ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Ρουντ Γκούλιτ (Ruud Gullit, 1 Σεπτεμβρίου 1962) είναι πρώην Ολλανδός ποδοσφαιριστής και πλέον προπονητής ποδοσφαίρου έπαιξε επαγγελματικά στη δεκαετία του 1980 και του 1990.

Ruud Gullit Face Shot 2010

Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ. Ήταν ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Ολλανδίας που ήταν νικήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 1988 και ήταν επίσης μέλος της ομάδας που αγωνίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1990. Ονομάστηκε Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς κερδίζοντας την Χρυσή Μπάλα το 1987 και το περιοδικό World Soccer τον επέλεξε ως Παίκτη της Χρονιάς για το 1987 και το 1989. Ήταν ευέλικτος παίκτης, που έπαιξε σε πολλές θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ποδοσφαιρική Καριέρα
Χάρλεμ

Ο Ρουντ Γκούλιτ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τη Χάρλεμ, με αυτόν στη σύνθεσή της, η Χάρλεμ θα κερδίσει στην έξοδο της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1981-82 Το 1982. Οι μεγάλοι σύλλογοι είχαν ήδη αρχίσει να τον προσεγγίζουν. Τελικά βρέθηκε στη Φέγενορντ με ένα σημαντικό ποσό και έπειτα από μεγάλη περιπέτεια. Ο Ολλανδός νεαρός τότε σέντερ φορ, είχε προταθεί και σε αγγλικές ομάδες. Η Άρσεναλ και η Ίπσουιτς Τάουν ήταν αυτές που έδειχναν να ενδιαφέρονται περισσότερο. Με ένα ποσό 30.000 λιρών, μπορούσαν να τον αποκτήσουν, όμως τελικά δεν δέχθηκαν. Ο μάνατζερ της Άρσεναλ, Τέρι Νιλ, έλεγε πως: «είναι πολλά τα χρήματα για έναν νεαρό παίκτη». Ο Μπόμπι Ρόμπσον, τότε προπονητής της Ίπσουιτς Τάουν επίσης θεώρησε υπερβολικό το ποσό για την αποκτήσή του έτσι ο νεαρός Γκούλιτ μεταγράφηκε στη Φέγενορντ.
Φέγενορντ

Με τη φανέλα της Φέγενορντ το ξεκίνημα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Ο Γκούλιτ είναι σχετικά μέτριος και η ομάδα του μένει μακριά από τίτλους. Το 1984 θα κατακτήσει το πρώτο του Ολλανδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ την ίδια χρονιά θα κατακτήσει και το Κύπελλο, πετυχαίνοντας το νταμπλ με την Φέγενορντ. Ο Γκούλιτ ανακηρύχθηκε Ολλανδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Πλέον αγωνίζεται πιο μπροστά στη μεσαία γραμμή, έχοντας παίξει κατά κύριο λόγο ως λίμπερο στο Χάρλεμ. Λίγο αργότερα έγινε το επίκεντρο της οργής του τότε προπονητή Τάις Λίμπρεχτς να αναφέρεται στον Γκούλιτ ως «Blackie» και να τον επικρίνει ως τεμπέλη, αν και Λίμπρεχτς υπερασπίστηκε τον ισχυρισμό του λέγοντας ότι ήταν απλώς ένα ψευδώνυμο.
ΠΣΦ Αϊντχόφεν

Να πάρει μεταγραφή ένας παίκτης από τη Φέγενορντ στην ΠΣΦ Αϊντχόφεν δεν είναι και ότι πιο συνηθισμένο στην Ολλανδία. Στα 23 του χρόνια, ο Ρουντ Γκούλιτ θα μετακομίσει στην ΠΣΦ Αϊντχόφεν που θα πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή, ώστε να τον αποκτήσει από τη Φέγενορντ. Το 1986 θα αναδειχθεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του καλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής. Ο Γκούλιτ κατέκτησε δύο φορές Ολλανδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το 1986 και το 1987, ενώ το 1986 πετυχαίνοντας 24 γκολ θα βγει δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος. Το 1987 ψηφίζεται ως αθλητής της χρονιάς στην Ολλανδία, επίσης θα κατακτήσει άλλο ένα βραβείο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τη Χρυσή Μπάλα.
ΑΚ Μίλαν

