- Art Gallery -

 

.

Ο Ούγκο Τονιάτσι (Ugo Tognazzi, 23 Μαρτίου 1922 - 27 Οκτωβρίου 1990) ήταν Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Magnifico cornuto - Ugo Tognazzi cropped

Το 1981 κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία του στην ταινία Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου.[1] Επίσης, έλαβε υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού ρόλου για την κωμωδία L'immorale (1968) και ως σκηνοθέτης τη Χρυσή Άρκτο για την ταινία Il fischio al naso (1967).[2]


Ενδεικτική φιλμογραφία

1961 Ο φασίστας
1961 Πλασιέ λευκής σαρκός
1962 March on Rome
1963 Τα τέρατα
1964 Ένας υπέροχος κερατάς
1964 Όταν την είδα γυμνή
1965 Γνώρισα τη θέρμη του κορμιού της
1965 Διά λόγους τιμής...
1968 Μπαρμπαρέλα
1968 Ένας κούκλος ζητάει νύφη
1969 Αντόνιο Πεπέ: Επιθεωρητής τμήματος ηθών
1969 Χοιροστάσιο
1970 Ελάτε να πάρετε τον καφέ σ' εμάς
1970 Αγάπη μέσα στη θύελλα
1971 100 λεπτά αλήθεια
1972 Ο πειρασμός
1973 Το μεγάλο φαγοπότι
1974 Κάτω τα χέρια απ' τη λευκή γυναίκα

1975 Οι εντιμότατοι φίλοι μου
1976 Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας!
1976 Το καρνέ με τα πονηρά... τηλέφωνα
1976 Ποιος κοιμήθηκε με τη γυναίκα μου;
1977 Τα απόρρητα της καμπίνας 19
1977 Μοντέρνα τέρατα
1977 Η κρεβατοκάμαρα του επισκόπου
1979 Τρελές διακοπές για άγουρους πενηντάρηδες
1979 Το μεγάλο μποτιλιάρισμα
1980 Ο κύριος ήταν... κυρία!
1980 Αποπλάνηση... τώρα!
1981 Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου
1983 Petomaniac
1985 Οι εντιμότατοι φίλοι μου Νο 3
1985 Οι τρελές παντρεύονται - Το κλουβί με τις τρελές Νο 3

Παραπομπές

«Ugo TOGNAZZI - Festival de Cannes 2017». Festival de Cannes 2017 (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2017-07-22.
«Ugo Tognazzi». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2017-07-22.

Ιταλοί

Εγκυκλοπαίδεια Ιταλίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License