ART

 

.


Ο Αιγάλεω Α.Ο. είναι ένας αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στον ομώνυμο δήμο της δυτικής Αττικής.

Περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης ανδρών, πετοσφαίρισης γυναικών και κολύμβησης). Την περίοδο 2012-2013 το ποδοσφαιρικό τμήμα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής, το τμήμα καλαθοσφαίρισης στο Βόρειο Όμιλο της Β' Εθνικής κατηγορίας και το τμήμα πετοσφαίρισης στην Α' Κατηγορία της τοπικής διοργάνωσης της ΕΣΠΕΔΑ.

Η ποδοσφαιρική ομάδα χρησιμοποιεί για τους αγώνες της το δημοτικό γήπεδο, που από το 1988 φέρει το όνομα του δημάρχου Σταύρου Μαυροθαλασσίτη, ενώ τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ αγωνίζονται στο Δημοτικό Γυμναστήριο "Σταύρος Βενέτης" (εις μνήμη του ιστορικού παράγοντα του συλλόγου που έφυγε από τη ζωή το 2009).

Ιστορία

Το 2011 συμπληρώθηκαν 80 έτη ζωής για το σύλλογο, αφού ο Αιγάλεω Α.Ο. χρησιμοποιεί αυτοδικαίως τα ιδρυτικά στοιχεία της "Αθλητικής Ενώσεως Ιεραπόλεως"
Συνοπτικά η πορεία του συλλόγου

Το 1931 ο Δημήτριος Χανιώτης και ο Γεώργιος Αρώνης ίδρυσαν την πρόγονο ομάδα του Αιγάλεω A.O., την Αθλητική Ένωση Ιεράπολης.

Το Νοέμβριο του 1946, ύστερα από επιτυχή συγχώνευση τεσσάρων ανεξάρτητων μεταξύ τους σωματείων που προϋπήρχαν στην περιοχή (Αθλητική Ένωση Ιεράπολης, Ένωση Πυριτιδοποιείου, Ένωση Αγίου Σπυρίδωνα και Φοίνικας) προέκυψε η σημερινή ομάδα του Αιγάλεω.

Το 1961 το Αιγάλεω προκρίθηκε για πρώτη φορά για την Α Εθνική κατηγορία, ενώ το 1970 συμμετείχε στο Βαλκανικό Κύπελλο και την επόμενη περίοδο κατετάγη 4ο στο πρωτάθλημα.

Έχει φθάσει τρεις φορές έως τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, ενώ την περίοδο 2003-04 εξασφάλισε την έξοδό του στο κύπελλο της ΟΥΕΦΑ, όπου και έλαβε μέρος την αγωνιστική σεζόν 2004-05, όταν με προπονητή το Βέλγο πρώην διεθνή Stephane Demol έφθασε έως τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Έχει λάβει μέρος σε συνολικά 15 πρωταθλήματα της Α Εθνικής κατηγορίας (έως το 1979) και σε 8 επαγγελματικές διοργανώσεις (έως και το 2007).
Αναλυτικά η πορεία του ποδοσφαιρικού τμήματος έως το 2009

Ο Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1946, έπειτα από επιτυχημένη συγχώνευση των συλλόγων της Αθλητικής Ενώσεως Ιεραπόλεως (έτος ίδρυσης 1931), της Αθλητικής Ενώσεως Πυριτιδοποιείου (1930), της Ενώσεως Αγίου Σπυρίδωνος (1934) και του Φοίνικος (1942).(Τα δύο τελευταία σωματεία ήσαν τότε ανεξάρτητα).

Αρχικά, ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλοπάτια της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας (κατακτώντας κατά σειρά το πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας Αθηνών το 1948, της Β' κατηγορίας Αθηνών το 1950 και της Α'2 Αθηνών τo 1954), το σωματείο έφθασε να αγωνίζεται για μια πενταετία στο κορυφαίο Αθηναϊκό Πρωτάθλημα (1955-1959), ενώ 15 χρόνια από την ίδρυσή του πέρασε τις πύλες και της νεόδμητης τότε Α' Εθνικής Κατηγορίας (1961-62), καταλαμβάνοντας την 14η θέση (51 βαθμοί, 7 νίκες, 7 ισοπαλίες, 16 νίκες, τέρματα: 26-52) .

Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του Αιγάλεω Α.Ο. αποτελούν το Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Α΄Εθνικής του 1968, η κατάκτηση της 4ης θέσης της Α' Εθνικής της περιόδου 1970-71 και η συμμετοχή του στη διοργάνωση του Βαλκανικού κυπέλλου ποδοσφαίρου, που είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν. Παράλληλα η ομάδα έχει φθάσει τρεις φορές έως την ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, τις περιόδους 1969-70, 1983-84 και 2002-03 όταν και αποκλείσθηκε από τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Άρη Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Η φθίνουσα πορεία του "Αιγάλεω Σίτι", χαρακτηριστική ονομασία που εμπνεύστηκε ο Αιγαλιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας [1], άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι μάλιστα ενδεικτικό για αυτό, το γεγονός ότι έως και το 1979 η ομάδα είχε συμμετάσχει στις δεκαπέντε από τις είκοσι ερασιτεχνικές διοργανώσεις της Α Εθνικής κατηγορίας που είχαν προηγηθεί.

Αντίθετα, στα χρόνια του Επαγγελματισμού οι συμμετοχές ήταν μόλις δύο έως το 2001, όταν και έγινε η επιστροφή της μετά από 16 έτη απουσίας. Την περίοδο 2003-04 η ομάδα κατόρθωσε να κατακτήσει την 5η θέση στη βαθμολογία και να κερδίσει τη συμμετοχή της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ για πρώτη φορά στα χρονικά, σε επίσημη δηλαδή Ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από τις δύο συμμετοχές της στο Κύπελλο Ιντερτότο, που προηγήθηκαν το καλοκαίρι του 2002 και του 2003.

Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τη συμμετοχή της ομάδας στην Ευρώπη ήταν χαρακτηριστικά μιας πτωτικής πορείας, καθώς υπέστη τρεις συνεχείς υποβιβασμούς, αρχικά στη δεύτερη κατηγορία (το 2007), στην τρίτη (το 2008) και στην τέταρτη το 2009.
Συγχώνευση Αιγάλεω-Ηλυσιακός

Οι αδελφοί Μητρόπουλου, ιδιοκτήτες της ομάδας του Αιγάλεω από το 1981, αμέσως μετά τον υποβιβασμό στη Γ΄Εθνική το καλοκαίρι του 2008, αγόρασαν από τους τότε ιδιοκτήτες της Χριστοβασίλη και Μαρκάκη την ΠΑΕ Ηλυσιακός προκειμένου να την μετονομάσουν σε ΗΑΟ Αιγάλεω και το Αιγάλεω που θα αγωνίζονταν πλέον στην Γ΄ κατηγορία, σε Ηλυσιακό. Την σεζόν 2008-2009 η ΠΑΕ Ηλυσιακός αγωνίστηκε στο γήπεδο του Αιγάλεω με απόφαση της Ένωσης ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών Β'-Γ' Εθνικής κατόπιν παραχωρητηρίου το οποίο εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008 με εντολή του τότε δημάρχου Αιγάλεω. Το επίμαχο αυτό έγγραφο στη συνέχεια ανεκλήθη με το αιτιολογικό ότι λόγω θέρους δεν ήταν δυνατόν να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω για να το εγκρίνει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ηλυσιακός αγωνίσθηκε χωρίς διακριτικά σήματα και για το λόγο αυτό του επεβλήθη πρόστιμο από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και οι ποδοσφαιριστές του εμφανίζονταν στο γήπεδο με κυανόλευκη εμφάνιση (διαφορετική από τα παραδοσιακά του χρώματα που είναι το κίτρινο και το μαύρο), ενώ το ίδιο έγινε και με την ΠΑΕ Αιγάλεω η οποία αγωνιζόταν αρχικά στο γήπεδο Δάσους Χαϊδαρίου επίσης με διαφορετικά χρώματα (ροζ-μαύρο) παρόλη την αρνητική απόφαση της ΕΕΑ για τη μετονομασία της ομάδας.

Όμως την Κυριακή 09/08/09 και μετά από συνεχείς αναβολές η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε με πλειοψηφία 5-3, παρά την αρνητική εισήγηση του προέδρου της εισαγγελέα κ. Κουτελιδάκη, την συγχώνευση των δυο ΠΑΕ δι' απορροφήσεως της μίας (Ηλυσιακός) από την άλλη (Αιγάλεω) με το διακριτικό τίτλο "ΠΑΕ Αιγάλεω ΑΟ".

Το χρώματα της νέας ομάδας ήταν μπλε-άσπρο και η έδρα της, το δημοτικό στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης». Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση αυτή, η ομάδα υπέστη έναν ακόμη υποβιβασμό, από τη Β' στη Γ' Εθνική κατηγορία, το 2010.
Αντιδράσεις
Έντονες αντιδράσεις των οπαδών του Αιγάλεω στη συγχώνευση με τον Ηλυσιακό

Η διοίκηση του ερασιτέχνη Ηλυσιακού αμφισβήτησε ως παράνομη την απόφαση της συγχώνευσης και για το λόγο αυτό κατέθεσε αίτηση θεραπείας προς την ΕΕΑ. Η τελευταία, απέρριψε ως απαράδεκτη την ανωτέρω αίτηση το Φεβρουάριο του 2010 και ενώ το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούσε η λήψη απόφασης για το ζήτημα από το ΣτΕ, στο οποίο επίσης προσέφυγε ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός.

Στην όλη διαδικασία της συγχώνευσης των δυο ΠΑΕ αντέδρασαν έντονα οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων και στο Αιγάλεω συστάθηκε "Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία της ομάδας" που με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες (ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω, συλλογή υπογραφών συμπαράστασης, συνεντεύξεις Τύπου κ.τ.λ.) πέτυχε να αναγνωρισθεί επίσημα από όλες τις παρατάξεις του δημ. συμβουλίου Αιγάλεω σαν κίνηση πολιτών και να εξουσιοδοτηθεί ομόφωνα από αυτό κατά τη συνεδρίασή του στις 19-3-2009 να αναζητήσει μια διάδοχο κατάσταση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Αιγάλεω.

Στη συγχώνευση αντιτάχθηκε σθεναρά ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός και ο σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του, ενώ ερωτήματα για το θέμα είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων από τους βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Γιάννη Δημαρά, Γρηγόρη Ψαριανό, Αθανάσιο Πλεύρη κ.α.
Η τελική έκβαση της υπόθεσης

Την Τρίτη 15 Ιουνίου του 2010 ανακοινώθηκε από τον Ερασιτέχνη Ηλυσιακό ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση προς το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ ήταν ακυρωτική για την υπουργική απόφαση που αφορούσε στη συγχώνευση της ΠΑΕ Ηλυσιακός με την ΠΑΕ Αιγάλεω.

Ανταπαντώντας, η διοίκηση της ΠΑΕ Αιγάλεω έκανε γνωστή την πρόθεσή της -σε περίπτωση που τελικά το ΣτΕ ακυρώσει τη συγχώνευση- να διαλύσει την ομάδα που ονομάζεται «Ηλυσιακός» και προειδοποίησε τους διοικούντες του ερασιτέχνη Ηλυσιακού να προετοιμαστούν για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής.

«Για μας υπάρχει ομάδα μόνο με το όνομα Αιγάλεω, είτε παίζει στα Κύπελλα Ευρώπης, είτε για διάφορους λόγους στη Δ' Εθνική" κατέληγε η ανακοίνωση της ΠΑΕ Αιγάλεω.»

Έτσι δεν υπέβαλε δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας στην Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και υποβιβάστηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΕΕΠ στις 13-08-2010, στην Δ’ Εθνική κατηγορία πλέον σαν Ηλυσιακός. Στον ίδιο Όμιλο της ίδιας Κατηγορίας και για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 μετείχαν τα ποδοσφαιρικά Τμήματα τόσο του Α.Ο. Ηλυσιακού όσο και του Αιγάλεω Α.Ο.

