ART

 

.


Ο Παναιγιάλειος Γυμναστικός Σύλλογος (Π.Γ.Σ.) είναι αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος του Αιγίου ιδρυμένος στις 25 Φεβρουαρίου 1927.
Ιστορία

Στις 25 Φεβρουαρίου 1927 ιδρύθηκε ο Παναιγιάλειος με ιδρυτές του επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Από τους πρώτους που σκέφτηκαν την ιδέα της δημιουργίας του Παναιγιαλείου ήταν ο Ζήσιμος Λίβας, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, σχεδιαστής και αγιογράφος, και ακολούθησαν οι: Νίκ. Γαρδενιώτης, Γ. Σακελλαρόπουλος, Ηρ. Αναστασόπουλος, Κ. Ηλιόπουλος, Κ. Λυριτζής, Χρ. Παπανδιανός κ.ά.
Μετά την ίδρυση του Παναιγιαλείου Γυμναστικού Συλλόγου, ο Λίβας δεν αναμίχθηκε στα διοικητικά του και δεν υπήρξε ποτέ του πρόεδρος ή μέλος του ΔΣ, παρά μόνο γυμναστής. Πίσω μάλιστα από αυτή την ιδιότητά του κρύβεται η άγνωστη ιστορία του σήματος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναιγιαλείου: ο Ζήσιμος Λίβας αγαπούσε πολύ το αγώνισμα της Ελληνορωμαϊκής πάλης, της οποίας και ο ίδιος υπήρξε αθλητής. Τιμής ένεκεν λοιπόν, το 1954 αποφασίστηκε από τον τότε πρόεδρο του Παναιγιαλείου, Σωτήρη Παναγιωτόπουλο (γιό του πρώην δημάρχου Αιγίου, Σπύρου Παναγιωτόπουλου) να υιοθετηθεί ως έμβλημα του Παναιγιαλείου η μορφή δύο αθλητών που αγωνίζονται στην Ελληνορωμαϊκή.


Άλλα μέλη που βοήθησαν στη δημιουργία του ιστορικού Συλλόγου τότε ήταν: Παπαιωάννου Χρ.(χημικός) Λιαραμάτης Σωτ. Τριανταφύλλου Κων. και λίγο αργότερα ο Παναγιωτόπουλος Σωτ. που για πολλά χρόνια ήταν Πρόεδρος πριν και μετά τον πόλεμο και στεγάζονταν τα γραφεία του Συλλόγου.

Άξιο αναφοράς ότι διατέλεσε επίτιμος Πρόεδρος ο τέως Δήμαρχος Αθηνών και Υπουργός τέως Διοίκησης Πρωτευούσης Κοτζιάς Κωνσταντίνος.
Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές

Σουφλής Πάν
Παναγόπουλος Κωνσραντίνος
Σιμονιάν Ιωάννης
Σιμονιάν Αρμενάκ
Στεφανίδης Αγγ.
Μουρίκης Κων.
Αρβανίτης Αργ.
Ντούρας Ανδ.
Ζαίρας Παυλος
Μοσχοχλαίδης Ιωάννης
Γκίωνης Αρίστος
Φούκας Κων.
Σκλήρης Φωτης
Κόλλιας Δημ. (διέπρεψε με την Εθνική Ελλάδος και πέτυχε το χρυσό γκολ στη Ρουμανία), Κούκας
Ταλαμάγκας Νικος
Ζαφειρόπουλος
Αγγελόπουλος Πάνος

Και λίγο αργότερα: Πιρπιρής Στάγιας, Μόσχος, Μεντζελόπουλος, Μανουσάκης, Ζουρόπουλος, Κολάης, Αρμένης, Μουρίκης Παναγιώτης, Γκούμας, Σκαρτσίλας, Δεληγιάννης κ.α. Μερικοί από τους Προέδρους του Συλλόγου εκείνης της εποχής ήταν καί οί : Νίκος Κουγεβετόπουλος, Ανδρέας Κουνινιώτης, Σπήλιος Παναγόπουλος. Αργότερα ακολούθησαν οι: Καλιμάνης Γ. και Μπέλλας Αστέριος.

