Αγιούμι Χαμασάκι


Η Αγιούμι Χαμασάκι (ιαπωνικά: 浜崎あゆみ ή 浜崎歩, Ayumi Hamasaki · Φουκουόκα, 2 Οκτωβρίου 1978) είναι μια πολυβραβευμένη Γιαπωνέζα τραγουδίστρια και συνθέτρια της ποπ μουσικής.

Σταδιοδρομία

Γνωστή απλά σαν "Αγιού" (Ayu), η Αγιούμι είναι μια από τις πιο δημοφιλής και εμπορικές τραγουδίστριες στην πατρίδα της όπου και αποκαλείται Αυτοκράτειρα της Ποπ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Φουκουόκα με τη μητέρα και τη γιαγιά της. Ο πατέρας της, την εγκατέλειψε σε μικρή ηλικία. Μετακόμισε στο Τόκιο στην ηλικία των 14 ετών προκειμένου να επιδιώξει μια καριέρα στο χώρο του θεάματος. Αρχικά, για ένα μικρό διάστημα, δούλευε ως μοντέλο, αφού το πρακτορείο την έκρινε κοντή για μοντέλο και την μετέφερε σε μουσικό πρακτορείο, το Sun Music. Η Αγιούμι κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ από την εταιρία Nippon Columbia, το Nothing from Nothing. Το άλμπουμ δεν πήγε καλά και το πρακτορείο την εγκατέλειψε. Όσο ήταν στο πρακτορείο, της παρέχοταν στέγαση, έτσι τώρα δεν είχε κανένα μέρος να μείνει. Η μητέρα της μετακόμισε κι εκείνη στο Τόκιο και η Αγιούμι έμεινε μαζί της. Περνούσε το χρόνο της κάνοντας βόλτες στη Σιμπούγια και χορεύοντας στο Velfare. Εκεί γνώρισε το μελλοντικό της παραγωγό, Μαξ Ματσούρα, ο οποίος όταν την άκουσε να τραγουδάει καραόκε, της πρότεινε συμβόλαιο στην δισκογραφική εταιρία του, Avex. Η Αγιούμι αρνήθηκε επειδή υποψιαζόταν τον Ματσούρα. Μετά από ένα χρόνο κατάφερε να την πείσει και η Αγιούμι γράφτηκε στην Avex.

Από το ντεμπούτο της το 1998 με το single Poker Face μέχρι και σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους μόνο στην Ιαπωνία. Έχοντας κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμ, ένα μίνι-άλμπουμ, τέσσερις συλλογές και 47 singles κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις για σόλο και γυναίκα καλλιτέχνη στην ιστορία της Ιαπωνίας. Με την κυκλοφορία του 40ου της single, Blue Bird, η Αγιούμι έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης στην Ιαπωνία που ξεπέρασε το φράγμα των 20 εκατομμυρίων πωλήσεων σε singles. Το 2006 με την κυκλοφορία του 39ου single της, Startin' / Born to be..., γίνεται η τραγουδίστρια με τα πιο πολλά νούμερο ένα τραγούδια στα Ιαπωνικά charts.

Μέχρι σήμερα (2007) η Αγιούμι έχει 29 singles στο νούμερο 1, και 39 στο τοπ-τεν. Έχει 17 συνεχόμενα νούμερο 1 singles, ενώ είναι η πρώτη καλλιτέχνης της Ιαπωνίας (ανεξαρτήτως φύλου) που και τα 8 άλμπουμ της έχουν καταλάβει τη νούμερο 1 θέση στους καταλόγους πωλήσεων.

Δισκογραφία
Άλμπουμ
Έτος Τίτλος
1995 Nothing from Nothing
1999 A Song for XX
1999 Loveppears
2000 Duty
2002 I am...
2002 Rainbow
2003 Memorial Address
2004 My Story
2006 (miss)understood
2006 Secret
2008 Guilty

Singles

Singles
Έτος Τίτλος
1995 Nothing from Nothing
1998 poker face
You
Trust
For My Dear...
Depend on you
1999 Whatever
Love ~Destiny~
To Be
Boys & Girls
A
Appears
Kanariya
2000 Fly high
Vogue
Far Away
Seasons
Surreal
Audience
M
2001 Evolution
Never Ever
Endless Sorow
Unite!
Dearest
A Song Is Born
2002 Daybreak
Free & Easy
H
Voyage
2003 &
Forgiveness
No Way To Say
2004 Moments
Inspire
Carols
2005 Step You\is this Love
Fairyland
Heaven
Bold & Delicious\Pride
2006 Startin'\Born to Be
Blue bird
2007 Glitter\Fated
Talkin' 2 Myself
Together When...
2008 Mirrocle World
Days\Green

Συλλογές
Έτος Τίτλος
2001 A Best
2003 A Ballads
2007 A Best 2 -Black-
2007 A Best 2 -White-
2008 A Complete: All Singles

Περιοδείες
* 2000: Ayumi Hamasaki Concert Tour 2000
* 2000: Ayumi Hamasaki Concert Tour 2000
* 2001: Ayumi Hamasaki Dome Tour 2001
* 2002: Ayumi Hamasaki Arena Tour 2002
* 2002: Ayumi Hamasaki Stadium Tour 2002
* 2003—2004: Ayumi Hamasaki Arena Tour 2003-2004
* 2005: Ayumi Hamasaki Arena Tour 2005
* 2006: Ayumi Hamasaki Arena Tour 2006
* 2007: Ayumi Hamasaki Asia Tour 2007 A: Tour of Secret
* 2008: Ayumi Hamasaki Asia Tour 2008 ~10th Anniversary

Φιλμογραφία

* Twins Teacher (1993)
* Battle Spirits Ryûko no Ken (1993)
* Sumomo mo Momo (1995)
* Miseinen (1995)
* Like Grains of Sand (1995)
* Gakko II (1996)
* Tsuki ni Shizumu (2002)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License