Το ΣτΕ εξέδωσε τελικά την απόφασή του το Μάρτιο του 2011, βάσει της οποίας η συγχώνευση ακυρώθηκε και τυπικά. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η περίοδος 2009-2010 λογίζεται σαν να μην υπάρχει για την ομάδα του Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια της οποίας αγωνίσθηκε στη θέση του Ηλυσιακού στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η συμμετοχή ήταν παράνομη, καθώς στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Ηλυσιακός επιστρέφει στη Football League 2, καταλαμβάνοντας τη θέση που παράνομα του αφαιρέθηκε με τη συγχώνευση του Αυγούστου 2009
Περίοδος 2011-2012

Τα διοικητικά ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει αναλάβει ο επιχειρηματίας Γιώργος Γιανναράκης, ο οποίος διαδέχτηκε το Γιώργο Τριδήμα που αποχώρησε προς τα τέλη της προηγούμενης σεζόν. Προπονητής του Αιγάλεω για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο ξεκίνησε ο Θωμάς Γράφας, γιος του παλαιού διεθνή ποδοσφαιριστή Δημήτρη Γράφα, αλλά στην πορεία και έπειτα από μερικά ανεπιτυχή αποτελέσματα, αντικαταστάθηκε από το Θωμά Κουρκούνα. Νέος προπονητής, από την 1 Μαρτίου 2012 ήταν ο Κριστόφ Βαζέχα με τον οποίο η συνεργασία λύθηκε στις 13 Ιουνίου 2012[2]
Περίοδος 2012-13

Χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικούς προπονητές κατά τη διάρκεια της σεζόν, αρχικά το Μάρκο Μαυρομάτη, στη συνέχεια τον Πάρη Βάλβη και στο τέλος το Λουσιάνο ντε Σόουζα, το Αιγάλεω κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή στον 8ο όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος και ανέβηκε στη νέα Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία της περιόδου 2013-2014. Η ομάδα ήταν επίσης, φιναλίστ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στον Τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣΑ, όπου ηττήθηκε από την Κηφισιά, με σκορ 4-3 στα πέναλτι.
Τίτλοι (14)

Θερινό πρωτάθλημα Ο.Π.Α.Π. 1 (1967)
Πρωταθλήματα Β' Εθνικής 5 (1961, 1965, 1977, 1983, 2001)
Πρωταθλήματα Γ' Εθνικής 1 (1999)
Πρωταθλήματα Δ' Εθνικής 2 (1996, 2013)
Πρωταθλήματα Ε.Π.Σ. Αθηνών 5 (1948 Γ΄Αθηνών, 1950 Β΄Αθηνών, 1954 Α2΄Αθηνών, 1960 και 1961 Α΄Αθηνών)

Η ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος με αριθμούς

Σαιζόν Κατ. Θέση Ν. - Ι. - Η. Γκολ Βαθμοί
1959–60 Β' Κ. 8 - 4 - 2 22–13 34
1960–61 Β' 1 11 - 4 - 1 31–13 42
1961–62 Α' 14η 7 - 7 - 16 26–52 51
1962–63 Α' 10η 10 - 6 - 14 27–44 55 (–1 β.)
1963–64 Α' 16η 6 - 2 - 22 12–50 43 (–1 β.)
1964–65 Β' 1 19 - 7 - 4 54–20 75
1965–66 Α' 9 - 8 - 13 43–54 56
1966–67 Α' 10η 9 - 7 - 14 36–47 55
1967–68 Α' 11η 12 - 8 - 14 47–51 66
1968–69 Α' 13 - 10 - 11 48–41 70
1969–70 Α' 10η 10 - 12 - 12 36–35 66
1970–71 Α' 15 - 11 - 8 31–24 75
1971–72 Α' 11η 11 - 9 - 14 31–46 65
1972–73 Α' 11η 11 - 8 - 15 30–47 64
1973–74 Α' 11η 11 - 7 - 16 28–44 29
1974–75 Α' 15η 11 - 3 - 20 34–53 25
1975–76 Β' Ν. 15 - 11 - 12 43–33 41
1976–77 Β' Ν. 21 - 12 - 5 68–32 54
1977–78 Α' 11η 13 - 4 - 17 32–51 30
1978–79 Α' 17η 10 - 6 - 18 34–59 26
1979–80 Β' Ν. 10η 13 - 9 - 16 48–42 27 (–8 β.)
1980–81 Β' Ν. 22 - 11 - 5 81–32 55
1981–82 Β' Ν. 18 - 6 - 14 65–49 42
1982–83 Β' Ν. 24 - 7 - 7 72–39 55
1983–84 Α' 13η 9 - 6 - 15 25–47 24
1984–85 Α' 15η 3 - 7 - 20 28–66 13



Σαιζόν Κατ. Θέση Ν. - Ι. - Η. Γκολ Βαθμοί
1985–86 Β' 13η 14 - 9 - 15 47–43 37
1986–87 Β' 20η 9 - 4 - 25 36–72 20 (–2 β.)
1987–88 Γ' Ν. 19 - 3 - 12 54–44 39 (–2 β.)
1988–89 Γ' 12η 14 - 6 - 14 37–38 34
1989–90 Γ' Ν. 17 - 8 - 13 54–40 42
1990–91 Γ' Ν. 15 - 15 - 4 40–24 45
1991–92 Β' 15η 9 - 11 - 14 38–47 29
1992–93 Γ' Ν. 19 - 3 - 12 47–33 57
1993–94 Γ' Ν. 16 - 7 - 11 44–39 55
1994–95 Γ' Ν. 16η 10 - 7 - 17 41–50 37
1995–96 Δ' 1 22 - 5 - 7 51–16 71
1996–97 Γ' Ν. 11η 12 - 12 - 10 49–40 48
1997–98 Γ' Ν. 12 - 4 - 12 36–38 40
1998–99 Γ' Ν. 14 - 2 - 6 33–22 44
1999–00 Β' 22 - 4 - 8 60–29 70
2000–01 Β' 19 - 7 - 4 58–27 64
2001–02 Α' 10η 7 - 5 - 14 27–46 26
2002–03 Α' 10η 7 - 10 - 13 28–44 31
2003–04 Α' 15 - 7 - 8 37–26 52
2004–05 Α' 11 - 12 - 7 31–26 45
2005–06 Α' 10η 8 - 9 - 13 23–41 33
2006–07 Α' 15η 7 - 7 - 16 27–45 28
2007–08 Β' 16η 10 - 9 - 15 28–34 39
2008–09 Γ' Ν. 17η 4 - 8 - 22 31–73 14 (–6 β.)
2010–11 Δ' 8 12 - 7 - 7 30–14 43
2011–12 Δ' 8 13 - 9 - 6 36–18 48
2012–13 Δ' 8 14 - 3 - 3 36–13 45