Το καλοκαίρι του 1987 ο Ρουντ Γκούλιτ θα βγει για πρώτη φορά εκτός Ολλανδίας και θα πάρει μεταγραφή στην ΑΚ Μίλαν. Η μεταγραφή του αποτελεί ρεκόρ για την εποχή και ο Ολλανδός γίνεται ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του πλανήτη. Μαζί του φθάνουν στο Μιλάνο και δύο ακόμη σπουδαίοι Ολλανδοί. Ο Φρανκ Ράικαρτ και ο Μάρκο φαν Μπάστεν, σε μία ομάδα που υπάρχουν ήδη καλοί ποδοσφαιριστές όπως οι Φράνκο Μπαρέζι, Πάολο Μαλντίνι, Ρομπέρτο Ντοναντόνι και άλλα αστέρια. Ο Αρίγκο Σάκι για να χωρέσει όλους τους παίκτες στην ενδεκάδα, χρησιμοποιεί τον Γκούλιτ στα δεξιά, όμως μετά τον τραυματισμό του Μάρκο φαν Μπάστεν θα βρεθεί και πάλι στην κορυφή της επίθεσης. Η ΑΚ Μίλαν θα κατακτήσει μετά από 9 χρόνια το πρωτάθλημα στην Ιταλία. Την επόμενη σεζόν ο Γκούλιτ φτάνει με την ΑΚ Μίλαν στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το Κύπελλο πρωταθλητριών 1988-89 με τον Γκούλιτ να πετυχαίνει δύο γκολ στον τελικό εναντίον της Στεάουα Βουκουρεστίου. Την επόμενη σεζόν η Μίλαν επαναλαμβάνει το κατόρθωμα της, κατακτώντας και το Κύπελλο πρωταθλητριών 1989-90. Το 1992 και το 1993 κατακτά ξανά το πρωτάθλημα στην Ιταλία με την ΑΚ Μίλαν, τα οποία έμελλε να είναι και τα τελευταία του. Η Μίλαν με τον Γκούλιτ φτάνει το 1993 ξανά στον τελικό του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ 1992-93 αλλά χάνει το κύπελλο από την Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Ο κύκλος στο Μιλάνο είχε αρχίσει να κλείνει και το πιο «πλούσιο» ίσως κομμάτι της καριέρας του, έφθανε στο τέλος του. Ο Γκούλιτ φεύγει το καλοκαίρι του 1993 από το Μιλάνο.
ΟΚ Σαμπντόρια

Η Σαμπντόρια ζητάει δανεικό τον Γκούλιτ από τη ΑΚ Μίλαν και τον αποκτά καθώς οι θέσεις των ξένων ήταν περιορισμένες (δεν υπήρχε ακόμα τότε ο νόμος του Μπόσμαν) και ο Γκούλιτ δεν χωρούσε στο ρόστερ της ομάδας. Με την ΟΚ Σαμπντόρια ο Γκούλιτ πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας την σεζόν 1993-94. Επέστρεψε για λίγο στη ΑΚ Μίλαν το 1994 αλλά γρήγορα επέστρεψε στην ΟΚ Σαμπντόρια όπου έμεινε ως το τέλος της σεζόν.
Τσέλσι ΦΚ

Τον Ιούλιο του 1995, ο Ρουντ Γκούλιτ υπέγραψε για την Τσέλσι. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως λίμπερο από τον προπονητή Γκλεν Χοντλ με ελάχιστη επιτυχία, ο Ρουντ Γκούλιτ μεταφέρθηκε ξανά στον πιο οικείο ρόλο του στη μεσαία γραμμή, όπου σημείωσε έξι γκολ. Ένα χρόνο και μερικούς μήνες αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «μπλε» συνεχίζοντας παράλληλα με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή. Με τους Λονδρέζους πανηγύρισε ένα Κύπελλο Αγγλίας, το 1997. Πριν τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1998 .
Εθνική Ολλανδίας

