ART

 

.

Αειθαλή ή αείφυλλα ονομάζονται τα φυτά που δεν ρίχνουν το φύλλωμά τους κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου σε αντίθεση με τα φυλλοβόλα. Φυτά όπως το κυπαρίσσι, το πουρνάρι, το πεύκο, κάποια οπωροφόρα κλπ. δεν χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο αλλά τα ρίχνουν και τα αντικαθιστούν προοδευτικά, γι' αυτό και ονομάζονται αείφυλλα (έχουν πάντοτε φύλλα) ή αειθαλή (πάντοτε θάλλουν). Τα φυτά παράγουν μόνα τους την τροφή τους. Λαμβάνουν από τον αέρα και το έδαφος ανόργανες ουσίες τις οποίες μετατρέπουν σε οργανικές ενώσεις με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας (φωτοσύνθεση). Το νερό που απορροφούν από το έδαφος το χρησιμοποιούν για να επιζήσουν και κατόπιν το εξατμίζουν από τα φύλλα με μια λειτουργία που λέγεται διαπνοή. Τον χειμώνα που αρχίζουν οι χειμωνιάτικες παγωνιές και η θερμοκρασία πέφτει, το έδαφος γίνεται ξερό και κρύο με αποτέλεσμα τα φύλλα των φυλλοβόλων φυτών να πέφτουν. Τα φυτά αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να αντισταθμίσουν την απώλεια νερού που εξατμίζεται από την επιφάνεια των φύλλων τους. Τα αειθαλή φυτά αντίθετα, παρουσιάζουν προσαρμοστικές μεταβολές: επειδή το έδαφος κατά τις χειμερινές περιόδους προσφέρει χαμηλά επίπεδα υγρασίας και θρεπτικών συστατικών, κλείνουν τους πόρους στα φύλλα τους ενώ η επιφάνειά τους καλύπτεται με ένα κερένιο επίστρωμα που τα κάνει πιο σκληρά και γυαλιστερά. Με αυτόν τον τρόπο συγκρατούν στο σώμα τους όση υγρασία έχουν ανάγκη.

Διαφορές και ομοιότητες

Τα φυλλοβόλα κατά την χειμερινή περίοδο ρίχνουν το φύλλωμά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αειθαλή με την διαφορά ότι ενώ τα φυλλοβόλα χάνουν τα φύλλα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα αειθαλή ρίχνουν τα φύλλα τους σταδιακά και καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ο λόγος που τα αειθαλή φυτά μοιάζουν να κρατάνε το φύλλωμά τους.
Ο ρόλος του κλίματος στην βλάστηση

Τα περισσότερα φυτά των περιοχών με εύκρατο και θερμό κλίμα είναι κατά πλειοψηφία αειθαλή π.χ. τροπικά δάση ενώ τα είδη φυτών που αναπτύσσονται σε εποχικά άνυδρα κλίματα μπορεί να είναι ποικίλα, είτε αειθαλή είτε φυλλοβόλα. Στα δροσερά κλίματα όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν κάτω των -30 ° C. ελάχιστα είναι τα είδη αειθαλών πλατύφυλλων που μπορούν να αντέξουν. Γι' αυτό στις περιοχές αυτές ευδοκιμούν τα κωνοφόρα που έχουν φύλλα μικρότερης επιφάνειας και άρα ελαττωμένη διαπνοή.
Γνωστά αειθαλή φυτά

Έλατο, Πεύκο, Βελανιδιά, Πουρνάρι, Ευκάλυπτος, Κυπαρίσσι, Ελιά, Φοίνικας, Χαρουπιά, Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Νεραντζιά, Μανταρινιά κ.α.

Γνωστά φυλλοβόλα φυτά

Μουριά, Αμυγδαλιά, Ακακία, Κερασιά, Συκιά, Καστανιά, Πλάτανος, Αχλαδιά, Καρυδιά κ.α.

Ασθένειες

Τα αειθαλή φυτά προσβάλλονται σχεδόν από τις ίδιες ασθένειες και παράσιτα με τα φυλλοβόλα. Η μακροχρόνια ρύπανση του αέρα, η τέφρα και οι τοξικές ουσίες είναι περισσότερο επιζήμια για τα αειθαλή φυτά από ότι για τα φυλλοβόλα επειδή τα αειθαλή βρίσκονται εκτεθειμένα στις επιβλαβείς συνθήκες καθ' όλη την διάρκεια του έτους.

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License