- Art Gallery -

 

.

Με την ονομασία Επιχείρηση Άλσος ("Operation ALSOS"), που δόθηκε εκ της ελληνικής λέξης "άλσος", φερόταν ένα μεγάλος αγώνας που εξαπολύθηκε από δυτικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για συλλογή πληροφοριών που σχετίζονταν με πυρηνικά, αλλά και βιοχημικά προγράμματα και σχετικές δραστηριότητες των διαφόρων χωρών της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας. Η Επιχείρηση αυτή αποτελούσε μέρος του Προγράμματος Μανχάταν, στη παραγωγή ατομικών βομβών.
Βασικός στόχος της επιχείρησης Άλσος ήταν αφενός η συμπλήρωση σχετικής γνώσης των δυτικών επί της τεχνολογίας καθώς και η αποτροπή να περιέλθουν αυτές οι γνώσεις στους Ρώσους.


Γενικά

Η Επιχείρηση Άλσος ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή των συμμάχων στην Ιταλία, τον Σεπτέμβριο του 1943 με πρόταση του τότε ταξίαρχου και μετέπειτα στρατηγού Βίλελμ Στάιερ (Wilhelm D. Styer), αδελφού του ναυάρχου Στάιερ, προς τον Λέσλι Γκρόουβς, επικεφαλής του προγράμματος Μανχάταν που είχε ξεκινήσει υπό άκρα μυστικότητα. Μάλιστα ο Στάιερ επεσήμανε την άμεση, λόγω των εξελίξεων, αναγκαιότητα συλλογής πληροφοριών με την καθοδήγηση και συντονισμό υπό τους διευθύνοντες το πρόγραμμα Μανχάταν, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι πράκτορες να γνωρίζουν σχετικά το αντικείμενο αναζήτησης και έρευνας επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους πίσω από τις γραμμές του εχθρού, κυρίως στη Γαλλία και Γερμανία, ειδικότερα μετά από μια περίεργη δήλωση του Χίτλερ για παραγωγή υπερόπλου.
Την εισήγηση αυτή αποδέχθηκε αμέσως ο Γκρόουβς, ο οποίος και ονόμασε την επιχείρηση "Άλσος". Αρχηγός της επιχείρησης ανέλαβε ο Αμερικανός συνταγματάρχης Μπόρις Πας με βοηθό τον φυσικό Σ. Γκούντσμιτ ενώ η στελέχωσή της έγινε με προσωπικό του Γραφείου Πληροφοριών του Ναυτικού. επίσης του αντίστοιχου του στρατού ξηράς (G-2), του Επιστημονικού Γραφείου Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και από τεχνολόγους του προγράμματος Μανχάταν.

Γενικά η προσφορά της επιχείρησης Άλσος υπήρξε σημαντική στη συγκέντρωση πολλών στοιχείων και ενός μεγάλου μέρους του γερμανικού σχετικού αρχείου και του αντίστοιχου εξοπλισμού. Ιδιαίτερα σημαντική προσφορά θεωρήθηκε ο εντοπισμός η μεταφορά και η εξάμηνη επιτήρηση των δέκα Γερμανών επιστημόνων του γερμανικού πυρηνικού προγράμματος που επιτεύχθηκε με την επιχείρηση Έψιλον.
Πηγές

"Ιστορία του 20ού αιώνα" τομ.5ος, (Ιστορία 20ού αιώνα) "Η Βόμβα" σελ. 2028, Έκδοση Χρυσός Τύπος - Αθήνα 1974.
Ν. Ράπτης "Ο Εφιάλτης των Πυρηνικών" Εκδ. Καρρέ - Αθήνα 1986.

Βιβλιογραφία

Goudsmit, Samuel A. (1947). Άλσος . Νέα Υόρκη:. Henry Schuman ISBN 0938228099 . OCLC 8805725 .
Groves, Leslie . (1962) Τώρα μπορεί να ειπωθεί: Η ιστορία του Σχεδίου Μανχάταν . Νέα Υόρκη:. Harper & Row ISBN 0-306-70738-1 . OCLC 537684 .
Hinsley, FH ? Thomas, EE? Simkins, CAG? Ransom, CFG (1988). Τόμος 3, Μέρος 2: Επίδραση της σχετικά με τη στρατηγική και Επιχειρήσεων * British Intelligence στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λονδίνο:. HMSO ISBN 0 11 630940 7 .
Jones, R. V. (1978). Ο περισσότερο Μυστικός Πόλεμος . Λονδίνο:. Χάμιλτον ISBN 0241897467 . OCLC 3717534 .
Jones, Vincent (1985) Manhattan: Ο στρατός και η Ατομική Βόμβα . Washington, DC: Ηνωμένες Πολιτείες Στρατού Κέντρο Στρατιωτικής Ιστορίας. OCLC 10913875 .
Mahoney, Leo J. (1981). Μια ιστορία του πολέμου του Τμήματος Επιστημονικής Αποστολής Πληροφοριών (ΑΛΣΟΣ), 1943 - 1945 (Διδακτορική διατριβή). Kent State University. OCLC 223804966 .
Pash, Μπόρις (1969). Η αποστολή Άλσος . Νέα Υόρκη: Βιβλία Χάρτη. OCLC 568716894 .
Warren, ο Δρ John C. (1956). Airborne Επιχειρήσεων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ευρωπαϊκό θέατρο . Air Πανεπιστήμιο, Maxwell AFB: Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. Ιστορικό Οργανισμού Έρευνας. USAF Ιστορική Μελέτη 97.

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License