- Art Gallery -

 

.

Σαιν Πιερ και Μικελόν Wikitravel: Φιλιππίνες (ταξιδιωτικός οδηγός)
Επίσημη ιστοσελίδα (Αγγλικά)
Ιστορία των Φιλιππίνων (στα Αγγλικά από το Project Gutenberg)

Το Σαιν Πιέρ ε Μικελόν ή "Άγιος Πέτρος και Μικελόν" ή Νήσοι Αγίου Πέτρου και Μιχαήλ, (Saint Pierre et Miquelon) είναι σύμπλεγμα νησίδων στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, συνολικής έκτασης 242 τ.χλμ., που ανήκουν και αποτελούν γαλλική εδαφική επικράτεια από το 1763, επίσημα από το 1985. Οι νήσοι αυτοί βρίσκονται σε απόσταση 9 περίπου ναυτικών μιλίων νότια από την Νέα Γη.
Πρόκειται για νήσους βραχώδεις, οι περισσότερες των οποίων είναι άνυδρες. Θεωρούνται πολύ επικίνδυνες στη ναυσιπλοΐα επειδή περιβάλλονται από μεγάλο αριθμό σκοπέλων και υφάλων. Γεωγραφικά συγκροτούν δύο ομάδες νησιών σημαντικότερες των οποίων είναι η νήσος Άγιος Πέτρος, ο Μιχαήλ και η Λανγκλάντ. Θεωρούνται κυρίως ψαρότοποι βακαλάου (μπακαλιάρου). Πρωτεύουσα είναι το Σαιν Πιέρ (πόλη-λιμένας) στην ομώνυμη νήσο όπου κατοικεί περίπου το 90% του συνολικού πληθυσμού του συμπλέγματος. Ο συνολικός πληθυσμός (κατατάσσεται 221η) των νησίδων αυτών το 2001 ήταν περίπου 7.000 (7.051 με βάση εκτιμήσεις του 2009[1]), που θεωρούνται Γάλλοι υπήκοοι, ομιλούν την γαλλική γλώσσα και είναι ρωμαιοκαθολικοί στο θρήσκευμα. Εξουσία ασκεί τοπική 19μελής Κυβέρνηση 5ετούς θητείας.

Ιστορία

Τα νησιά αυτά θεωρείται ότι πρώτος τα ανακάλυψε ο Πορτογάλος εξερευνητής Joao Alvares Fagundes το 1520. Το 1604 καταλήφθηκε από Γάλλους μάλλον αλιείς και στον επακολουθήσαντα νικηφόρο βρετανικό πόλεμο της Βασίλισσας Άννας η Γαλλία τα εκχώρησε στην Αγγλία. Όμως με την Συνθήκη των Παρισίων (1763) επανήλθαν στη Γαλλία. Τριάντα χρόνια αργότερα κατά την Γαλλική Επανάσταση επανήλθαν στην Αγγλία για να επανέλθουν στη Γαλλία με την Συνθήκη των Παρισίων (1814). Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατιωτική μονάδα των Ελεύθερων Γάλλων, Γάλλων στρατιωτών υπό την ηγεσία του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκωλ κατέλαβε και επίσημα τα νησιά.
Το 1976 ο Καναδάς επεξέτεινε την οικονομική ζώνη των χωρικών του υδάτων με συνέπεια τον αλιευτικό αποκλεισμό των νήσων. Το 1985 η Γαλλία αναγνώρισε τις νήσους ως συνέχεια του εδάφους της καθώς και ως έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερχόμενη στη συνέχεια σε συμβιβασμό με τον Καναδά ως προς την έκταση της οικονομικής ζώνης που δεν είναι άλλη από την αλιευτική.

Τα νησιά Σαιν Πιέρ και Μικελόν κατά τους μήνες Νοέμβριο μέχρι και τέλος σχεδόν Φεβρουαρίου καθίστανται απρόσιτα λόγω του γεγονότος ότι όλη η περί αυτών θαλάσσια έκταση παγώνει.
Διοίκηση

Αρχηγός Κράτους είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Γαλλίας, σήμερα ο Φρανσουά Ολλάντ. Πρόεδρος του Εδαφικού Συμβουλίου είναι ο Στεφάν Αρτανό και Νομάρχης (έπαρχος) ο Ζαν-Πιερ Μπερσό, που διορίστηκε στις 28 Ιουλίου του 2008 από τη γαλλική κυβέρνηση[2].
Εκλογές

Νομοθετικό όργανο είναι το Εδαφικό Συμβούλιο (Conseil Territorial, με 19 έδρες συνολικά). Οι 15 από τους 19 βουλευτές προέρχονται από τον Άγιο Πέτρο και οι υπόλοιποι 4 από το Μικελόν. Τα μέλη εκλέγονται από το λαό και υπηρετούν εξαετή θητεία. Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν στις 19 και στις 26 Μαρτίου του 2006. Σε αυτές το AD κέρδισε 16 έδρες, το Cap sur l'Avenir 2 και το SPM 2000/AM 1. Σημειώνεται ότι τα νησιά εκλέγουν και μία έδρα στη Γαλλική Γερουσία. Η τελευταία εκλογή διεξήχθη στις 26 Σεπτεμβρίου του 2004 και η επόμενη θα διεξαχθεί το 2013. Το UMP κατέλαβε μία έδρα. Τέλος, ο Άγιος Πέτρος και Μικελόν εκλέγει και στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση μία έδρα. Οι τελευταίες τέτοιες εκλογές διενεργήθηκαν στις 10 Ιουνίου και στις 17 Ιουνίου του 2007 σε δύο γύρους. Το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς κέρδισε την έδρα.


Παραπομπές

CIA World Fact Book
↑ Rulers, Ιούλιος 2008

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License