ART

 

.


Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολη έχει ιδρυθεί το 1953 στην ομώνυμη περιοχή, έχει 9 τμήματα και αριθμεί περίπου 2.000 αθλητές[1].

Κύριος εκφραστής αυτών των δραστηριοτήτων ο Γ.Σ. Ηλιούπολης προήλθε από τη συνένωση δύο μικρών ποδοσφαιρικών ομάδων της Ηλιούπολης, τον Π.Α.Ο. Αγίας Μαρίνας και τη Φλόγα. Η πρώτη είχε έδρα την Αγία Μαρίνα και η δεύτερη το Νησάκι. Το έτος 1967 και μετά από συζητήσεις των παραγόντων τους, αποφάσισαν να συγχωνευθούν και να ονομαστεί ο νέος σύλλογος 'Γ.Σ.Ηλιούπολης' με πρώτο πρόεδρο τον Κ. Πουλιάδη.

Ο Γ.Σ.Ηλιούπολης, μέσα από αυτά τα αθλήματα, έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές όπως π.χ. Νίκος Πόγκας στο ποδόσφαιρο, ο Γ.Πίσσας, ο Σπύρος Σπαθάρος, ο Σ. Σταματής.

Τμήμα ποδοσφαίρου

Αγωνίζεται στη Δ' Εθνική Κατηγορία με έδρα το Δημοτικό Στάδιο Ηλιούπολης. Η ομάδα ποδοσφαίρου της Ηλιούπολης έχει φτάσει μέχρι την Β΄ Εθνική στην οποία αγωνίστηκε δύο συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, την περίοδο 2009-10 και 2010-11.
Τμήμα καλαθοσφαίρισης

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2012-13, ο Γ.Σ. Ηλιούπολη έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.Σ.Κ.Α., ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα.[2]
Τμήμα στίβου

Κατά την αξιολόγηση των ελληνικών συλλόγων που εξέδωσε το Νοέμβριο του 2010 ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ο Γ.Σ. Ηλιούπολη βρίσκεται στην 63η θέση (σε σύνολο 321 συλλόγων).[3] Την επόμενη χρονιά σκαρφάλωσε στην 49η θέση (σε σύνολο 299 συλλόγων).[4]. Το 2012 ανέβηκε στην 44η θέση (σε σύνολο 281 συλλόγων).
Διάφορα

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολης Γιώργος Τσακογιάννης το 2000 κατηγορήθηκε ως συνεργός στη δολοφονία του «νονού» της νύχτας Νίκου Γρηγοράκου αλλά τελικά αθωώθηκε.[5] Επί προεδρίας του στην ομάδα, η ομάδα της Ηλιούπολης ήταν η πρώτη ύποπτη για τους πυροβολισμούς στην αποστολή του Παναιτωλικού[6], για τα κομμένα δοκάρια πριν την έναρξη του παιχνιδιού με τον Διαγόρα αλλά και για απειλές από «αγνώστους» σε διαιτητές και παράγοντες ομάδων. Το καλοκαίρι του 2011 ο μεγαλομέτοχος της ομάδας κατέληξε στη φυλακή και η Ηλιούπολη στη Football League 2 εξαιτίας της εμπλοκής του Τσακογιάννη στο σκάνδαλο με τους "στημένους" αγώνες. Η Ηλιούπολη δεν κατάφερε να λάβει άδεια για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Football League 2 και υποβιβάστηκε τελικά απευθείας στην Δ΄ Εθνική[7]
Παραπομπές

↑ Ιστορία
↑ «Α’ ΕΣΚΑ – 26η αγωνιστική… Πρωταθλητής ο Σπόρτιγκ και άνοδος στη Γ’ εθνική!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 30 Απριλίου 2013.
↑ «Αξιολόγηση Σωματείων Στίβου 2010», επίσημος ιστότοπος Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (pdf)
↑ «Αξιολόγηση Σωματείων Στίβου 2011», επίσημος ιστότοπος Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (pdf)
↑ ΓΣ Ηλιούπολη
↑ ΓΣ Ηλιούπολη
↑ Το Βήμα ΕΕΑ: Ο Ηρακλής και άλλες 8 ομάδες στην Δ' Εθνική (27-09-2011)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Πύλη Ποδόσφαιρο

Σελίδα για το ΓΣ Ηλιούπολη

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License