Η ομάδα του Π.Γ.Σ. ήταν η πρώτη ημιεπαγγελματική σε όλη τη χώρα. Παίκτες σαν τους: Σοφιανό Λάκη, Φυλακτό Μπάμπη, Νικολαίδη Χρ. Μπέλλα, Τανίδη, Καλλίση, Φαράντο, Μαργαρίτη, Μακρή, Χαραλαμπόπουλο, Αρβανίτη, Σταθόπουλο κ.α. άφησαν έναν θρύλο πίσω τους με το όνομα που πήραν "ΠΑΣΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ".Επίσης την δεκαετια του 1950 ο Παναιγιάλειος λόγω των επιτυχιών του παίρνει το προσωνύμιο Μαύρη Θύελλα.

Ο Παναιγιάλειος είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πήρε μέρος το 1959 στο πρώτο πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας (μαζί με τη Δόξα Δράμας, τον Παγκορινθιακό και τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης) και έχει συμμετάσχει σε όλες τις Εθνικές Κατηγορίες. Με τον Σωτήρη Παναγιωτόπουλο ως «Άρχοντα» του Π.Γ.Σ. και ενεργό του στέλεχος επί 30 χρόνια, μαζί με τον Αστέριο Μπέλλα ως Γενικό Αρχηγό, η ομάδα γνωρίζει τις μεγαλύτερες δόξες της ιστορίας της στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Από τους Προέδρους που πέρασαν και βοήθησαν τον Παναιγιάλειο ήταν και ο Γ. Ροδόπουλος με Γενικό Αρχηγό πάλι τον Αστέριο Μπέλλα που έφτασαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Π. Παλαιολογόπουλος από το 1995 μέχρι το 2002, όπου ο Σύλλογος αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία. Πρόεδρος σήμερα είναι ο Αντώνης Ρέλλας. Παλαιότερος πρόεδρος τής ομάδας από το 2004 μέχρι το 2009 ήταν ο δημόσιογραφος και εκδότης Γιώργος Χελάκης. Ο παίκτης με τις περισσότερες μεταγραφές που έχει αγωνιστεί με την φανέλα του ΠΓΣ , είναι ο Αποστόλης Δρακόπουλος και μάλιστα έχει αγωνιστεί και στον ΟΣΦΠ. Ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα είναι ο Κων/νος Καραγιαννάκης που έχει αγωνιστεί στον ΠΓΣ 17 χρονιά! Ο 1ος ποδοσφαιριστής εκτός Αιγίου ήρθε στο Αίγιο το 1951 από την Αθήνα.

Ο προπονητής που έβαλε τις βάσεις για την πορεία του Παναιγιάλειου ήταν ο Δημήτρης Κόλλιας από τη Θεσσαλονίκη. Νίκη - σταθμός για τον Παναιγιάλειο ήταν επί της Μικτής Θεσσαλονίκης με 3-1. Μετά το ματς μαζεύτηκαν οι φίλαθλοι κάτω από το Παναγιωτοπουλέϊκο και πανηγύριζαν υπέρ του Παναιγιαλείου. Βγήκε τότε στο μπαλκόνι ο Βσίλης Κατσιμπίρης και έβγαλε λόγο αρχίζοντας με τη φράση "Άλκιμοι Θεσσαλονικείς". Άλλος σπουδαίος προπονητής που πέρασε από τον Σύλλογο ήταν και ο Γιώργος Δαρίβας.

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ σημαντικές στιγμές της ιστορίας του το 1938 νίκη επί της Μικτής Θεσσαλονίκης με αντίπαλους παίκτες όπως οι Τσαγανιάς , Μαρναρόπουλος, Βικελίδης, αήττητη ως τότε με σκορ 3-2. Η νίκη με ΑΕΚ 2-0 εντός. Το 1938 παίρνει το Κύπελλο αντιμετωπίζοντας τον πανίσχυρο Ολυμπιακό Πατρών με 4-3 στο Αίγιο και 2-2 στη Πάτρα. Η νίκη επί του Εθνικού με 7-6 εντός και η εκτός έδρας ισοπαλία με το ισχυρό τότε Γουδί με 4-4.