Με την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας αγωνίστηκε πρώτη φορά το 1981 σε ηλικία 19 ετών ως αλλαγή σε ένα παιχνίδι με την Ελβετία από τότε έγινε μόνιμο στέλεχος, ο Γκούλιτ έφθασε μέχρι και την κορυφή της Ευρώπης με τους "Οράνιε". Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 1988 η Ολλανδία στον τελικό του κερδίζει 2-0 την Ρωσία και ο Γκούλιτ ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης. Είναι η καλύτερη στιγμή του με την Εθνική Ολλανδίας, με τη φανέλα της οποίας πέτυχε συνολικά 17 γκολ σε 66 αγώνες.
Προπονητική καριέρα
Τσέλσι ΦΚ

Η προπονητική καριέρα του Ρουντ Γκούλιτ ξεκίνησε το 1996 όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι ΦΚ παράλληλα με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή. Με την Τσέλσι ΦΚ πανηγύρισε ένα Κύπελλο Αγγλίας, το 1997. Ο Γκούλιτ έγινε έτσι ο πρώτος προπονητής εκτός Βρετανίας που κατέκτησε ένα κορυφαίο τίτλο στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο ομάδα επίσης τελείωσε στην έκτη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ. Tην επόμενη σεζόν, με την Τσέλσι ΦΚ τερματίζει στη δεύτερη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ και προχωρώντας στους προημιτελικούς στο κύπελλο, απολύθηκε, για μια διαφωνία με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου για την αποζημίωση, αν και ο ίδιος ο Γκούλιτ το αμφισβήτησε αυτό. Αντικαταστάθηκε από τον Τζιανλούκα Βιάλι, ο οποίος οδήγησε το σύλλογο στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ Αγγλίας και του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο υπόλοιπο της σεζόν.
Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ

Το 1998 ανέλαβε την Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ μετά από μια καλή σεζόν που η Νιουκάστλ έφτασε ως τον τελικό στο Κύπελλο Αγγλίας. Την επόμενη σεζόν, οι οπαδοί άρχισαν να στρέφονται εναντίον του, μετά από μια κακή σειρά αποτελεσμάτων και αρκετά κακές σχέσεις του με το μεγάλο αστέρι την ομάδας Άλαν Σίρερ και το αρχηγό Ρόμπερτ Λη αλλά και η ήττα στο τοπικό ντέρμπι με την Σάντερλαντ οδήγησαν τον Ρουντ Γκούλιτ στην παραίτηση μετά από μόλις 5 αγώνες τη σεζόν 1999-2000
Φέγενορντ

Πριν από την έναρξη της σεζόν 2004/2005 ο Γκούλιτ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Φέγενορντ, παραιτήθηκε στο τέλος της σεζόν χωρίς να κερδίσει οποιαδήποτε τρόπαιο για να αντικατασταθεί από τον Έρβιν Κούμαν. Η Φέγενορντ κατέλαβε την απογοητευτική 4η θέση στο Ολλανδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, πίσω από τον ΑΦΚ Άγιαξ, την ΠΣΦ Αϊντχόφεν και την ΑΖ Άλκμααρ.
Λος Άντζελες Γκάλαξι

Στις 8 Νοεμβρίου 2007, ο Ρουντ Γκούλιτ ανέλαβε την ομάδα των Η.Π.Α.Λος Άντζελες Γκάλαξι, υπογράφοντας 3ετές συμβόλαιο. Τα 2.000.000 δολάρια μισθό ανά έτος ήταν η υψηλότερη που έχει ποτέ δοθεί σε έναν προπονητή ομάδας στην MLS. Ο Γκούλιτ ήρθε στην ομάδα που απέτυχε να μπει στα πλέι-οφ της MLS το 2007 παρά το γεγονός ότι έκανε ρεκόρ αποκτώντας τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Γκούλιτ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί ποτέ στο αμερικάνικο πρωτάθλημα και είχε κακές σχέσεις με τους παίκτες. Στις 11 Αυγούστου 2008, ο Γκούλιτ παραιτήθηκε από προπονητής από τους Λος Άντζελες Γκάλαξι επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Τέρεκ Γκρόζνυ

