ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Η Ρόμα (ιταλικά: A. S, Roma) είναι ιταλικός επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ρώμης. Ιδρύθηκε το 1927 έπειτα από συγχώνευση ομάδων της πόλης. Είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ιταλίας, καθώς έχει συμμετάσχει σε όλη της την ιστορία στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος (Σέριε Α) εκτός από μία αγωνιστική περίοδο, κατέχοντας την δεύτερη καλύτερη σχετική επίδοση μαζί με την Γιουβέντους, πίσω μόνο από την Ίντερ.

Η Ρόμα έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ιταλίας τρεις φορές. Έχει κατακτήσει και δύο Σούπερ Καπ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Εκθέσεων (τον πρόδρομο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ) το 1961, ενώ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1984, όπου στον εντός έδρας μονό τελικό έχασε στα πέναλτι από την Λίβερπουλ, καθώς και στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1991 όπου ηττήθηκε από την Ίντερ.

Η έδρα της ομάδας είναι το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης (γνωστό ως Ολίμπικο), το δεύτερο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας. To 2009 ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την κατασκευή του νέου ιδιόκτητου γηπέδου της ομάδας στα δυτικά προάστια της Ρώμης με χωρητικότητα 55.000 θέσεις και βασισμένο στα πρότυπα των ποδοσφαιρικών γηπέδων της Αγγλίας.

Ιστορία

Η Ρόμα ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1927, από την συγχώνευση τριών ομάδων της Ρώμης, της Ρομάν, της Άλμπα και της Φορτιτούντο. Καθοδηγητής στην ίδρυσή της υπήρξε ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος, αν και οπαδός της συμπολίτισσας Λάτσιο, επιθυμούσε για λόγους ανταγωνισμού την ύπαρξη δύο δυνατών ομάδων στη Ρώμη που θα μπορούσαν επίσης να αντιπαρατεθούν έχοντας περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στους ισχυρούς συλλόγους του Βορρά, σε μια περίοδο που το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας έδινε μεγάλη σημασία στο ποδόσφαιρο.

Αρχικά, η Ρόμα χρησιμοποιούσε ως έδρα της το γήπεδο Testaccio στην ομώνυμη λαϊκή συνοικία νοτίως του κέντρου της πόλης, με συνέπεια στους κόλπους των οπαδών της να συγκεντρωθούν κυρίως άνθρωποι της εργατικής τάξης. Αντίθετα η μεγάλη της αντίπαλος Λάτσιο, αγωνιζόταν στο στάδιο Rondinella της περιοχής Parioli στον εύπορο βόρειο τομέα της Ρώμης και ήταν περισσότερο αγαπητή στα συντηρητικά αστικά στρώματα, με μερίδα οπαδών της μέχρι και σήμερα να ανήκει στον ακροδεξιό χώρο.[1]

Το έμβλημα της Ρόμα αποτελείται από τη λύκαινα και τα δύο νήπια, τους Ρωμύλο και Ρώμο, που αναπαριστούν τον μύθο της γέννησης της Ρώμης. Τα χρώματα της ομάδας είναι το σκούρο κόκκινο και το χρυσοκίτρινο, δηλαδή τα επίσημα χρώματα της Ρώμης που συμβολίζουν τον Θεό και το αυτοκρατορικό παρελθόν της πόλης. Για τον λόγο αυτό το πιο διαδεδομένο προσωνύμιο της Ρόμα είναι τζαλορόσι (giallorossi), που σημαίνει 'κιτρινοκόκκινοι', ενώ η ομάδα είναι επίσης γνωστή ως λούπι (lupi), δηλαδή 'λύκοι' από το έμβλημά της και λα Μάτζικα (la Magica), που μεταφράζεται ως 'η Μαγική'.

Όντας ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Σέριε Α την περίοδο 1929–30, η Ρόμα έχει αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία για ολόκληρη την ιστορία της εκτός από την περίοδο 1951–52. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ομάδας ήρθε την περίοδο 1941–42 όταν κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, ενώ είχαν προηγηθεί συμμετοχές σε τελικούς του ιταλικού κυπέλλου. Στα επόμενα χρόνια έπεσε στην αφάνεια, μέχρι τη δεκαετία του '60 οπότε και κατέκτησε δύο εθνικά κύπελλα αλλά και έναν ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων της περιόδου 1960–61.