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 γνώρισε στιγμές δόξας, όταν βρισκόταν στην Α' εθνική. Το 1959 έπειτα από 7 συνεχείς χρονιές που έβγαινε Πρωταθλητής Περιφέρειας, ανεβαίνει στην Α' Εθνική με γενικό αρχηγό τον Αστέριο Μπέλλα. Παίκτες της χρυσής εποχής: Θεοδώρου, Τσανακτσής, Αγγελόπουλος, Κρητικόπουλος, Γκαβέτσος, Σκαφίδας, Μουστάκας, Λουκανίδης, Κόλλιας, Παπάζογλου, Αλέφαντος, Τουμπέλης, Ζαφειρόπουλος, Αγγελίνας, Μαμάσης, Φυλακτός, Μαργαρίτης, Σοφιανός, Κορνηλάκης, Χαλδαιαδάκης, Καλλίτσης, Ξένος, Νικολαίδης, Μακρής, Στεργίου. Οι παίκτες του Παναιγιάλειου εκείνη την εποχή αμοίβονταν πολύ πλούσια. Ο Αστ. Μπέλλας είχε κάνει την εξής ιστορική συμφωνία.

• 1200 δραχμές μισθός κάθε μήνα. • 300 δραχμές πριμ για κάθε νίκη. • 600 δραχμές για νίκη επί των ομάδων του ΠΟΚ

Ούτε δραχμή για ισοπαλίες ή ήττες.Και μάλιστα, στις ήττες υπήρχε και ποινή... νηστείας! «Φάγατε γκολ; Δεν έχει φαΐ» ήταν η... αρχή της ομάδας!1960 η χρυσή χρονιά για τον Παναιγιάλειο. Ο Μπέλλας σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, αγοράζει μέσα σε μια μέρα...31 ποδοσφαιριστές! Ο Μπέλλας καθιέρωσε τα πρίμ και τους μισθούς στους ποδοσφαιριστές, κάτι που ήταν παράλογο ακόμα και για τις μεγάλες ομάδες του ΠΟΚ. Ένας πανίσχυρος Παναιγιάλειος που τον είχαν ονομάσει ως «Λεγεώνα των ξένων».

Ρεκόρ εισιτηρίων έκανε το 1963 αγωνιζόμενος στην Α' Εθνική, στο Δημοτικό στάδιο Αιγίου (τότε Εθνικό) παρουσία 14.119 φιλάθλων κατά τον αγώνα Παναιγιάλειος-Ολυμπιακός 1-0. Το προσωνύμιο του Παναιγιαλείου ήταν από τη δεκαετία του '50 «Μαύρη Θύελλα» και του το είχε δώσει η εφημερίδα Αθλητική Ηχώ. Επίσης οι παίκτες του αποκαλούνταν «Πασάδες του Αιγίου» εξαιτίας του γεγονότος ότι αμείβονταν πλουσιοπάροχα για τα μέτρα εκείνης της εποχής.

Το 1966 πέφτει στη Β' Εθνική και ανεβαίνει το 1969/70 και πέφτει το 1975. Αξιόλογη πορεία στη Β' κατηγορία κάνει από το 1978 οπού αγωνίστηκαν παίκτες μεγάλης κλάσης οπως: Αγανιάν, Μποτίνος, Πλέσσας, Αγουρίδης, Αρβανίτης, Ξανθάκης, Μπούρης, Σημιγδάλης, Σαραντόπουλος, Πικουλας, Ρουβαλης. Άξιο αναφοράς ο μεγαλυτερος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα του Παναιγιάλειου, ήταν ο Αργεντίνος Sergio Espinosa.

