ART

 

.

Ο Ινδο-Πακιστανικός Πόλεμος του 1965 ήταν μια σειρά από αψιμαχίες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν, από τον Απρίλιο του 1965 έως τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η πολεμική αυτή σύγκρουση έγινε γνωστή ως Β' Πόλεμος του Κασμίρ, διότι οι μάχες έλαβαν χώρα στη διεκδικούμενη και από τους δύο εδαφική αυτή περιοχή, και αποτέλεσαν συνέχεια των μαχών που διεξήχθησαν εκεί το 1947.

Ινδο-πακιστανικός πόλεμος του 1965
Μέρος των Ινδο-πακιστανικών πολέμων

Χρονολογία Απρίλιος-Σεπτέμβριος 1965
Τόπος Ινδική υποήπειρος
Έκβαση Κατάπαυση πυρός κατόπιν παρέμβασης του

Ο.Η.Ε.-Κανένα σημαντικό κέρδος εκατέρωθεν

Μαχόμενοι
Ινδία Πακιστάν
Αρχηγοί
Τζογιάντο Ναθ Τσαουντχούρι
Χαρμπάχς Σινγκ
Αρτζάς Σινγκ
Γκουρμπάκς Σινγκ
Αγιούμπ Χαν
Μούσα Χαν
Τίκκα Χαν
Νουρ Χαν
Νασίρ Αχμέντ Χαν
Απώλειες
*3.000 στρατιώτες
*τουλάχιστον 175 τανκς
*60-75 αεροσκάφη
*777 τ. χλμ. απωλεσμένη εδαφική επικράτεια
*3.800 άντρες
*200 τανκς
*20 αεροσκάφη
*πάνω από 1.813 τ. χλμ.

απωλεσμένη εδαφική επικράτεια

Ο πόλεμος ξεκίνησε με την επιχείρηση Γιβραλτάρ των πακιστανικών δυνάμεων, η οποία αποσκοπούσε στη διείσδυση στις περιοχές Γιαμμού και Κασμίρ ώστε να καταστείλουν ανταρσία εναντίον της κυβέρνησης, υποκινούμενη από την Ινδία. Ο πόλεμος, διάρκειας 5 εβδομάδων, προκάλεσε βαρείς απώλειες και στις δυο πλευρές. Τερματίστηκε μετά από παρέμβαση του Ο.Η.Ε και τη συνακόλουθη Διακήρυξη της Τασκένδης.

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο μεγαλύτερο μέρος τους εντός του Κασμίρ και κατά μήκος των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν. Κατά τη διάρκειά τους, σημειώθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος του Κασμίρ από το διαμελισμό της Βρετανικής Ινδίας το 1947, συγκέντρωση που επισκιάστηκε σε αριθμούς μόλις το 2001-2002 κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έντασης, υπό μορφή ψυχρού πολέμου, στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι περισσότερες μάχες διεξήχθησαν μεταξύ δυνάμεων πεζικού και τεθωρακισμένων, με ικανή υποστήριξη εναέριων μέσων και συνδρομή ναυτικών μέσων. Πολλές λεπτομέρειες του πολέμου παραμένουν ωστόσο, ακόμα και σήμερα, ασαφείς, όπως σε όλους τους ινδο-πακιστανικούς πολέμους (ένεκα τού γεγονότος ότι και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ατομικό οπλοστάσιο, της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, όταν έλαβαν χώρα αυτές οι συγκρούσεις καθώς και της συνεχιζόμενης έως σήμερα αντιπαλότητάς τους, οι πληροφορίες που δίδονται από αρμόδιες πηγές είναι εξαιρετικώς περιορισμένες).

Αναδρομή στο παρελθόν

The Nation goes to War - 6 September 1965 

Το Κασμίρ και το μελλοντικό στάτους αυτής της τριχοτομημένης περιοχής είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα διεθνώς. Η περιοχή αυτή βρίσκεται μεταξύ Βορειοδυτικής Ινδίας, Βορειοανατολικού Πακιστάν και Θιβέτ και έχει περί τα 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Όταν το 1947 αποχώρησαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες από τις Ινδίες, δημιουργήθηκαν δύο κράτη: η Ινδία με ινδουιστική πλειονότητα και το Πακιστάν με μουσουλμανική. Το Πακιστάν απαρτιζόταν από το Δυτικό Πακιστάν (νυν Πακιστάν) και το Ανατολικό Πακιστάν (νυν Μπανγκλαντές) τα οποία χωρίζονταν μεταξύ τους γεωγραφικώς από την Ινδία.

Οι λαοί των 625 πριγκιπάτων των Βρετανικών Ινδιών βρέθηκαν με βάση τη δημογραφική σύνθεση κάθε περιοχής είτε στο μουσουλμανικό Πακιστάν είτε στην ινδουιστική Ινδία, ένα διαχωρισμό τον οποίο επέλεξαν οι Άγγλοι (παρά τις εκκλήσεις του Μαχάτμα Γκάντι για συμφιλίωση και συμβίωση των δύο κοινοτήτων), βάζοντας προς τούτο μπροστά τον εθνικιστή μουσουλμάνο Μουχάμαντ Αλ Τζίναχ, ο οποίος έθεσε ζήτημα ανεξάρτητου μουσουλμανικού κράτους των Ινδιών.

Ενώ λοιπόν όλες οι περιοχές αποδόθηκαν με βάση την περίφημη γραμμή Ράφκλιφ (την οποία χάραξε με αυθαίρετα κριτήρια ο Σίριλ Ράφκλιφ, ένας δικηγόρος ο οποίος χωρίς καν να γνωρίζει τίποτε για την Ινδία, ανέλαβε μέσα σε 5 εβδομάδες να χαράξει τα σύνορα μιας περιοχής 450.000 τ. χλμ. όπου ζούσαν εκατομμύρια πολίτες), ανεφάνη το πρόβλημα του Κασμίρ, το οποίο αποδείχθηκε δυσεπίλυτο.

Aziz Ahmed witnessing the signing of the Tashkent Agreement 

Πηγές

Βικτόρια Σόνφιλντ, Kashmir in Conflict: India, Pakistan and the Unending War, Amazon.com
Αλαίν Ντανιελού, Ιστορία της Ινδίας
Ουίλιαμ Νταλρίμπλ, Η αυτοψία της σύγχρονης Ινδίας, εκδόσεις Μεταίχμιο

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License