ART

 

.

Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1888 και είναι ένας από τους αρχαιότερους ελληνικούς αθητικούς συλλόγους. Έχει χρώματα το πράσινο και το λευκό.

Έδρα του συλλόγου είναι το Γήπεδο Μεσσηνιακού στην Καλαμάτα.

Αθλητικά τμήματα

Ο Μεσσηνιακός διατηρεί τμήματα στίβου, βόλεϊ, άρσης βαρών, ποδοσφαίρου κ.ά.

Ποδόσφαιρο

Το σημερινό ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε μόλις το 1967. Πάντως, στις αρχές του 20ού αιώνα αναφέρεται ποδοσφαιρική δράση του συλλόγου, η οποία αργότερα ατόνησε.

Ως τα τέλη της δεκαετίας του '90 η ποδοσφαιρική ομάδα του Μεσσηνιακού δεν είχε επιτύχει σπουδαία πράγματα. Αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μεσσηνίας ή στην Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία και μόνο μία φορά αγωνίστηκε στη Γ΄ Εθνική.

Το σωματείο άλλαξε προφίλ και στόχους όταν ανέλαβε την προεδρία του ο επιχειρηματίας Σταύρος Παπαδόπουλος, γνωστός και από την πορηγούμενη θητεία του στον Π.Σ. Καλαμάτα, ο οποίος έχει ως στοχο την ανάπτυξη ποδοσφαιρικών φυτωρίων και την ανάδειξη αξιόλογων νέων ποδοσφαιριστών. Επίσης, ο Παπαδόπουλος μεταμόρφωσε το γήπεδο του συλλόγου σε ένα σύγχρονο στάδιο.

Από το 2001 ο σύλλογος ανέβηκε σταδιακά από την τοπική κατηγορία ως τη Β΄ Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε την περίοδο 2006-07. Τερμάτισε τελευταίος και την επόμενη περίοδο θα αγωνιστεί στην Γ΄ Εθνική.

Το 2006-07 προπονητής του Μεσσηνιακού ήταν ο Βραζιλιάνος Εδουάρντο Αμορίν.

Διαχρονική πορεία

* 1986-87: Εθνική ερασιτεχνική: 1η θέση.

* 1987-88: Γ΄ Εθνική (υποβιβασμός).

* 1988-2004: Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Μεσσηνίας.

* 2004-05: Δ΄ Εθνική: 1η θέση.

* 2005-06: Γ΄ Εθνική: 2η θέση (άνοδος έπειτα από μπαράζ).

* 2006-07: Β΄ Εθνική: 16η θέση (υποβιβασμός).

Στίβος

Το τμήμα στίβου διοργανώνει κάθε χρόνο το διεθνές μίτιγκ "Παπαφλέσσεια". Ο σύλλογος έχει αναδείξει πολλούς αθλητές. Σπουδαιότερος σύγχρονος αθλητής του Μεσσηνιακού είναι ο άλτης μήκους Λούης Τσάτουμας, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Το 2007 πήδηξε 8,66 μ. που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο.

Βόλεϊ

Η ομάδα βόλεϊ έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με επιτυχία στην Α΄ Εθνική κατηγορία.

Μεσσηνιακός

Πλήρες όνομα Μεσσηννιακός ΓΣ ΠΑΕ

Σύντομο όνομα Μεσσηνιακός

Γήπεδο Γήπεδο Μεσσηνιακού

Χωρητικότητα 5.613 θέσεις

Πρόεδρος Σταύρος Παπαδόπουλος

Προπονητής Εδουάρντο Αμορίν

Κατηγορία Γ΄Εθνική

Εξωτερικές συνδέσεις

* Το γήπεδο του Μεσσηνιακού

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License