Έφτασε δυο φορές στα Προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και δυο στα Ημιτελικά. Στους προημιτελικούς την μια φορά νικάει την πανίσχυρη Προοδευτική (με Αναστασιάδη, Μπέση, Κανσό, Γερμενή, Χριστοφορίδη) στο Καραισκάκη με 1-0. Και την δεύτερη φορά αποσύρθηκε επειδή δεν δέχτηκε ενω είχε κληρωθεί να αγωνιστεί με τον Ηρακλή εντός, να τον παίξει εκτός. Ημιτελικός με τον Ολυμπιακό το 1981. Αλλες σπουδαίες νίκες, επι της Αούστρια του Γκράτς στο Αίγιο, το 2-0 με την Παναχαική στο Μεσολόγγι με σκόρερ τον Σοφιανό, όπου ετσι ανέβηκε στη Α' Εθνική, δυο νίκες επι του μεγάλου τότε Ολυμπιακού με 1-0, δυο νίκες επι του Αρη για Πρωτάθλημα και Κύπελλο μέσα σε τέσσερις μέρες, νίκη επι του ΠΑΟΚ στο Αίγιο και ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη. Ισοπαλίες με ΠΑΟ (1-1) και ΑΕΚ (2-2) στο Αίγιο, νίκη με Ηρακλή εντός και ισοπαλία 1-1 εκτός. Απέκλεισε στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ και την μεγάλη ομάδα της Δόξας Δράμας μεσα στη Δράμα με 1-3 για το θεσμό του Κυπέλλου το 1981.

Από τα πιο πρόσφατα χρόνια, άξια αναφοράς είναι η πορεία του Παναιγιαλείου για το θεσμό του Κυπέλλου το 1980/81 όταν κατάφερε να φτάσει του "4" της διοργάνωσης. Εκεί ο Παναιγιάλειος βρήκε στο δρόμο του τον Ολυμπιακό, ο οποίος σταμάτησε την πορεία της ομάδας.

Μπαραζ ανόδου στην Γ Εθνική με αντίπαλο την Αχαικη στην Λ.Αλεξάνδρας,τον Ιούνιο του 1995, με 10.000 οπαδούς του στην εξέδρα.

Μπαράζ παραμονής στη Β Εθνικη στα Γιάννινα τον Μαιο του 2001 με αντίπαλο τον Ναυπακτιακό Αστέρα, με πάνω απο 2000 Αιγιώτες στην εξέδρα να ζούν μοναδικές στιγμές.

To 2003 υποβιβάζεται,άδικα κατα πολλούς, απο την Β Εθνική στην Δ Εθνική.Αγωνίζεται για τρεις συνεχόμενες χρονιές στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα και επιστρέφει στη Γ Εθνική κατηγορια.Το καλοκαίρι του 2010 υποβιβάζεται εκ νεου στα χαρτιά (πλαστή φορολογική ενημερότητα),παρότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή υποβιβασμού για το συγκεκριμένο αδίκημα.Την άνοιξη του 2013 ο Παναιγιάλειος επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στην Β Εθνική(τωρινή Football League).

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΓΣ που έχει φορέσει την μελανόλευκη, αν μη τι άλλο ήταν ο τεράστιος Λάκης Σοφιανός.

Κάποιοι από τους μεγάλους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της ομάδας του Αιγίου:

Σοφιανός
Παπάζογλου
Αγανιάν
Κρητικόπουλος
Καραμανλής
Δαβουρλής
Αγγελίνας
Φυλακτός
Μαργαρίτης
Μακρής
Φαράντος
Ξένος
Θεοδώρου
Καρακατσάνης
Βόμβας
Λουκανίδης
Τσανακτσής
Ψύχος
Τουμπέλης
Σιμιγδαλάς
Μποτίνος
Sergio Espinosa
Γερούκαλης
Κορωνέλλος
Ρούμπας
Κεχαγιάς
Μισαηλίδης
Ξανθάκης
Νικολαίδης
Αγουρίδη
Καραγιαννάκης
Λιάτος
Μωραϊτέλης
Κεχαγιάς
Τσοκανής
Μαυρόπουλος
Καραγιώργος
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσέλιδα
Ανεπίσημη ιστοσελίδα
Ιστοσελίδα φιλάθλων | panaigialeiosfans.gr
Δημοτικό στάδιο Αιγίου | stadia.gr


Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License