ART

 

.

Ο Ναυτικός Όμιλος Λήμνου ιδρύθηκε το 1987 στη Μύρινα, πρωτεύουσα της νήσου Λήμνου, από φίλους της θάλασσας. Πρωτεργάτης του σωματείου είναι ο ιατρός Αθανάσιος Σκαμάγκης, Δήμαρχος Μύρινας, που είναι ο πρόεδρος του Ομίλου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Ναυτικός Όμιλος είχε ιδρυθεί και λειτουργούσε για λίγα χρόνια και στα τέλη της δειαετίας του '50 αλλά εν συνεχεία αδράνησε.

Ιστορικό του ναυταθλητισμού στη Λήμνο

Η Λήμνος αν και νησί με πλούσια ναυτική παράδοση δεν είχε ναυτικό σωματείο. Οι μοναδικοί ναυτικοί αγώνες που διεξάγονταν παλιότερα ήταν αυτοσχέδιες λεμβοδρομίες ανάμεσα σε ιστιοφόρα καΐκια του νησιού σε διάφορες διαδρομές. Τέτοιες λεμβοδρομίες αναφέρονται από τη δεκαετία του '20. Το 1924 ο Λημνιακός Γ.Σ., που υπήρξε το πρώτο αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στη Λήμνο, διέθετε και "Τμήμα Ερετών" με ξεχωριστό Έφορο αλλά ως το 1927 που διαλύθηκε δεν είναι γνωστή κάποια ναυταθλητική δραστηριότητα που μετείχε ή διοργάνωσε.

Στα τέλη της δεκαετίας του '50 με πρωτοβουλία του Σώματος Προσκόπων και των καθηγητών φυσικής αγωγής του γυμανσίου Λήμνου, διεξάγονταν το καλοκαίρι, τις ημέρες της Ναυτικής Εβδομάδας, αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης σε χώρο που διαμορφωνόταν ειδικά στο λιμάνι της Μύρινας. Το ενδιαφέρον για το ναυταθλητισμό οδήγησε στη συγκρότηση Ναυτικού Ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε για τρία-τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια η δράση του ατόνησε.

Ως το 1987 που ιδρύθηκε ο ΝΟ Λήμνου δεν αναφέρεται άλλη οργανωμένη ναυταθλητική δραστηριότητα στο νησί.
Τμήματα

Ο Ν.Ο. Λήμνου διατηρεί τα εξής τμήματα:

Κωπηλασία
Ιστιοπλοΐα
Κανόε-Καγιάκ
Τεχνική Κολύμβηση
Υποβρύχια Δραστηριότητα

Κωπηλασία

Το κωπηλατικό είναι το πιο προβεβλημένο τμήμα του ΝΟΛ. Από το 1991 Οι αθλητές του συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Έχουν πετύχει πανελλήνιες νίκες και έχουν κατακτήσει αξιοπρεπείς θέσεις, ιδίως στις μικρές κατηγορίες παίδων, εφήβων. Ορισμένοι έχουν ενταχθεί στις εθνικές ομάδες και έχουνσυμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες.

Πρώτη διεθνής επιτυχία αθλητή του ΝΟΛ υπήρξε η 2η θέση στους Βαλκανικούς αγώνες 2002 του Γεώργιου Ζαχάρωφ στο τετραπλό σκιφ παίδων. Σημαντική ήταν η επιτυχία των κωπηλατών Παναγιώτη Μαγδανή και Παύλου Πραβλή, οι οποίοι αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος στο διπλό σκιφ εφήβων και ο Πραβλής στο σκιφ παίδων. Επίσης, συμμετείχαν με την εθνική ομάδα κωπηλασίας στους Βαλκανικούς Αγώνες του 2008, όπου πήραν τρία μετάλλια: ο Μαγδανής χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ εφήβων και χάλκινο στο τετραπλό σκιφ εφήβων και χρυσό ο Πραβλής στο ίδιο αγώνισμα παίδων. Επίσης, έχει αναδείξει τον έφηβο πανελληνιονίκη Κώστα Τσόπανο. Προπονήτρια είναι η Νίκη Χατζηαργυρίου.

Το 2010 ο ΝΟΛ αναδείχθηκε πολυνίκης στους 10ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες που διοργάνωσε στο Ρωμαίικο Γιαλό στη Μύρινα Λήμνου κατακτώντας 7 χρυσά μετάλλια στα 16 αγωνίσματα του προγράμματος.

Το 2010 ο Παναγιώτης Μαγδανής είχε αλματώδη εξέλιξη. Εντάχθηκε στην εθνική ομάδα κωπηλασίας και στις 25/7/2010 πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών που διεξήχθη στο Μπρεστ της Λευκορωσίας στην κατηγορία "διπλό σκιφ ελαφρών βαρών" με παρτενέρ τον Λευτέρη Κόνσολα του Ναυτικού Ομίλου Σαλαμίνας.[1]

↑ Η Λήμνος είναι πρώτη με τον Παναγιώτη.

Υποβρύχια Δραστηριότητα

Από το 1992 συμμετέχει στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Κύπελλα κυρίως στο υποβρύχιο ψάρεμα. Το 1994 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Χιλή. Αθλητές του έχουν κατακτήσει πανελλήνιες νίκες στα πρωταθλήματα: 2002 και 2006, δεύτερες θέσεις το 2003 και 2004 και τρίτη θέση το 2007. Το 2007 πήραν χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ισπανία.
Εξωτερική σύνδεση

ΝΟ Λήμνου (κωπηλασία)

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License