ART

 

.

Ο σκόρος ή νυχτοπεταλούδα ανήκει στην ίδια τάξη με την πεταλούδα, στα Λεπιδόπτερα (Lepidoptera), ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από αυτήν. Τα περισσότερα είδη είναι νυκτόβια αλλά υπάρχουν και ορισμένα ημερόβια. Συνήθως δεν έχουν έντονα χρώματα, ενώ η κύρια μορφολογική διαφορά τους με τις πεταλούδες βρίσκεται στις κεραίες και τα φτερά τους. Σε αντίθεση με την ενήλικη νυχτοπεταλούδα, η προνύμφη (γνωστή και ως σκόρος) κάποιων ειδών, π.χ. Tineola bisselliella, Tinea pellionella, Trichophaga tapetzella, τρέφεται με ίνες από ρούχα, ειδικά όταν αυτά έχουν σκόνη, τρίχες, ή λεκέδες από ποτά ή ούρα. Οι ενήλικες νυχτοπεταλούδες τρέφονται συνήθως με νέκταρ λουλουδιών, μύκητες, ούρα, δάκρυα και ιδρώτα ζώων.

Emperor Gum Moth

Opodiphthera eucalypti

Νυχτοπεταλούδα

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Τάξη: Λεπιδόπτερα (Lepidoptera)
Φύλο: Αρθρόποδα (Arthropoda)

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι νυχτοπεταλούδες και ιδιαίτερα οι κάμπιες τους είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς στη γεωργία σε πολλά μέρη του κόσμου. Η νυχτοπεταλούδα Lymantria dispar προκαλεί αρκετές καταστροφές στα δάση όπου θεωρείται επιδημικό είδος. Σε μεσογειακά κλίματα το είδος Cydia pomonella προκαλεί εκτεταμένες ζημιές ειδικά σε οπωροφόρα δένδρα. Σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα η Plutella xylostella είναι πιθανώς ο σοβαρότερος κίνδυνος για καλλιέργειες κάρδαμου.

Moth September 2008-3

Ώριμη αρσενική νυκτοπεταλούδα Thaumetopoea pityocampa

Αρκετοί σκόροι της οικογένειας Tineidae προκαλούν ζημιά σε υφάσματα και κουβέρτες κατασκευασμένες από φυσικό μαλλί ή μετάξι. Έχει αναφερθεί ότι απωθούνται από το άρωμα δέντρων όπως ο κέδρος ή το έλαιο της λεβάντας ή άλλων φυσικών ελαίων. Η ναφθαλίνη θεωρείται το αποτελεσματικότερο και ταυτόχρονα πλέον ακίνδυνο απωθητικό για τον σκώρο. Οι περισσότερες κάμπιες σκοτώνονται όταν εκτεθεί το προσβεβλημένο αντικείμενο επί αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία κάτω των −8 °C (18 °F)[1].

Ορισμένοι σκόροι καλλιεργούνται. Ο σημαντικότερος από όλους είναι ο γνωστός μεταξοσκώληκας η κάμπια του είδους Bombyx mori. Καλλιεργείται για το μετάξι που παράγει στο κουκούλι του, από το οποίο η βιομηχανία μεταξιού στις ΗΠΑ μόνον παράγει πάνω από 130 εκατομμύρια κιλά, αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων δολλαρίων[2]. Δεν παράγεται ωστόσο όλο το μετάξι από το είδος Bombyx mori. Υπάρχουν αρκετά είδη του γένους Saturniidae τα οποία επίσης καλλιεργούνται για το μετάξι τους, όπως η Samia cynthia και το κινεζικό είδος Antheraea pernyi, το είδος Antheraea assamensis) και ο ιαπωνικός μεταξοσκώληκας Antheraea yamamai.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License