Στις 18 Ιανουαρίου του 2011 ανέλαβε την τσετσενική ομάδα που αγωνιζόταν στο Πρωτάθλημα Ρωσίας, την Τέρεκ Γκρόζνυ. Στις πρώτες του δηλώσεις είπε :"Θα ήθελα να πιστεύω ότι μπορεί να φέρει χαρά στη ζωή του λαού της Τσετσενίας μέσω του ποδοσφαίρου. Φυσικά, εγώ δεν θα αρνηθώ ότι παίρνω πολλά χρήματα από την Τέρεκ. Ο Ρουντ Γκούλιτ απολύθηκε από τον σύλλογο στις 14 Ιουνίου 2011, έχοντας κερδίσει μόλις 3 παιχνίδια ως προπονητής της ομάδας.
Πηγές
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Ρουντ Γκούλιτ

Αφιέρωμα στον Ρουντ Γκούλιτ(video)
Που είναι τώρα Ρουντ Γκούλιτ
Ο Γκούλιτ πήρε την ευκαιρία του στους LA Galaxy
Παρελθόν από την Τέρεκ ο Γκούλιτ


FIFA 100
UEFA

Ανρί Β. βαν ντερ Κέρκοφ Ρ. βαν ντερ Κέρκοφ βαν Μπάστεν Βαν Ντερ Ελστ βαν Νίστελροϊ Βιεϊρά Βιέρι Γκούλιτ Εμρέ Εουσέμπιο Ζέελερ Ζέεντορφ Ζιντάν Καν Καντονά Κελεμάνς Κίγκαν Κιν Κλάιφερτ Κλίνσμαν Κοπά Κρόιφ Μ. Λάουντρουπ Μπ. Λάουντρουπ Λίνεκερ Λουίς Ενρίκε Μάγιερ Μάζοπουστ Μαλντίνι Μπάλακ Μπανκς Μπαρέζι Μπάτζιο Μπεκενμπάουερ Μπέκαμ Μπέκραμπ Μπέργκομι Μπεστ Μπόνιεκ Μπονιπέρτι Μπράιτνερ Μπουτραγκένιο Μπουφόν Ματέους Μύλερ Νέντβεντ Νέσκενς Νέστα Ντάβιντς Νταλγκλίς Ντασαέφ Ντελ Πιέρο Ντεσαϊγί Ντεσάν Όουεν Παπέν Πιρές Πλατινί Πούσκας Πφαφ Ραούλ Ρένσενμπρινκ Ράικαρτ Ριβέρα Σμάιχελ Ρόσι Ρούι Κόστα Ρουμενίγκε Ρουστού Σεβτσένκο Σίρερ Σούκερ Στόιτσκοφ Τζοφ Τόττι Τουράμ Τρεζόρ Τρεζεγκέ Τσάρλτον Φακέτι Φίγκο Φονταίν Χάτζι

CONMEBOL
Βαλντεράμα Βερόν Ζαμοράνο Ζανέττι Ζίκο Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες Καφού Κέμπες Κουμπίγιας Κρέσπο Μαραντόνα Μπατιστούτα Νίλτον Σάντος Ντι Στέφανο Πασαρέλα Πελέ Ριβάλντο Ριβελίνο Ρομπέρτο Κάρλος Ρομάριο Ρομερίτο Ροναλντίνιο Ρονάλντο Σαβιόλα Τζαλμά Σάντος Σιβόρι Σόκρατες Τζούνιορ Φαλκάο Φιγκερόα Φραντσεσκόλι
CAF
Αντέμπι Πελέ Γουεά Ντιούφ Μιλά Οκότσα
CONCACAF
Έικερς Σάντσες Χαμ
AFC
Νακάτα Χονγκ

Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού

Ολλανδοί

Εγκυκλοπαίδεια Ολλανδίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

HellenicaWorld News