ART

 

EVENTS

Η σαλαμάνδρα της Καρπάθου, Lyciasalamandra helverseni (Pieper, 1963) ή Κοχυλίνα, όπως είναι γνωστή από τους κατοίκους τους νησιού, είναι ένα είδος σαλαμάνδρας στην οικογένεια Salamandridae. Πρόκειται για ένα ενδημικό είδος της Ελλάδας, καθώς απαντάται αποκλειστικά στην Κάρπαθο, την Κάσο και τη Σαρία. Μαζί με τη σαλαμάνδρα του Καστελλόριζου αποτελούν τα μοναδικά είδη του γένους Lyciasalamandra που απαντώνται στην Ελλάδα. Κατατάσσεται ως Τρωτό (VU) στη λίστα της IUCN[1].

K. Kalaentzis - Lyciasalamandra helverseni

Σαλαμάνδρα της Καρπάθου

Σαλαμάνδρα της Καρπάθου
Κατάσταση διατήρησης
Εκτεθειμένο (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Animalia (Ζώα)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Amphibia (Αμφίβια)
Τάξη: Urodela (Ουρόδηλα)
Οικογένεια: Salamandridae (Σαλαμάνδρες)
Γένος: Lyciasalamandra
Είδος: L. helverseni
Διώνυμο
Lyciasalamandra helverseni
(Pieper, 1963)

Περιγραφή

Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους σαλαμάνδρα, με λεπτό σώμα, επίπεδο κεφάλι και μεγάλα μάτια. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 14cm σε μήκος[2]. Τα αρσενικά φέρουν μια μυτερή απόφυση στην βάση της ουράς τους από την ραχιαία πλευρά.
Βιολογία

Τον περισσότερο χρόνο βρίσκεται κρυμμένη κάτω από πέτρες ή βαθιά μέσα στο έδαφος. Ανεβαίνει στην επιφάνεια του εδάφους κατά τη διάρκεια του χειμώνα (περίπου από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο) όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά, συνήθως μετά από βροχή[3]. Έτσι, δραστηριοποιείται συνήθως βραδινές ώρες, αν και έχει παρατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας[3]. Οι πυκνότητες των πληθυσμών του είδους τοπικά μπορεί να είναι και πολύ υψηλές. Το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα στη ξηρά, όπου το αρσενικό σέρνεται κάτω από το θηλυκό, πιάνοντας τα μπροστινά πόδια του θηλυκού και πιέζοντας το κεφάλι του προς τα πάνω. Είναι ζωοτόκο, γεννάει δηλαδή πλήρως ανεπτυγμένα μικρά και δεν εξαρτάται καθόλου από το νερό. Τρέφεται με ασπόνδυλα, όπως κάμπιες και σκουλήκια[3].
Ενδιαίτημα

Το ενδιαίτημα της περιλαμβάνει θαμνώδη βλάστηση Μεσογειακού τύπου και βραχώδεις περιοχές[1].
Παραπομπές

Petros Lymberakis, Ismail H. Ugurtas, Theodore Papenfuss, Max Sparreboom, Sergius Kuzmin, Steven Anderson, Mathieu Denoël. 2009. Lyciasalamandra helverseni. The IUCN Red List of Threatened Species 2009: e.T61918A12572637. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T61918A12572637.en. Downloaded on 21 January 2018.
«herpetofauna.gr».
Speybroeck, J., Beukema, W., Bok, B., Van Der Voort, J. (2016). Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Britain and Europe.. San Diego, USA: Bloomsbury Natural History.

Aμφίβια

Κατάλογος Aμφιβίων

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News