Οι διεθνείς αγώνες

Σαιζόν Διοργάνωση Φάση Αντίπαλοι Εντός Εκτός
1969–70 Βαλκανικό Α' γύρος
(1ος όμιλος)
Εσκισεχίρσπορ 3–0 0–2
Μπερόε 0–2 2–4
2002–03 Ιντερτότο Γ' γύρος Φούλαμ 1–1 0–1
2003–04 Ιντερτότο Γ' γύρος Κόπερ 2–3 2–2
2004–05 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Γκεντσλερμπιρλιγί 1–0 1–1
Β' γύρος
(5ος όμιλος)
Μίντλεσμπρο 0–1
Παρτιζάν 0–4
Λάτσιο 2–2
Βιγιαρεάλ 0–4
2005–06 Ιντερτότο Γ' γύρος Ζαλγκίρις Βίλνιους 1–3 3–2


2005–06 Ιντερτότο Γ' γύρος Flag of Lithuania.svg Ζαλγκίρις Βίλνιους 1–3 3–2 Symbol delete vote.svg
Τα αποτελέσματα στην A' εθνική

1961-62 1962-63 1963-64 1965-66 1966-67 1967-68 1968-69 1969-70 1970-71 1971-72 1972-73 1973-74 1974-75 1977-78 1978-79 1983-84 1984-85 2001-02 2002-03 2003-04 2004-05 2005-06 2006-07
Ολυμπιακός 1-3, 1-2 2-2, 1-3 0-1, 0-1 0-1, 1-1 0-0, 0-1 1-2, 1-4 0-2, 1-2 0-1, 1-3 1-0, 2-2 1-6, 1-3 0-0, 0-3 0-6, 0-5 0-2, 1-6 0-4, 0-2 1-2, 0-2 0-2, 0-5 0-3, 0-6 3-4, 0-3 0-2, 0-4 1-2, 1-3 2-2, 1-3 1-3, 1-5 1-1, 2-3
Παναθηναϊκός 0-0, 0-3 0-5, 1-1 0-3, 1-5 2-5, 1-4 2-4, 1-2 0-0, 0-1 0-2, 1-1 1-3, 0-4 2-0, 0-0 0-3, 1-4 2-0, 0-5 1-2, 0-2 2-1, 1-2 1-0, 1-5 0-0, 1-1 0-0, 0-1 0-2, 0-2 1-4, 1-2 0-0, 0-3 2-1, 0-2 0-1, 0-0 0-2, 0-4 1-4, 0-1
ΑΕΚ 0-2, 0-8 0-2, 2-7 0-3, 0-3 0-1, 1-4 0-2, 1-2 1-1, 0-3 2-3, 0-1 0-0, 1-1 0-2, 0-2 0-0, 1-2 1-2, 0-1 2-3, 0-4 1-4, 1-3 2-4, 1-3 0-2, 0-5 3-2, 0-3 0-0, 2-5 1-3, 0-4 1-1, 2-3 0-1, 2-2 1-1, 0-1 0-2, 1-1 1-2, 2-5
ΠΑΟΚ 0-1, 2-1 1-3, 0-2 0-1, 0-1 1-0, 2-4 1-2, 1-3 1-0, 0-2 2-2, 1-1 2-2, 0-3 1-0, 0-1 2-1, 2-1 2-2, 1-4 3-1, 1-3 1-1, 1-3 2-1, 1-4 1-0, 0-4 1-1, 0-0 1-2, 1-3 2-1, 1-3 2-3, 0-4 0-0, 0-2 2-1, 4-2 1-0, 0-2 0-2, 0-2
Ηρακλής 1-0, 3-4 2-0, 0-1 1-0, 0-2 1-1, 0-0 4-2, 1-1 5-1, 0-0 1-1, 0-1 2-0, 2-4 0-0, 0-0 0-1, 0-1 1-1, 0-3 1-0, 1-0 1-2, 0-1 1-1, 0-1 1-1, 1-6 0-1, 0-4 2-3, 0-1 2-1, 0-2 0-2, 1-2 2-0, 1-2 1-0, 2-2 1-1, 2-4 0-1, 1-2
Πανιώνιος 0-0, 0-1 0-2, 1-1 1-2, 0-2 1-0, 1-1 1-1, 2-1 4-3, 2-1 1-0, 0-1 2-0, 0-0 0-1, 2-1 1-1, 1-3 2-0, 0-5 2-0, 0-1 1-0, 1-1 1-0, 1-0 1-0, 0-1 0-1, 1-0 1-1, 1-4 0-1, 0-0 0-0, 0-1 0-0, 0-2 0-0, 0-0 0-3, 1-0 0-2, 0-0
Άρης 0-3, 2-0 1-0, 0-1 0-1, 0-1 3-3, 1-3 0-1, 0-2 3-3, 2-3 3-0, 0-1 0-0, 0-1 2-1, 0-2 1-5, 1-3 0-2, 1-4 1-1, 0-2 1-0, 1-3 1-0, 0-1 0-0, 1-6 0-0, 1-1 1-0, 1-1 0-0, 0-1 3-0, 1-2 3-1, 0-1 2-1, 0-0 1-1, 1-3
Εθνικός 3-1, 1-3 0-3, 1-2 2-1, 0-1 1-3, 2-1 2-1, 1-3 1-2, 2-1 1-0, 3-5 2-1, 2-2 1-0, 1-1 1-1, 1-0 0-1, 0-2 2-1, 2-2 0-1, 0-2 0-1, 2-1 1-3, 2-4 1-1, 1-5 1-3, 0-1
Απόλλων Αθ. 1-3, 0-3 1-3, 0-1 1-6, 1-0 2-2, 0-2 2-6, 1-0 1-0, 2-0 1-1, 1-1 0-2, 0-0 0-0, 0-0 3-0, 1-0 0-0, 0-1 0-1, 1-2 3-0, 0-2 2-0, 1-0 1-1, 2-2
ΟΦΗ 1-0, 1-3 0-0, 0-1 2-0, 2-0 1-0, 1-1 1-0, 1-3 1-0, 2-3 0-2, 1-4 0-0, 1-2 0-4, 2-2 1-0, 1-1 2-0, 1-0 0-0, 0-1 1-2, 0-1
Δόξα Δράμας 2-1, 0-0 0-2, 0-0 2-1, 1-2 1-2, 2-3