Η καλύτερη περίοδος της ιστορίας της ομάδας ήρθε τη δεκαετία του '80, όταν έγινε το αντίπαλο δέος της Γιουβέντους στο ιταλικό πρωτάθλημα, φτάνοντας στην κορυφή την περίοδο 1982–83 και κατακτώντας τέσσερα κύπελλα, ενώ έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1983–84 που διεξήχθη στην έδρα της, το Ολίμπικο της Ρώμης, όπου όμως έχασε στα πέναλτι από τη Λίβερπουλ. Η σπουδαία αυτή περίοδος της Ρόμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1990–91 όπου ηττήθηκε από την Ίντερ, ενώ την ίδια περίοδο κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, η Ρόμα επανήλθε στους τίτλους κατακτώντας το τρίτο της πρωτάθλημα την περίοδο 2000–01, δύο Κύπελλα Ιταλίας και δύο Σούπερ Καπ.
Έμβλημα

Το σημερινό έμβλημα της Ρόμα αποτελεί αναδιαμόρφωση του πρώτου εμβλήματος, το οποίο χρησιμοποίησε από την ίδρυση της μέχρι τα τέλη του 1970.[2] Το 1978, το τελευταίο έτος της προεδρείας Αντσαλόνε, κατά τη διάρκεια ενός φιλικού στην Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενάντια στη Νιου Γιορκ Κόσμος, στελέχη της Ρόμα είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πώς στην Αμερική, το άθλημα καθοδηγείται κυρίως από την εμπορευματοποίηση και την πώληση των προϊόντων που σχετίζονται με την ομάδα.[3] Αυτό αναγκάζει την εταιρεία να δημιουργήσει ένα διαφημιστικό τμήμα, αναθέτοντας στο γραφίστα Πιέρο Γκρατόν (Piero Gratton) τη δημιουργία ενός νέου λογότυπου για την εταιρεία των τζιαλορόσι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εμπορικό σήμα που θα σχετίζεται με τα προϊόντα του συλλόγου.[2]

Η λύκαινα (Lupa capitolina) δεν μπορούσε να καταχωρηθεί ως εμπορικό σήμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του περίφημου στυλιζαρισμένου μαύρου λύκου (lupetto) με κόκκινα μάτια, που συχνά φαινόναν να πλαισιώνεται από δύο ομόκεντρους κύκλους. Μαζί με το πρότυπο δημιουργήθηκε και ένα δεύτερο λογότυπο, το τυποποιημένο «R», με κίτρινο κόκκινο και μαύρο, αλλά, σε αντίθεση με το πρώτο, δεν είχε επιτυχία.[2] Στις 20 Ιουλίου του 1997, στο πλαίσιο συμφωνίας με το δήμο της Ρώμης (Comune di Roma), η società capitolina χορήγησε ειδική άδεια για την χρησιμοποίηση και αναπαραγωγή του συμβόλου της λύκαινας, έτσι, δημιουργήθηκε μια καινούρια εκδοχή του εμβλήματος,[4] και στις 22 Μαΐου του 2013 παρουσιάστηκε μία επίσης νέα εκδοχή του εμβλήματος της Ρόμα, η οποία όμως είναι διαφορετική από την προηγούμενη καθώς τα αρχικά «ASR» αντικαθίστανται από τη λέξη «Roma» με την ημερομηνία της ίδρυσης του συλλόγου, καθώς και με την αναδημιουργία της λύκαινας με τα δίδυμα σε χρώματα μαύρο-ασημί.[5]
Εξέλιξη του εμβλήματος

Από τη δημιουργία του πρώτου εμπορικού σήματος το 1978 έως σήμερα:

1978–1997

1997–2012

2013–σήμερα

Στάδιο
Το Stadio Olimpico.

