ART

 

.

Ο Εμμανουέλε Γκράτσι, (1891-1961), ήταν Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα κατά τη κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 19140

Γεννήθηκε το 1891. Από νωρίς ακολούθησε το διπλωματικό στάδιο καταλαμβάνοντας διαδοχικά θέσεις διπλωματικού υπαλλήλου προξένου και στη συνέχεια πρέσβη σε διάφορες Χώρες. Υπήρξε ευφυής και πολύ κοσμικός. Μάλιστα όταν ακόμα πλησίαζε η θύελλα του πολέμου διαβεβαίωνε τους πάντες περί των άριστων διαθέσεων του Ιταλού δικτάτορα ηγέτη Μπενίτο Μουσσολίνι προς την Ελλάδα φθάνοντας στο σημείο παραμονή της κήρυξης του πολέμου να δίνει στην Ιταλική Πρεσβεία μεγάλη δεξίωση.

Μετά το πέρας της δεξίωσης εκείνης, όταν πλέον αποκρυπτογραφήθηκε ολόκληρο το κείμενο του τελεσίγραφου που στέλνονταν τμηματικά έσπευσε να το επιδώσει ο ίδιος, τις πρώτες πρωϊνές ώρες, της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά στην οικία του στη Κηφισιά. Η απάντηση όμως που έλαβε στη γαλλική γλώσσα ως τελικό συμπέρασμα επί των απαιτήσεων του τελεσιγράφου, όπως "να επιτραπεί στα ιταλικά στρατεύματα η ελεύθερη διέλευση, προκειμένου να καταλάβουν διάφορες επίκαιρες θέσεις επί του εδάφους του Ελληνικού Βασιλείου", ήταν: "Alors, c'est la guerre" (= Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος), όπου και ήταν το "ΟΧΙ" της Ελλάδας.
Έτσι σχεδόν αμέσως με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν από το πρώτο φως της ημέρας, ακολουθούμενος ο Γκράτσι από το προσωπικό της πρεσβείας του και από τα μέλη της ιταλικής παροικίας στην Ελλάδα αναχώρησε για την Ιταλία, όπου λίγες εβδομάδες μετά δέχθηκε την έκρηξη της οργής του Μουσσολίνι επειδή οι Έλληνες έδειχναν τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που τους παρουσίαζε στις εμπιστευτικές του αναφορές ως «ανίκανους πρός οποιανδήποτε άμυναν» και πολύ δε περισσότερο έναντι του σύγχρονου πολεμικού εξοπλισμού των Ιταλών.

Έτσι έληξε άδοξα η σταδιοδρομία του Γκράτσι που ποτέ δεν υπολόγισε την αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων. Αργότερα το 1945, συνέγραψε βιβλίο με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία περί των Ελληνοϊταλικών σχέσεων με τίτλο "Il Principio della fine - L' impresa di Grecia" (= Η αρχή του τέλους - Η επιχείρηση της Ελλάδας) στο οποίο και κατακρίνει τις μεθόδους της τότε φασιστικής Ιταλίας, πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, κατά της Ελλάδας.

Επέτειος του Όχι

Πηγές

* "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικό Ηλίου" τ.5ος, σ.512
* "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τ.Β΄ (συμπληρ.), σ.518
* "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τ.18ος, σ.220.

Ιταλοί

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License