Παναχαϊκή 2-0, 2-0 0-0, 0-2 1-1, 0-2 1-1, 2-3 2-0, 1-3 0-0, 0-1 1-0, 1-2 1-1, 0-2 2-1, 3-5 4-0, 2-0
Απόλλων Καλ. 4-2, 0-0 0-0, 1-0 0-2, 0-5 3-0, 0-0 1-0, 0-3 1-0, 0-3 0-0, 1-1 0-0, 0-0 2-0, 1-0
Πανσερραϊκός 1-0, 1-1 3-1, 0-0 2-1, 0-2 2-2, 1-3 2-0, 0-1 2-1, 0-0 0-1, 1-0 0-1, 0-1 1-0, 0-1 2-0, 1-0 3-2, 1-2 2-0, 1-2
Πιερικός 0-3, 1-2 0-2, 1-2 1-2, 2-5 2-1, 0-1 2-1, 0-1 0-0, 1-0 2-1, 0-1 1-1, 1-2 2-1, 0-0 2-1, 0-4 5-1, 1-3
Καβάλα 0-0, 0-1 2-1, 0-1 1-0, 0-1 2-1, 0-1 1-0, 2-1 1-0, 1-4 3-3, 0-3 3-0, 1-2
Προοδευτική 1-4, 0-0 1-1, 2-0 2-1, 3-1 0-0, 2-2 1-0, 1-6 1-1, 0-0 2-0, 2-1 1-0, 1-1 3-0, 1-0
Πανελευσινιακός 1-1, 0-2 2-0, 1-3
Νίκη Βόλου 0-0, 1-2 1-0, 1-0 1-0, 2-1 5-2, 1-1
Φωστήρας 1-2, 1-0 1-0, 1-1 2-1, 0-0 5-2, 0-0 2-1, 0-0 0-0, 0-1
Παναιγιάλειος 2-0, 0-1 1-0, 0-1 2-0, 0-1
Τρίκαλα 3-1, 2-3 1-0, 2-2 2-1, 2-1 0-1, 3-2 1-0, 0-0
Βύζας 2-1, 1-3 2-2, 1-2 2-1, 3-2 3-0, 1-2
Βέροια 3-1, 0-1 1-2, 0-0 2-1, 1-0 1-0, 1-1 1-0, 2-0 2-0, 0-1
Ολυμπ. Βόλου 4-0, 0-1 0-0, 1-1 1-0, 1-2 3-0, 0-0 1-0, 1-0 3-0, 1-2
Ολ. Χαλκίδας 0-0, 0-1
Χαλκίδα 3-0, 0-0
ΠΑΣ Γιάννινα 1-0, 0-2 4-2, 0-1 2-0, 0-1 1-0, 1-5 2-1, 1-1
Λάρισα 0-0, 0-1 4-1, 0-1 0-0, 0-1 2-2, 0-1 2-2, 0-3 1-0, 1-1 1-2, 2-2
Ιωνικός 2-2, 1-1 0-0, 0-0 2-0, 0-0 1-0, 1-1 1-1, 1-4 3-1, 1-0
Καλαμάτα 1-0, 0-2 2-0, 0-1
Καστοριά 1-0, 1-3 1-0, 0-3 2-1, 1-2
Ατρόμητος Αθ. 3-0, 1-0 1-2, 1-1 0-0, 0-1 0-0, 1-1
Ξάνθη 1-0, 2-4 0-0, 0-5 2-1, 2-1 1-1, 0-2 3-2, 0-1 1-0, 0-0
Πανηλειακός 4-1, 0-0
Καλλιθέα 0-0, 1-2 1-1, 1-0 1-2, 0-1 1-0, 1-1
Ακράτητος 2-1, 1-0 3-1, 1-0 2-1, 2-0 1-0, 3-0
Εθν. Αστέρας 1-0, 0-1
Χαλκηδόνα 2-1, 1-0 2-1, 1-1
Ρόδος 2-1, 1-1
Κέρκυρα 1-0, 1-0 2-1, 0-3
Εργοτέλης 2-0, 1-2 2-0, 0-3
Λεβαδειακός 1-0, 1-2
Ολ. Λευκωσίας 2-2, 1-1 4-1, 3-0 0-0, 1-0
Α.Ε. Λεμεσού 7-0, 2-2
ΕΠΑ Λάρνακας 0-0, 1-0
Ομόνοια 3-1, 2-2
ΑΠΟΕΛ 1-0, 0-1


Στο κύπελλο Ελλάδας

Το Αιγάλεω δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Έφτασε τρεις φορές ως τους ημιτελικούς της διοργάνωσης, το 1969-70 όταν και αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ (ήττα 1-0 στο γήπεδο της Τούμπας), το 1983-84 αποκλείστηκε με δύο ήττες (0-3 και 0-4) από τον νταμπλούχο τη χρονιά εκείνη Παναθηναϊκό, ενώ το 2002-03 γνώρισε τον αποκλεισμό από τον Άρη με δύο ισοπαλίες και τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ (1-1 και 0-0). Επίσης άλλες τρεις φορές κατάφερε να φτάσει ως την προημιτελική φάση της διοργάνωσης (1964-65, 1973-74 και 1976-77).
Τα μεγάλα ονόματα
Πρόεδροι

Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Γεώργιος Μαρτίνης. Κατά καιρούς τη θέση κατείχαν μεταξύ άλλων οι Νικόλαος Μίχος, Ιωάννης Τρέσος, Γεώργιος Καραμπατέας, Ιωάννης Παντελιάδης, Δημήτρης Τουσμάνωφ, Γεώργιος Δαλακούρας, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Χρήστος Κανελλόπουλος και πιο πρόσφατα οι Βίκτωρ Μητρόπουλος και Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Προπονητές

