ART

 

.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) ήταν ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η επωνυμία της ήταν «ΕΡΤ ΑΕ» (ανώνυμη εταιρεία) και ανήκε εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της ΕΡΤ ήταν η εκπομπή τριών τηλεοπτικών σταθμών και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) το 1950, μάλιστα ήταν το πρώτο μέλος της.

Η ΕΡΤ ήταν διάδοχη του πρώην ΕΙΡ και μετέπειτα (με την προσθήκη της τηλεόρασης) ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως). Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ' έναν ενιαίο φορέα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι περισσότερες υπηρεσίες της ΕΡΤ στεγάζονται στο λεγόμενο «Ραδιομέγαρο», που οικοδομήθηκε το 1968-1969, και το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Στις 11 Ιουνίου 2013 η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, κατεβάζοντας on air το σήμα των σταθμών μετά το τέλος του προγράμματος της συγκεκριμένης ημέρας[1], γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων αλλά και της ΕΣΗΕΑ. Στις 12 Ιουνίου 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).[2] Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση αναμένονταν να ξεκινήσει τις υπηρεσίες της κατά τον Οκτώβρη του 2013.[3]

Άποψη του ιστορικού κτηρίου της ΕΡΤ με την πρόσοψη επί της οδού Μουρούζη , Φωτογραφία : Μιχάλης Λαχανάς

Τομείς δραστηριότητας
Ραδιοφωνία

Στον ραδιοφωνικό τομέα, η ΕΡΤ είχε υπο τον πλήρη έλεγχό της τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας:
α) Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105.8, (πρώην ΝΕΤ FM 91.6 και 105.8),
β) Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και 102.9,
γ) Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6,
δ) ΕΡΑ Σπορ 101.8 και 100.9,
ε) δυο τοπικούς σταθμούς στην Κεντρική Ελλάδα Kosmos 93.6 και 107 FM, Φιλία 106.7 FM,
στ) τους περιφερειακούς σταθμούς 102 FM (Θεσσαλονίκη), 95.8 FM (Θεσσαλονίκη), Τρίτο Πρόγραμμα Ρ/Σ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη),
ζ) τους 17 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς: (Κέρκυρας, Πάτρας, Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη της Λέσβου, Ηρακλείου, Χανίων, Κομοτηνής, Καβάλας, Σερρών, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Βόλου, Λάρισας, Τρίπολης, Καλαμάτας, Πύργου, Ορεστιάδας, Ζακύνθου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα).
η) Και τέλος έναν διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό, την ΕΡΑ5, γνωστότερο ως Η Φωνή της Ελλάδας, που μαζί με το Τρίτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 εκπέμπουν στα βραχέα με παγκόσμια εμβέλεια.
Τηλεόραση
Η ΕΡΤ Ψηφιακή εξέπεμπε από τον
Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Μάρτιο του 2012.

Η ΕΡΤ είχε τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ που εκπέμπουν από την Αθήνα και την ΕΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη. Εκπέμπει και σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω του ERT World (πρώην ERT Sat). Στις 20 Μαρτίου 2006 η ΕΡΤ είχε θέσει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο ΕΡΤ Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης είχαν ξεκινήσει να εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+, Σινέ+ και Info+. Τα κανάλια είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι έχουν ψηφιακό δέκτη, χωρίς συνδρομή. Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ εξέπεμπαν μέχρι το Μάρτιο του 2012. Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010 άρχισαν να εκπέμπουν ψηφιακά και οι εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2 και από τον Απρίλιο του 2011 με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4.

Από τις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ εξέπεμπε πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, το ΕΡΤ HD και αυτό με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4. Αυτό το κανάλι, όμως, δεν έχει εικοσιτετράωρο πρόγραμμα και εκπέμπει μόνο όταν υπήρχαν διαθέσιμες εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια (high definition). Όταν το κανάλι αυτό βρισκόταν εκτός λειτουργίας εκπέμπουν οι παλιές έγχρωμες μπάρες ή το λογότυπο ΕΡΤ HD.

Επίσης η ΕΡΤ ήταν υπεύθυνη για την αναμετάδοση ξένων δορυφορικών καναλιών επιλεκτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά από σύμβαση και ειδική νομοθετική ρύθμιση η ΕΡΤ διέθετε συχνότητες για τη Nova (Novacinema/Novasports) (πρώην Filmnet/Supersport) και τη Βουλή - Τηλεόραση.
Δορυφορικό Πρόγραμμα

Η ERT World (πρώην ERT Sat) ήταν η υπεύθυνη για την παραγωγή και διάθεση ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος στο εξωτερικό. Μέσω δορυφόρων το σήμα της φτάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ σε ορισμένες περιοχές (ΗΠΑ, Αυστραλία) διατίθετε και επίγεια μέσω συνδρομητικού καλωδιακού δικτύου. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εκπομπές από τα κρατικά κανάλια, των οποίων τα δικαιώματα διατίθονται για παγκόσμια μετάδοση, μεταξύ των οποίων σίριαλ, δελτία ειδήσεων και εκπαιδευτικές παραγωγές. Μέσα στα σχέδια είναι η διευθέτηση διαφορετικού προγράμματος για καθεμιά από τις περιοχές που έφτανε το σήμα της, προσαρμοσμένη στη διαφορά ώρας.
Άλλοι τομείς

