ART

 

.


Βαρυτική κατάρρευση (Gravitational collapse ) συστολή ενός σώματος πολύ μεγάλης μάζας που οφείλεται στις έλξεις μεταξύ των σωματιδίων που το απαρτίζουν. Η κίνηση της
ύλης γίνεται προς το κέντρο της μάζας του σώματος που καταρρέει.
Στο φαινόμενο αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο ο σχηματισμός των αστέρων και πλανητικών συστημάτων.

Core collapse scenario

Βαρυτική κατάρρευση ενός άστρου μεγάλης μάζας, με αποτέλεσμα μια σουπερνόβα τύπου ΙΙ

Σχηματισμός άστρων

Ένα διαστρικό νέφος αερίου θα παραμείνει σε υδροστατική ισορροπία όσο η κινητική ενέργεια της πίεσης του αερίου είναι σε ισορροπία με τη δυναμική ενέργεια της εσωτερικής δύναμης της βαρύτητας. Μαθηματικά αυτή εκφράζεται με τη χρήση του virial θεώρηματος, το οποίο ορίζει ότι, για να διατηρηθεί η ισορροπία, η βαρυτική δυναμική ενέργεια πρέπει να ισούται με το διπλάσιο της εσωτερικής θερμικής ενέργειας. Εάν μια περιοχή του φυσικού αερίου είναι αρκετά ογκώδης ώστε η πίεση του αερίου είναι ανεπαρκής για να το στηρίξει, το σύννεφο θα υποστεί βαρυτική κατάρρευση. Η μάζα πάνω από το οποίο ένα σύννεφο θα υποστεί βαρυτική κατάρρευση ονομάζεται η μάζα Jeans. Αυτή η μάζα εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την πυκνότητα του νέφους, αλλά τυπικά είναι χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες ηλιακές μάζες.

Αστρικά υπόλοιπα

Σε ό, τι ονομάζεται ο θάνατος ενός αστέρα (όταν ένα αστέρι καύσει τα υλικά παραγωγής ενέργειας), θα υποβληθεί σε μια συστολή που μπορεί να σταματήσει μόνο αν φτάσει σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας. Ανάλογα με τη μάζα κατά τη διάρκεια της ζωής του, αυτά τα αστρικά κατάλοιπα μπορεί να πάρουνε μία από τις τρεις μορφές:


Λευκοί νάνοι στους οποίους η βαρύτητα είναι αντίθετη με την πίεση εκφυλισμού ηλεκτρονίων

Αστέρια νετρονίων, στα οποία στην βαρύτητα είναι αντίθετη η πίεση εκφυλισμού των νετρονίων και οι αποθητικές αλληλεπιδράσεις νετρονίων-νετρονίων μικρής εμβέλειας μέσω της ισχυρής αλληλεπίδρασης.

Μαύρη τρύπα

Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License