Σημαντικοί τεχνικοί που θήτευσαν κατά καιρούς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας είναι οι Μίμης Σέλτσικας, Τρύφωνας Τζανετής, Γιώργος Μάγειρας, Χρήστος Ρίμπας, Λευτέρης Αντωνιάδης, Λουίτζι Τζουλιάνο, Αλέξι Πέτροβιτς, Θανάσης Σούλης, Κώστας Χούμης, Νίκος Μπαϊρακτάρης, Ντέζο Μπούντζακ, Μίλτος Παπαποστόλου, Ιβάν Κότσεφ, Χαράλαμπος Σεραφείδης, Μπέλλα Πάλφυ, Νταν Γεωργιάδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Σταύρος Μακρής, Παύλος Γρηγοριάδης, Γιάννης Μαντζουράκης, Λες Σάνον, Κώστας Πολυχρονίου, Κώστας Καραπατής, Αντώνης Τζανετουλάκος, Γιάννης Γκαϊτατζής, Τάκης Παπουλίδης, Πέτρος Καραβίτης, Γεώργιος Φράγκου, Στάθης Χάιτας, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Ζαχαρίας Λυκουρίνος, Γιώργος Χατζάρας, Stephane Demol, Γιώργος Βαζάκας, Σούλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Χατζηνικολάου, Μύρων Σηφάκης κ.α.
Διεθνείς

Διεθνείς (στις Εθνικές ομάδες Aνδρών, Eνόπλων, Eλπίδων, Νέων κ.λ.π.) χρίσθηκαν μεταξύ άλλων οι Αντώνης Λιβανός, Λάκης Μαραμενίδης, Σάββας Παπάζογλου, Χρήστος Αντύπας, Γιάννης Μαρδίτσης, Παντελής Τσάπος, Μίλτος Παπαποστόλου, Γρηγόρης Αποστολίδης, Στέφανος Χατζητσοπάνης, Δημήτρης Γράφας, Γιώργος Ροκίδης, Κώστας Διαμαντόπουλος, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Λευτέρης Πουπάκης, Γιώργος Μουκέας, Παναγιώτης Κατσικογιάννης, Δημήτρης Πηγαδίτης, Σπύρος Λαγκαδίτης, Γιώργος Αθανασιάδης, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Κλης, Νίκος Γραμμένος, Ηλίας Συνοδινός, Γιάννης Νταγκίνης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Τάκης Μανδραφλής, Δημήτρης Πιστόλης, Χάρης Κοπιτσής, Λεωνίδας Δαμουράς, Πάρης Βάλβης, Θωμάς Μακρής, Σωκράτης Πέτρου, Δημήτρης Μεϊδάνης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Σωτήρης Γεωργουδάκης, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μανώλης Ψωμάς, Γιώργος Φωτάκης, Δημοσθένης Μανουσάκης, Ανέστης Αγρίτης, Μανώλης Λιαπάκης, Θανάσης Χρήστου και Αντώνης Πετρόπουλος.
Σημαντικοί ποδοσφαιριστές
Αρχιπιστός/Αρχισκόρερ όλων των εποχών
Οι δυο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της ομάδας

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Πηγαδίτης και πρώτος σκόρερ ο Χρήστος Χατζησκουλίδης.
1946-2013

Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Νικόλαος Μίχος, Σταύρος Ρουμελιώτης, Γιώργος Καραμπαλίκης, Νίκος Μπαϊρακτάρης, Τάσος Καραβοκυράκος, Θέμης Τούσης, Μανόλης Τσάπος, Γιάννης Τσάγκος, Μανώλης Κανελλόπουλος, Σόφος Κουλίδης, Χρήστος Ματάκης, Χανιώτης, Παναγιώτης Ντουντούμης, Τζέκος Μπαλαρίνης, Απόστολος Πανάκης, Σωτήρης Φακής, Ματθαίος Μουράτης, Σταύρος Γιαφάλογλου, Γιάννης Χρυσοστόμου, Ζαχαρίας Λυκουρίνος, Δημήτρης Λάρδας, Χρήστος Ζαντέρογλου, Πρόδρομος Κυριακίδης, Βαγγέλης Γρίμμας, Σταύρος Μακρής, Νίκος Τσιαμπουρής, Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Εξωμανίδης, Τάκης Μαρκόπουλος, Τάκης Τσαλαμάγκας, Φραγκίσκος Μαρτίνος, Αλέκος Ιορδάνου, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Χρήστος Ρελλάκης, Βαγγέλης Συρίγος, Σούλης Παππάς, Πέτρος Βενέτης, Μανώλης Φοράκης, Κώστας Τσίκας, Γιάννης Τριπολιτσιώτης, Άρης Δαμιανίδης, Μιχάλης Μυλωνάς, Στέλιος Αναστασιάδης, Μιχάλης Χάσταλης, Τόλης Τσιρογιάννης, Γιάννης Πιλάβης, Δημήτρης Ρεμούνδος, Θέμης Βάγγης, Παναγιώτης Λαλούσης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χρήστος Πάτσης, Νίκος Μαργιόλης, Κώστας Καραλής, Τότης Φυλακούρης, Μανώλης Αραμπατζής, Σωτήρης Μαυρονάσιος, Νίκος Παντέλης, Δημήτρης Αλαφογιάννης, Μιχάλης Νικολού, Μιχάλης Δωματιώτης, Νίκος Πρινέας, Βενάρδος Βαλαχάς, Φώτης Ούτσικας, Γιάννης Βονόρτας, Βαγγέλης Σάμιος, Δαυΐδ Μαύρος, Νίκος Βαλλιάνος, Γιώργος Δαδίτσος, Στέφανος Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Μπεκιάρης, Κώστας Μπεχλιβανίδης, Χρήστος Πολύζος, Γιώργος Πανταζής, Λάκης Σημαιοφορίδης, Γιάννης Γεωργαράς, Μανώλης Κώττης, Βαγγέλης Παραπραστανίτης, Γιάννης Λάλλας, Σταύρος Λέτσας, Μάριος Σκούρας, Χρήστος Φίλτσος, Δημήτρης Σβορώνος, Γιώργος Τσατσαρίδης, Τάκης Μακροδημήτρης, Μάρκος Μαυρομάτης, Σπύρος Λουκάς, Τάσος Σιδέρης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Τέλης Πιστόλης, Κώστας Ιωάννου, Χρήστος Σουβλέρης, Πέτρος Κουτσομύτης, Ναπολέων Καμινιώτης, Φάνης Κοφινάς, Βασίλης Δεσύλλας, Πέτρος Δημητρίου, Βαγγέλης Μέλλος, Δημήτρης Χρόνης, Δημήτρης Βολωνάκης, Χρήστος Κόντος, Ζήσης Τζήκας, Μάριος Μπέλιας, Σωτήρης Γεωργουδάκης, Τάσος Γεωργακάς, Βαγγέλης Μέλλος, Μιχάλης Μαγγίνας, Τάσος Τσιάκας, Δημήτρης Τσιαμπουρής, Κώστας Φίστης, Αυγουστίνος (Τίνι) Κόλλια, Τάσος Καϊτατζής, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Γιώργος Σουρλής, Θανάσης Κόης, Αντώνης Καραλής, Κώστας Κατσαρός, Γιώργος Μπάρκογλου, Γιάννης Σκοπελίτης, Κώστας Παπουτσής, Ανδρέας Ντερτινής, Γιώργος Κόγιογλου, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Χλωρός, Νικήτας Τουρνάς, Λάμπρος Χανιώτης, Στράτος Δουκάκης.
Σημαντικοί ξένοι ποδοσφαιριστές