Κύριο λήμμα: Ολυμπιακό Στάδιο Ρώμης

Η Ρόμα χρησιμοποιεί το Ολυμπιακό Στάδιο Ρώμης (Ολίμπικο) για τους εντός έδρας αγώνες.[6]

Το στάδιο κτίστηκε το 1927, σύμφωνα με τα σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Ενρίκο ντελ Ντέμπιο. Ήταν το κύριο στάδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Ενώ έχει φιλοξενήσει ανά καιρούς διάφορα αθλητικά γεγονότα και τελικούς κορυφαίων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Είναι χωρητικότητας 72.698 θέσεων.[7]


Τίτλοι

3 Πρωταθλήματα Ιταλίας

9 Κύπελλα Ιταλίας

2 Σούπερ Καπ Ιταλίας

1 Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων

Παίκτες
Τρέχουσα σύνθεση

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου 2019.[8]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

Αρ. Θέση Παίκτης
1 Flag of Sweden.svg GK Ρόμπιν Όλσεν
2 Flag of the Netherlands.svg DF Ρικ Κάρσντορπ
4 Flag of Italy.svg MF Μπράιαν Κριστάντε (δανεικός από την Αταλάντα)
5 Flag of Brazil.svg DF Χουάν Ζεσούς
7 Flag of Italy.svg MF Λορέντσο Πελεγκρίνι
8 Flag of Argentina.svg FW Ντιέγο Περότι
9 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg FW Έντιν Τζέκο
11 Flag of Serbia.svg DF Αλεξάνταρ Κολάροφ
14 Flag of the Czech Republic.svg FW Πάτρικ Σικ (δανεικός από τη Σαμπντόρια)
15 Flag of Spain.svg DF Ιβάν Μαρκάνο
16 Flag of Italy.svg MF Ντανιέλε Ντε Ρόσι (αρχηγός)
17 Flag of Turkey.svg FW Τζενγκίζ Ουντέρ
Αρ. Θέση Παίκτης
18 Flag of Italy.svg DF Ντάβιντε Σαντόν
19 Flag of Croatia.svg MF Άντε Τσόριτς
20 Flag of Argentina.svg DF Φεντερίκο Φάσιο
22 Flag of Italy.svg MF Νικολό Ζανιόλο
24 Flag of Italy.svg MF Αλεσάντρο Φλορέντσι (δεύτερος αρχηγός)
27 Flag of Argentina.svg MF Χαβιέρ Παστόρε
34 Flag of the Netherlands.svg FW Τζάστιν Κλάιφερτ
42 Flag of France.svg MF Στίβεν Ν'Ζονζί
44 Flag of Greece.svg DF Κώστας Μανωλάς
63 Flag of Brazil.svg GK Ντανιέλ Φουζάτο
83 Flag of Italy.svg GK Αντόνιο Μιράντε
92 Flag of Italy.svg FW Στέφαν Ελ Σαράουι


Πρόεδροι

Παραπομπές

«Το ποδόσφαιρο στη Ρώμη». UEFA (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2015.
«Gratton: "Un logo ed una maglia, così scardinammo il sistema"» (στα Ιταλικά). AS Roma. (8 Aυγούστου 2012). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο|archive-url= requires |url= (βοήθεια) στις 26.06.2015. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date=, |archivedate= (βοήθεια); H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια); Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)
cfr: Massimo Izzi. «Dall'addio alla Lupa Capitolina al lancio delle tessere "Partner Roma". Le ultime innovazioni dell'era Anzalone, con una testimonial d'eccezione». Il Romanista, σελ. 11.
Castellani, Ceci, de Conciliis, σελίδες 182-188
«L'AS Roma presenta l’aggiornamento della brand identity» (στα ιταλικά). AS Roma.
«10 Stadio Olimpico Facts» (στα Αγγλικά). AS Roma. Ανακτήθηκε στις 16.03.2016.
«Roma. La squadra» (στα Ιταλικά). Corriere dello sport. Ανακτήθηκε στις 16.03.2016.
«Players and Staff». A.S. Roma. 8 September 2018. Ανακτήθηκε στις 8 September 2018.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημος ιστότοπος
Η ιστορία της Ρόμα

Ομάδες της Σέριε Α 2015-2016

Αταλάντα Γιουβέντους Ελλάς Βερόνα Έμπολι Ίντερ Κάρπι Κιέβο Βερόνα Λάτσιο Μίλαν Μπολόνια Νάπολι Ουντινέζε Παλέρμο Ρόμα Σαμπντόρια Σασουόλο Τζένοα Τορίνο Φιορεντίνα Φροζινόνε

Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού

Εγκυκλοπαίδεια Ιταλίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News