαρχαιωτά.

Και τα δύο παραπάνω φύλλα θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν τους αρχαιότερους στη φύση οργανισμούς που συνεχίζουν να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα.

Εισάγωγη στα Αρχαία, οικολογία, συστηματική και μορφολογία (αγγλικά)

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License