Flag of SFR Yugoslavia.svg Αλεξάντερ Στογιάνοβιτς
Flag of SFR Yugoslavia.svg Νίκολα Νίκιτς
Flag of Albania.svg Αντριάν Μπαρμπολούτσι
Flag of Nigeria.svg Ρόλαντ Γουόρι
Flag of Brazil.svg Φερνάντο Ντε Σόουζα
Flag of Croatia.svg Νέναντ Μπίκιτς
Flag of Ghana.svg Ντανιέλ Εντουσέι
Flag of Ghana.svg Μπενάρντ Γιάο Κουμορτζί
Flag of Mali.svg Μαχαμαντού Σιντιμπέ
Flag of Croatia.svg Ντάνιελ Τσέζαρεκ
Flag of Liberia.svg Ολιβιέ Μακόρ
Flag of Nigeria.svg Σουλεϊμάν Όμο
Flag of Ghana.svg Κόφι Αμπονσά
Flag of Cameroon.svg Ζαν Ντενί Ουάνγκα
Flag of Italy.svg Λουίτζι Τζενάμο
Flag of Argentina.svg Κάρλος Ρόας

Καλαθοσφαίριση
Αιγάλεω Α.Ο.
Ψευδώνυμο "Σίτι"
Διοργανώσεις Β΄Εθνική ανδρών ΕΟΚ (Βόρειος όμιλος)
Έτος ίδρυσης 1956
Έδρα Δημοτικό γυμναστήριο Αιγάλεω "Σταύρος Βενέτης"
(χωρητικότητα: 1.200)
Πρόεδρος Γιώργος Γιανναράκης
Προπονητής Σάββας Κατσούνης
Εμφανίσεις
Kit body.png
Team colours
Εντός

Kit body.png
Team colours
Εκτός
Ο Αμερικανός Πάτερσον του Αιγάλεω (δεξιά) σε θεαματικό κάρφωμα

Το τμήμα καλαθόσφαιρας του συλλόγου (ιδρυθέν στα 1956 από τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο) πέτυχε αξιοσημείωτα επιτεύγματα την τελευταία δεκαπενταετία, αφού από το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ (1996) έφθασε να αγωνίζεται στην Α1 ανδρών (2006).
Η πορεία του τμήματος καλαθόσφαιρας

Ωστόσο, σε αντιδιαστολή με το ποδόσφαιρο, το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου δεν εμφάνισε ανάλογη ισχύ σε συνέχεια χρόνου, καθώς την εξαιρετική πορεία του διαστήματος 1971-76 (όταν από την Γ' Αθηνών ανέβηκε τρεις κατηγορίες και διακρίθηκε στη διοργάνωση του Κυπέλλου), ακολούθησε μακρά περίοδος παρακμής. Μία σύντομη αναλαμπή αποτέλεσε η συμμετοχή της ομάδας στις διοργανώσεις της Γ' Εθνικής κατηγορίας στις αρχές της δεκαετίας του '90. Στη συνέχεια όμως ο σύλλογος κέρδισε αλλεπάλληλες ανόδους και για τρεις περιόδους (2006-2007, 2007-08 και 2008-2009) αγωνίσθηκε στην Α1 ανδρών (πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ). Την περίοδο 2009-2010 έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Α2 ανδρών (ΕΟΚ) και τερματίζοντας στην τελευταία θέση, υποβιβάσθηκε στη Β' Εθνική.
Αξιοσημείωτοι καλαθοσφαιριστές

Από τους πλέον διάσημους μπασκετμπολίστες στην ιστορία της ομάδας υπήρξαν οι Χρήστος Χολίδης, Κέϊντρεν Κλαρκ, Ιμπραήμ Τζάαμπερ, Αντρέ Πάτερσον, Κρις Μπρέισι, Ρόμπερτ Μάρας, Άκης Καλλινικίδης, Πρόδρομος Νικολαΐδης, Χριστόδουλος Καράβολας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Αμερικάνος, Κώστας Μαγκουνής, Γιάννης Γκολφινόπουλος, Δημήτρης Σακελλαρίου και Σταμάτης Βιλλιώτης. Σε πολύ νεαρή ηλικία διακρίθηκε και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος που μετεγγράφηκε στον ΠΑΟ το καλοκαίρι του 2012.

