ART

 

.

O Σύλλογος Πετοσφαίρισης "Λήμνος Sports Club" ή εν συντομία "Λήμνος Βόλεϊ" είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 2010 με έδρα τη Μύρινα Λήμνου με πρωτοβουλία του διεθνή βολεϊμπολίστα Νίκου Σαμαρά, ο οποίος ως το θάνατό του, στις 4 Ιανουαρίου 2013, υπήρξε προπονητής και παίκτης του. Ο σύλλογος δραστηριοποιείται στο άθλημα του βόλεϊ ανδρών και γυναικών και ανήκει στην Τ.Ε. Πετοσφαίρισης Λέσβου της Ζ΄ Περιφέρειας (Νήσων Αιγαίου). Τη σεζόν 2012-13 αναδείχθηκε πρωταθλητής ανδρών στο τοπικό πρωτάθλημα Λέσβου και πρωταθλητής στο 10ο όμιλο της Β΄ φάσης του Περιφερειακού Πρωταθλήματος κερδίζοντας την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία για τη σεζόν 2013-14.[1] Αγωνίζεται στο Κλειστό Γυμναστήριο Λήμνου "Νίκος Σαμαράς".

Ιστορικό

Το 2009 ο διεθνής πετοσφαιριστής Νίκος Σαμαράς εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μύρινα Λήμνου, τόπο καταγωγής της συζύγου του Έλενας Δούκα. Το 2010 με δική του πρωτοβουλία δημιούργησε το Σύλλογο Πετοσφαίρισης "Λήμνος Sport Club", σε συνεργασία με τοπικούς αθλητικούς παράγοντες. Με χώρο άθλησης το κλειστό γυμναστήριο Μύρινας φτιάχτηκαν τμήματα υποδομής αγοριών και κοριτσιών, τα οποία ανέλαβε ως προπονητής, ενώ συνέχιζε την αθλητική-αγωνιστική του δραστηριότητα στο Μίλωνα Ν. Σμύρνης.

Τη σεζόν 2011-12 η "Λήμνος Βόλεϊ" μετείχε με ανδρική και γυναικεία ομάδα στο πρωτάθλημα της Τ.Ε.Π. Λέσβου. Την επόμενη σεζόν 2012-13 ο Σαμαράς ανέλαβε ως παίκτης και προπονητής την ανδρική ομάδα του συλλόγου. Προσέλκυσε στο σύλλογο γνωστά ονόματα αθλητών του βόλεϊ, όπως τους βετεράνους διεθνείς δίδυμους αδελφούς Ναλμπάντη, το Σωτήρη Μελά, το Σάββα Περτσέλη με μακροχρόνια παρουσία στα εθνικά πρωταθλήματα, με σκοπό να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα και να διεκδικήσει την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία.

Ο θάνατός του στις αρχές Ιανουαρίου 2013 φάνηκε να βάζει τέλος στο σχεδιασμό αυτό. Αλλά το όνειρό του ανέλαβαν να το πραγματοποιήσουν οι συμπαίκτες του με τη σύζυγό του, η οποία ανέλαβε την προεδρία του σωματείου. Ο σύλλογος κατέκτησε τον τίτλο της Τ.Ε.Π. Λέσβου και στη συνέχεια αναδείχθηκε πρώτος στο 10ο όμιλο του Περιφερειακού πρωταθλήματος, κερδίζοντας την άνοδο στην Α2.

Η "Λήμνος Βόλεϊ" είναι η πρώτη λημνιακή ομάδα που φθάνει σε τόσο υψηλό επίπεδο εθνικής κατηγορίας σε οποιοδήποτε άθλημα.
Η άνοδος στην Α2 (2012-13)

Ήταν ουσιαστικά η δεύτερη σεζόν αγωνιστικής δράσης του συλλόγου και κατάφερε να κάνει το άλμα. Ξεκίνησε με παίκτη-προπονητή το Ν. Σαμαρά, με τη βοήθεια του οποίου προκρίθηκε στο 2ο γύρου του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από το Μακεδονικό. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Νίκου Σαμαρά, προπονητής-παίκτης της ανδρικής ομάδας ανέλαβε ο Σωτήρης Μελάς, ο οποίος αποδείχθηκε άξιος συνεχιστής του ονείρου του ιδρυτή του συλλόγου. Αρχικά κατέκτησε τον τίτλο της Τ.Ε.Π. Λέσβου επικρατώντας στο αποφασιστικό ματς με 3-2 του Α.Π.Σ. Παπάδος Γέρας και πιο άνετα των υπολοίπων σωματείων Α.Ο. Μυτιλήνης και Παγγεραγωτικός. Ακολούθως, με προπονητή τον Άκη Φλαούνα κατέκτησε χωρίς ήττα το πρωτάθλημα της Ζ΄ Περιφέρειας (Νησιών Αιγαίου), το οποίο διοργάνωσε στο Κλειστό Γυμναστήριο Λήμνου "Νίκος Σαμαράς" κερδίζοντας ταυτόχρονα την άνοδο στην Α2.

Παράλληλα, η γυναικεία ομάδα με προπονητή το Σωτ. Μελά πήρε τη δεύτερη θέση στο τοπικό πρωτάθλημα της Τ.Ε.Π. Λέσβου. Όμως, το μέλλον της ανήκει, αφού αποτελείται κατά βάση από τις κορασίδες του τοπικού Λυκείου Μύρινας που κέρδισαν το σχολικό πρωτάθλημα νομού Λέσβου 2013.

Αποτελέσματα B΄ φάσης:
Λήμνος - Παγχιακός Γ.Σ.: 3-0
Λήμνος - Ροδίων Άθλεσις: 3-0
Λήμνος - Μέγας Αλέξανδρος Σύρου: 3-1

Βαθμολογία Β΄ φάσης

Λήμνος Sports Club: 9β (9-1)
Παγχιακός Γ.Σ.: 6β (6-4)
Μ. Αλέξανδρος Σύρου: 3β (5-6)
Ροδίων Άθλεσις: 0β (1-9)

Την ομάδα που κέρδισε την άνοδο αποτελούσαν οι παίκτες:

Μελάς Σωτήρης (παίκτης-προπονητής) (1975)
Ναλμπάντης Κώστας (1968)
Ναλμπάντης Αποστόλης (1968)
Περτσέλης Σάββας (1979)
Αλεξάκης Αλέξης (1987)
Φωτιάδης Άγγελος (1992)
Δεληγιάννης Τάσος (1985)
Τερνιώτης Αντώνης (1985)
Παρασχάκης Ηρακλής (1995)
Χλαπάτσος Γιώργος (1996)
Χάρης Αλεξάκης (1994)
Προπονητής τελικής φάσης: Άκης Φλαούνας

Τίτλοι-διακρίσεις

Πρωταθλήτρια Τ.Ε.Π. Λέσβου ανδρών: 2013
Πρωταθλήτρια Αιγαίου (Ζ΄ Περιφέρειας) ανδρών (10ος όμιλος): 2013
Άνοδος στην Α2 ανδρών: 2013

Πηγές

Limnos Sports Club
Ιστοσελίδα Ε.Ο.ΠΕ. "Στην Α2 η Λήμνος, πανηγυρίζει όλο το νησί".
volleynews.

Παραπομπές

Jump up ↑ Η ΛΗΜΝΟΣ ΣΤΗΝ Α2 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ!

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License