ART

 

EVENTS

Ο Ψαραετός της Μαδαγασκάρης ή Θαλασσαετός της Μαδαγασκάρης είναι ένα αρπακτικό πτηνό της οικογένειας των Αετιδών. Αυτός ο αετός ζεί σε ξηρά δάση φυλλοβόλων της ανατολικής Μαδαγασκάρης. Είναι ένας μεσαίου μεγέθους (60-66 εκατοστά) θαλασσαετός με άνοιγμα φτερών 165-180 εκατοστών.[2] Το σώμα του και τα φτερά του έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα, το κεφάλι του είναι ανοιχτού καφέ χρώματος και η ουρά του λευκή. Έχει μαυριδερό ράμφος με ανοιχτόχρωμη βάση και γκρι πόδια. Τα αρσενικά ζυγίζουν 2,2 με 2,6 κιλά ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρός βαρύτερα με βάρος 2,8 με 3,5 κιλά.[3]

Madagascar Fish Eagle, Lake Ravelobe, Ankarafantsika National Park, Madagascar

Ψαραετός της Μαδαγασκάρης
Δυο ενήλικα πτηνά
Κατάσταση διατήρησης

Κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Αετόμορφα (Accipitriformes)
Οικογένεια: Αετίδες (Accipitridae)
Γένος: Θαλασσαετός (Haliaeetus)
Είδος: H. vociferoides
Διώνυμο
Haliaeetus vociferoides (Θαλασσαετός ο κραυγαλέος)
Des Murs, 1845
Madagascar Fish Eagle

Ο κοντινότερος συγγενής του είναι ο Αφρικανικός ψαραετός, Haliaeetus vocifer. Σε αντίθεση με άλλα είδη ψαραετών που έχουν λευκό κεφάλι ο ψαραετός της Μαδαγασκάρης έχει καφέ κεφάλι.

Αυτό το είδος είναι ενδημικό στην Μαδαγασκάρη όπου επιβιώνει σε μικρούς αριθμούς κατά μήκος της δυτικής ακτής. Απειλείται κυρίως από την αποψίλωση των δασών, την διάβρωση του εδάφους και την καταστροφή των υδροβιότοπων για κατασκευή ορυζώνων. Επίσης ανταγωνίζεται με τους ανθρώπους για τα αποθέματα ψαριών.
Κατανομή

Το είδος αυτό θεωρείται ότι περιορίζεται στην βορειοδυτική ακτή της Μαδαγασκάρης βόρεια της πόλης Μοροντάβα.[4] Σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών οι περισσότεροι ψαραετοί βρίσκονται στην περιοχή Αναλόβα, την δεκαετία του 80΄ υπήρχαν 20 με 25 ζευγάρια στην περιοχή. Μια πιο πρόσφατη έρευνα αναφέρει μια μικρότερη συγκέντρωση από τουλάχιστον τρία ζεύγη αναπαραγωγής στο Δάσος Ανγιαγιάβι στην ακτή του Ινδικού Ωκεανού.[5] Ο συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται σε περίπου 40 ζευγάρια, αυτό τα κάνει ένα από τα σπανιότερα πτηνά του κόσμου.[6] Άλλες έρευνες στην δεκαετία του 90΄ κατέγραψαν 222 ενήλικες ψαραετούς.

Ψαραετός της Μαδαγασκάρης


Παραπομπές
Στον ζωολογικό κήπο Τσιμπιζάζα στο Ανταναναρίβο

BirdLife International (2013). Haliaeetus vociferoides στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 18 Μαρτίου 2014.
Raptors of the World by Ferguson–Lees, Christies, Franklin, Mead & Burton. Houghton Mifflin (2001), ISBN 0–618–12762–3
«Madagascar fish-eagle - Haliaeetus vociferoides». ARKive. Ανακτήθηκε στις 2010-03-22.
«Madagascar Fish-eagle - Haliaeetus vociferoides». United Nations Environment Programme - World Conservation Monitoring Centre. 2007-05-22. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2014.
Nick Garbutt, C. Michael Hogan, Hilton Hastings, Wendy Pollecutt, Tahiana Andriaharimalala (2006-05-12). «Anjajavy, the village and the forest». LuminaTechnologies.org. Lumina Technologies. Ανακτήθηκε στις 2010-03-22.
Rebecca L. Grambo, "Eagles" (1.000.000.00bc) Published by Voyageur Press, Inc.

Πτηνά

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News