ART

 

.

Ο Ουμβριήλ (αγγλικά: Umbriel) είναι ο τρίτος μεγαλύτερος από τους 27 φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού και ο δέκατος τρίτος, κατά σειρά μεγέθους, δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Λάσελ στις 24 Οκτωβρίου 1851, μαζί με τον Άριελ. Πήρε το όνομά του από το «μελαγχολικό πνεύμα» στο έργο "Η κλοπή της μπούκλας" (1712) του Αλεξάντερ Πόουπ, όνομα που παραπέμπει στη λατινική λέξη "umbra" = σκιά. Η άλλη του σημερινή ονομασία είναι Ουρανός IΙ (Uranus IΙ).

Ουμβριήλ
Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε από Ουίλιαμ Λάσελ
Ημερομηνία Ανακάλυψης 24 Οκτωβρίου 1851
Προσδιορισμοί
Εναλλακτική ονομασία Ουρανός ΙI
Χαρακτηριστικά τροχιάς [1]
Ημιάξονας τροχιάς 266.000 Km
Εκκεντρότητα 0,0039
Περίοδος περιφοράς 4,144 ημέρες
Κλίση 0,128° (προς τον Ισημερινό του Ουρανού)
Είναι δορυφόρος του Ουρανού
Φυσικά χαρακτηριστικά
Μέση Ακτίνα 584,7 ± 2,8 Km
Έκταση επιφάνειας 4.296.000 Km²
Όγκος 837.300.000 km³
Μάζα (1,172 ± 0,135) × 1021 kg
Μέση πυκνότητα 1,39 ± 0,16 g/cm3
Ισημερινή βαρύτητα επιφάνειας 0,2 m/s²
Ταχύτητα διαφυγής 0,52 km/s
Περίοδος περιστροφής θεωρείται Σύγχρονη
Κλίση άξονα 0
Λευκαύγεια 0,26
Επιφανειακή θερμοκρασία 75 K
Φαινόμενο μέγεθος 14,5

Ο Ουμβριήλ αποτελείται κυρίως από πάγο και κατά σημαντικό μέρος από πέτρωμα, είναι πιθανό να διακρίνεται σε έναν βραχώδη πυρήνα και ένα παγωμένο μανδύα. Η επιφάνεια του είναι η πιο σκοτεινή μεταξύ των δορυφόρων του Ουρανού και φαίνεται να έχει διαμορφωθεί κυρίως από συγκρούσεις. Ωστόσο, η παρουσία φαραγγιών υποδηλώνει πρώιμες ενδογενείς διεργασίες, ίσως στον Ουμβριήλ πήρε μέρος μια πρώιμη ενδογενή διεργασία η οποία άλλαξε μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του.

Μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του καλύπτεται από κρατήρες οι οποίοι φθάνουν σε διάμετρο μέχρι και τα 210 χιλιόμετρα. Και ειδικότερα από τους δορυφόρους του Ουρανού ο Ουμβριήλ έρχεται δεύτερος σε κρατήρες μετά τον Όμπερον. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της επιφάνειάς του είναι ένα δαχτυλίδι από φωτεινό υλικό στο δάπεδο του κρατήρα Wunda. Μέχρι στιγμής, το σύστημα του Ουρανού έχει μελετηθεί από κοντά μόνο μία φορά, από το διαστημικό σκάφος Βόγιατζερ 2 τον Ιανουάριο του 1986. Με τις εικόνες από το πέρασμα του Βόγιατζερ, έχει χαρτογραφηθεί το 40% περίπου της επιφάνειας του.
Παραπομπές

Planetary Satellite Mean Orbital Parameters

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Umbriel: Επισκόπηση - Εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος (NASA) (Αγγλικά)
Umbriel Nomenclature from the USGS Planetary Nomenclature web site (Αγγλικά)

Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License