ART

 

.

Οι αλλοσαυρίδες ήταν οικογένεια μεσαίων ή μεγάλων σαρκοφάγων δεινοσαύρων. Μερικά μέλη της είναι από τους μεγαλύτερους θηρευτές δεινόσαυρους. Οι αλλοσαυρίδες πήραν το όνομά τους από τον Αλλόσαυρο, ένα από τα κύρια μέλη της. Οι αλλοσαυρίδες έφτασαν στην ακμή τους κατά την Ύστερη Ιουρασική περίοδο. Μέλη τους ήταν ο Σαυροφαγάναξ, ο Αλλόσαυρος, η Επαντέριας, και άλλα. Τροφή τους ήταν φυτοφάγα της περιόδου τους, όπως ο Στεγόσαυρος, ή ακόμα και σαυρόποδα, όπως ο Διπλόδοκος. Τέλος, υπάρχουν αποδείξεις ότι μερικοί κυνηγούσαν ομαδικά.

Αλλοσαυρίδες
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Οικογένεια: Αλλοσαυρίδες (Allosauridae)


Μέλη

Οι αλλοσαυρίδες ήταν πολύ κοινές κατά την Ιουρασική περίοδο. Τα μεγαλύτερα μέλη τους ήταν ο Αλλόσαυρος, ο Σαυροφαγάναξ και η Επαντέριας, που όμως ίσως να ήταν υποείδος του Αλλόσαυρου. Ένα άλλο, πολύ αμφίβολο μέλος ήταν ο Αντρόδημος, ένας ελάχιστα γνωστός δεινόσαυρος. Οι αλλοσαυρίδες επιβίωσαν μέχρι και την Κρητιδική περίοδο, πράγμα που το αποδεικνύει ένας αστράγαλος από την πρώιμη Κρητιδική που πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν Αλλόσαυρο. Ο αστράγαλος βρέθηκε στην Αυστραλία, γεγονός που μαρτυρεί ότι οι αλλοσαυρίδες είχαν φτάσει τόσο νότια.

Allosaurus BW

Ο Αλλόσαυρος, μέλος των αλλοσαυρίδων


Διατροφή

Όλα τα μέλη των αλλοσαυρίδων ήταν σαρκοφάγα. Κυνηγούσαν μεσαία και μεγάλα ζώα, όπως Στεγόσαυρους, σαυρόποδα και άλλα, μικρότερα ζώα όπως Δρυόσαυρους. Σε λάκους με πίσσα έχουν βρεθεί απολιθώματα Αλλόσαυρων δίπλα από παγιδευμένα φυτοφάγα. Αυτό σημαίνει πως οι Αλλόσαυροι είχαν προσπαθήσει να φάνε τους παγιδευμένους δεινόσαυρους, αλλά παγιδεύτηκαν και αυτοί, άρα ήταν και πτωματοφάγοι.
Παραπομπές

http://www.bbc.co.uk/sn/prehistoric_life/tv_radio/big_al/

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License