Εκδόσεις: Ραδιοτηλεόραση
Μουσική: μουσικά σύνολα με τρεις ορχήστρες και μία χορωδία καθώς και η ορχήστρα της ΕΤ3, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, Eurovision
Μουσείο - Αρχείο

Χρηματοδότηση

Η ΕΡΤ χρηματοδοτούνταν μέσω εμμέσου φόρου, ο οποίος ενσωματωνόταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης, επειδή μπορεί να μη θέλουν, ή να μη μπορούν, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Επίσης, επειδή η εισφορά για την ΕΡΤ ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά, όπως, π.χ. λογαριασμοί ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες.
Δημόσιες υποχρεώσεις

Ως δημόσιος φορέας ενημέρωσης, η ΕΡΤ, όφειλε να εκπέμπει πανελλαδικά, να έχει δορυφορικό πρόγραμμα σε άλλες ηπείρους με στόχο την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, να μεταδίδει τα όσα γίνονται στην Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και στην παρουσίαση «θεμάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς φορείς κ.ο.κ.».
Κλείσιμο της ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου 2013, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ανακοινώθηκε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας, η ΕΡΤ οδηγείται, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε οριστικό κλείσιμο και σε απόλυση περίπου 2.656 εργαζομένων. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η ΕΡΤ οδηγείται σε κλείσιμο και ύστερα από κάποιο σύντομο αλλά αόριστο διάστημα θα δημιουργηθεί διαφορετικός, μη κρατικός, φορέας με προσωπικό κάτω των 1000 ατόμων.[1]

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα.[4] Το αναλογικό σήμα διεκόπη τις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22[5]. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Ωστόσο ζητήθηκε από την Πολιτεία, η οποία είχε ήδη αναλάβει τη διαχείριση της ΕΡΤ, η παύση αναμετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παρόχους δικτύου, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν νόμιμο και αδειοδοτημένο.[6]

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη αλληλεγγύης όλο το βράδυ, ενώ η ΕΣΗΕΑ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατήλθαν σε 24ωρη απεργία[7]. Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργίες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και κάλεσε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης για «το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα "κλείσιμο" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"», δηλαδή χωρίς την έγκριση της Βουλής.[8] Κύμα αντιδράσεων όμως προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων απο ξένα δίκτυα.

Η EBU σε επιστολή που απηύθυνε την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης επισημαίνοντας πως «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών».[9][10]

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης.[11] Η EBU παραχώρησε επίσης συχνότητα για την παροχή συνεχούς ροής (live streaming) στο Διαδίκτυο της εκπομπής της ΕΡΤ[12][13]. Επιπλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξανάνοιξαν τους αναλογικούς πομπούς στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος έτσι ώστε να συνεχίζει να εκπέμπει το πρόγραμμά της.

Στις 12 Ιουνίου 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).[14] Ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει τις υπηρεσίες του από τα τέλη Αυγούστου του 2013.[15] Στις 17 Ιουνίου 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά την υπουργική απόφαση, μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)

Το πρωί της 10ης Ιουλίου εξέπεμψε από τις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, η ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση). Μέχρι τις 9 μμ δεν αναμεταδίδονταν κάποιο πρόγραμμα, παρα μόνο μια κάρτα με το λογότυπο του νέου φορέα. Ο Υφυπουργός Ραδιοτηλεόρασης την ίδια μέρα, μιλώντας σε γνωστό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό επεσήμανε ότι είναι θέμα ωρών να γίνει αναμετάδοση κανονικού προγράμματος και πως η ΕΔΤ εκπέμπει από ιδιωτικό στούντιο. Πράγματι, στις 9 το βράδυ η ΕΔΤ έκανε πρεμιέρα με την ελληνική ταινία "Η Κυρία Δήμαρχος".

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατήγγειλαν την δημιουργία του νέου φορέα και έκαναν λόγο για ένα "ψεύτικο αντίγραφο" της ΕΡΤ. Επίσης, οι εργαζόμενοι και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγω για πειρατικό μόρφωμα και απέδωσαν ευθύνες και στις ψηφιακές πλατφόρμες του ΟΤΕ και της Digea.

