- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Αντρέι Βάιντα (Andrzej Witold Wajda, 6 Μαρτίου 1926 - 9 Οκτωβρίου 2016) ήταν Πολωνός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Andrzej Wajda OFF Plus Camera 2012 (cropped)

Γεννήθηκε το 1926 στο Σουβάλκι της Πολωνίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας[3] και σκηνοθεσία στην Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ.[4] Τη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε να γυρίζει ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Αντρέι Βάιντα
Γέννηση 6 Μαρτίου 1926
Σουβάλκι, Πολωνία
Θάνατος 9 Οκτωβρίου 2016 (90 ετών)
Βαρσοβία, Πολωνία
Αιτία θανάτου respiratory failure
Υπηκοότητα Πολωνία
Σπουδές Jan Matejko Academy of Fine Arts (1946, 1950)

και National Film School in Łódź (1950, 1953)

Ιδιότητα σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων,

θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος,

παραγωγός ταινιών και σκηνοθέτης τηλεόρασης

Σύζυγος Beata Tyszkiewicz (1967, 1968),

Krystyna Zachwatowicz (1974),

Gabriela Obremba (1949, 1959)

και Zofia Żuchowska (1959, 1967)

Τέκνα Karolina Wajda
Γονείς Jakub Wajda
Ιστοσελίδα http://www.wajda.pl/

Το έργο του αναγνωρίστηκε παγκοσμίως και έλαβε πολλά βραβεία.[5] Στο φεστιβάλ των Καννών το 1957 κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για το Κανάλ και το 1978 το FIPRESCI για το Άνθρωπος από μάρμαρο. Το 1958 έλαβε το FIPRESCI στο φεστιβάλ της Βενετίας για το Στάχτες και διαμάντια. Το 1981 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για το Ο άνθρωπος από σίδερο. To 1983 κέρδισε το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας και το βραβείο Σεζάρ καλύτερου σκηνοθέτη για το Υπόθεση Δαντών. Το 2009 κέρδισε το FIPRESCI στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου για το Γλυκιά έξαψη.

Το 1982 έλαβε το Τιμητικό Βραβείο Σεζάρ, το 1996 την Τιμητική Χρυσή Άρκτο,[6] το 1998 τον Τιμητικό Χρυσό Λέοντα και το 2000 το Τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην Έβδομη Τέχνη.[7]

Απεβίωσε το 2016 στη Βαρσοβία σε ηλικία 90 ετών.
Επιλεγμένη φιλμογραφία

1956 Κανάλ
1958 Στάχτες και διαμάντια
1959 Λότνα
1960 Αθώοι μάγοι
1968 Όλα για πούλημα
1969 Κυνηγώντας μύγες
1970 Τοπίο Μετά Τη Μάχη
1973 Ο γάμος
1975 Η Γη της Επαγγελίας
1977 Άνθρωπος από μάρμαρο
1978 Χωρίς αναισθητικό
1979 Οι δεσποινίδες του Βίλκο
1980 Ο μαέστρος
1981 Ο άνθρωπος από σίδερο
1983 Υπόθεση Δαντών
1990 Η θυσία του Κόρτσακ
2007 Κατίν
2009 Γλυκιά έξαψη
2013 Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας
2016 Μετείκασμα

Παραπομπές

www.dokweb.net/en/idf-network/video/?&off=720.
www.filmneweurope.com/who-is-partying-at/103021-scripteast-awards-2012/menu-id-214.
«Αποχαιρετισμός στον Αντρέι Βάιντα». Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2016.
«Εφυγε ο Αντρέι Βάιντα, 90 χρόνων και με νέα ταινία». Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2016.
«Andrzej Wajda». Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2016.
««Έφυγε» ο πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα». Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2016.
«Αντρέι Βάιντα: Οι ταινίες του, κομμάτια της ζωής του». Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2016.

Πολωνοί

Εγκυκλοπαίδεια Πολωνίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News