Στις 8:00 πμ της 21ης Αυγούστου βγήκε στον αέρα η πρώτη ζωντανή ενημερωτική εκπομπή της ΕΔΤ. Η εκπομπή, με τον τίτλο «Πρωινή Ενημέρωση» ήταν δίωρης διάρκειας και την παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Τρουπής, Οντίν Λιναρδάτου και Χρύσα Παπασταύρου.[16][17] Αργότερα την ίδια ημέρα, η EBU διέκοψε την μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της, δηλώνοντας πως είναι έτοιμη να υποστηρίξει το νέο φορέα.[18].Όμως οι εργαζόμενοι συνέχισαν την εκπομπή προγράμματος της ΝΕΤ μέσω του ertopen.com και της ΕΤ3 μέσω του veetle.com.
Άνοιγμα της ΕΡΤ

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Παρασκευή (12 Ιουλίου 2013) το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Παντελή Καψή, Δημήτρη Σταμάτη και Γιάννη Στουρνάρα, συζητήθηκε και το θέμα της ΕΡΤ, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους απεγκλωβισμού του από την παρούσα κατάσταση. Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, με το σύνολο των εργαζόμενων και παράλληλα τη δημοσιοποίηση προκήρυξης θέσεων εργασίας για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Μια άλλη σκέψη ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα προκήρυξη θέσεων εργασίας τρίμηνης διάρκειας, που θα αφορούσε ωστόσο το μεταβατικό στάδιο[19].
Συμβούλιο της Επικρατείας

Στις 17 Ιουνίου 2013[20], το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή, για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα, της υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλεπόταν:

α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και
β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013[21] το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε για δεύτερη φορά για να συζητήσει το θέμα σχετικά με την ΕΡΤ μετά την αίτηση για επανεξέταση του θέματος της ΕΡΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ[22]. Η απόφαση θα είναι καθοριστική για την κυβέρνηση για τον αν θα διώξει τους εργαζομένους της ΕΡΤ από το Ραδιομέγαρο ή όχι. Η συνεδρίαση τελείωσε χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση, έτσι το ΣτΕ θα ξανασυνεδριάσει τους επόμενους μήνες για να πάρει μια απόφαση σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ[23].
Δείτε επίσης

ΕΤ1
ΝΕΤ
ΕΤ3
ΕΡΤ3
ΕΡΤ HD
ERT World
ERT HD
ΕΡΤ Ψηφιακή
ΕΡΑ Σπορ
ΕΡΑ Τρίπολης
Η Φωνή της Ελλάδας
Ραδιοτηλεόραση
ΥΕΝΕΔ
ΕΤ2
ΕΙΡ
ΕΔΤ
ΕΙΡΤ
ΝΕΡΙΤ
ΠΟΣΠΕΡΤ
Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση
Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης
Eurovision
Αρχείο ΕΡΤ

Παραπομπές

↑ to: 1,0 1,1 Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, www.in.gr, 11 Ιουν. 2013
↑ Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση. www.minpress.gr. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ Ετσι θα στηθεί η νέα ΕΡΤ -Στόχος να ξαναβγεί στον αέρα τον Σεπτέμβριο -Ολο το σχέδιο νόμου. www.iefimerida.gr. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ Η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ
↑ Νασόπουλος Διονύσης (12-6-2013). Σοκ στην ΕΡΤ, σεισμός στην κυβέρνηση. Τα Νέα. Ανακτήθηκε στις 12-6-2013.
↑ | title=Προειδοποίηση Στουρνάρα στα κανάλια που μεταδίδουν ΕΡΤ
↑ Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ. in.gr. 13-6-2013. Ανακτήθηκε στις 14-6-2013.
↑ Όλοι σήμερα το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή
↑ EBU URGES GREEK GOVERNMENT TO REVERSE DECISION ON ERT. www3.ebu.ch. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ Η EBU ζητά ανάκληση της απόφασης για την ΕΡΤ. kathimerini.com.cy. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ Lisa O'Carroll (12 Ιουνίου 2013). ERT shutdown: European Broadcasting Union sets up makeshift studio. www.guardian.co.uk. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ MONITOR ERT ONLINE. www3.ebu.ch. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η EBU. voria.gr. 13 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση. www.minpress.gr. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ Ετσι θα στηθεί η νέα ΕΡΤ -Στόχος να ξαναβγεί στον αέρα τον Σεπτέμβριο -Ολο το σχέδιο νόμου. www.iefimerida.gr. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
↑ Στον αέρα η πρώτη ζωντανή εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, ΔΟΛ μέσω in.gr, 21 Αυγούστου 2013
↑ Στο "αέρα" η πρώτη ενημερωτική εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, news24.gr, 21 Αυγούστου 2013
↑ GREECE: EBU LOOKING FORWARD, NOT BACK, EBU, 20 Αυγούστου 2013
↑ Άνοιγμα της ΕΡΤ. www.ertopen.com. 13 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2013.
↑ ΣτΕ: «Ναι» στο κλείσιμο, «όχι» στο «μαύρο» στην ΕΡΤ.
↑ Νομικές ακροβασίες για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
↑ ΠΟΣΠΕΡΤ: καταγγελία προς το ΣτΕ. www.ertopen.com.
↑ Τους επόμενους μήνες η απόφαση του ΣτΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ. www.ertopen.com.

Εξωτερικές συνδέσεις

ΕΡΤ με Live Ροή
διάδοχο σχήμα της ΕΡΤ (προσωρινά κλειστός, για άγνωστο λόγο)
EPT online, ο ιστοχώρος της ΕΡΤ (προσωρινά κλειστός)
ΕΡΤ Α.Ε. (προσωρινά κλειστός)

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License