Πολυετή καριέρα με τα χρώματα του συλλόγου έκαναν και οι Γιάννης Δρόσος, Γιάννης Ξενάκης, Κώστας Λεβεντάκος, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Γιάννης Κολιός, Γιώργος Θωμόπουλος, Γιώργος Κοσμόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιώργος Κασσάνος, Νίκος Χαραλαμπόπουλος, Δημήτρης Παντελίδης, Ευάγγελος Δέδες, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Καρβέλας, Γιάννης Κυριακόπουλος, Χρήστος Δεληγιάννης, Παναγιώτης Κατσοχειράκης, Φ. Γκούμας, Βαγγέλης Παλυβός, Στ. Βενέτης, Εμ. Μήλλας, Κ. Πλάκας, Γιάννης Ξενάκης, Βαγγέλης Μόρφης, Μπέλτσος, Νίκος Πανουσάκης, Γιώργος Καριοφύλλης, Αντώνης Γεωργακίου, Σπύρος Ανδρικόπουλος κ.α.
Γνωστοί προπονητές

Κατά καιρούς, την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβαν οι Νίκος Τερκεσίδης, Αλέκος Κοντοβουνήσιος, Γιώργος Αμερικάνος, Βασίλης Γκιούσμας, Στηβ Γιατζόγλου, Γιώργος Τρόντζος, Άρης Ραφτόπουλος, Παύλος Σταμέλος, Γιώργος Νικητόπουλος, Μάκης Ποτόσογλου, Πολ Διάκουλας, Λουκάς Κόντος, Θανάσης Σκουρτόπουλος, Σπύρος Σταθούλης, Νίκος Λιζάρδος, Δημήτρης Καρβέλας, Αργύρης Καμπούρης, Γιώργος Ζευγώλης, Τζίμης Μανιάτης κ.α.
Οι κυριότεροι σταθμοί

1956: Η ίδρυση του τμήματος και η πρώτη επίσημη συμμετοχή, στο πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας Αθηνών.
1971: Μετά από 15 έτη στασιμότητας, το Αιγάλεω κερδίζει την πρώτη άνοδο της ιστορίας του για τη Β' τοπική κατηγορία.
1973: Το Αιγάλεω ανέρχεται στην πρώτη Αθηναϊκή κατηγορία.
1974: Νέα άνοδος, αυτή τη φορά για τη Β' Εθνική.
1976: Συμμετοχή του Αιγάλεω στη φάση των "32" του κυπέλλου Ελλάδας, με αντίπαλο τον Πανιώνιο των Δενδρινού, Μίσσα, Τσικίμη, Λαζαρίδη κ.α.
1988: Το Αιγάλεω επανέρχεται σε Εθνικό πρωτάθλημα, αυτό της νεοσύστατης τότε Γ' Εθνικής.
1992: Η ομάδα επιστρέφει στη Γ' Εθνική, μέσω αγώνων κατάταξης με πρωταθλητές επαρχιακών Ενώσεων.
1997: Το Αιγάλεω κατακτά τον τίτλο στην Α' κατηγορία Ε.Σ.Κ.Α. και ανεβαίνει ξανά στη Γ' Εθνική κατηγορία.
1999: Επιστροφή στη Β' Εθνική μετά από 23 χρόνια. Συμμετοχή της ομάδας και στον τελικό του κυπέλλου ΕΣΚΑ.
2001: Επάνοδος στη Β' Εθνική
2004: Ο σύλλογος προάγεται στην Α2 ανδρών Ε.Ο.Κ.
2006: Άνοδος στην Α1 ανδρών του Ε.ΣΑ.ΚΕ. για πρώτη φορά στα χρονικά.
2008: Το Αιγάλεω τερματίζει στην 9η θέση της Α1.
2009: Μετά από τρεις σεζόν στην κορυφαία κατηγορία, η ομάδα υποβιβάζεται στην Α2 ανδρών.
2010: Δεύτερος συνεχόμενος υποβιβασμός του τμήματος.

Γυναικείο βόλεϊ
Ιστορικό

Σημαντικά βήματα προόδου έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια και το γυναικείο βόλεϊ του σωματείου, το οποίο στα μέσα της δεκαετίας του '90 (1994-95) έφτασε μέχρι την Α2' Κατηγορία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.) Την περίοδο 2000-01 κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.) και ανήλθε στη Β' Εθνική. Δυο χρόνια αργότερα, πέτυχε να προαχθεί και πάλι στην Α2 κατηγορία στην οποία μετείχε για έξι συνεχείς περιόδους, έως και τη σεζόν 2008-09, οπότε υποβιβάσθηκε, επιστρέφοντας στο τοπικό πρωτάθλημα.
Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2012-13, ο Αιγάλεω Α.Ο. έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα του 2ου Ομίλου του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών (Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.), ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 7η θέση της βαθμολογικής κατάταξης.
Κολύμβηση
Άποψη του κολυμβητηρίου Αιγάλεω (2012)

Το τμήμα κολύμβησης του Αιγάλεω Α.Ο. ξεκίνησε το 1998, με πολύ μικρό δυναμικό (περίπου 10 αθλητές), για να εξελιχθεί, μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα από τα πιο δυνατά τμήματα κολύμβησης της ευρύτερης περιοχής. Τη διετία 2010-2011 οι νέες εγγραφές ξεπέρασαν τις 150, ενώ σημαντικές είναι οι διακρίσεις, με μετάλλια και συμμετοχές στις πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Σύνδεσμος Φιλάθλων

Ο Σύνδεσμος φιλάθλων Αιγάλεω Α.Ο. «Θύρα 12» δημιουργήθηκε το 2002, με πρωτοβουλία ορισμένων οπαδών της ομάδας, έχει δε σαν στόχους του την προώθηση της «Αιγαλιώτικης ιδέας» στη νεολαία της πόλης, την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, και την υποστήριξη των αγωνιστικών τμημάτων του Αιγάλεω Α.Ο., σε όλα τα αθλήματα.

Στη σύντομη μέχρις στιγμής ζωή του, ο Σύνδεσμος πέτυχε ήδη να συσπειρώσει στις τάξεις του τους περισσότερους από τους πιστούς οπαδούς του σωματείου. Κατάφερε να να κεντρίσει το ενδιαφέρον της φίλαθλης κοινής γνώμης και να εισπράξει κολακευτικά σχόλια από την πλειονότητα των Μ.Μ.Ε. για τις πρωτοβουλίες του, που στοχεύουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ «αντιπάλων» φιλάθλων. Από το καλοκαίρι του 2008 ο Σύνδεσμος εδρεύει σε μια μικρή αίθουσα του Δημοτικού Σταδίου Αιγάλεω.
Παλαίμαχοι

Ο Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών, Αθλητών και Παραγόντων Αιγάλεω Α.Ο. ("ΣΥ.ΒΕ.Π.Α.Π.") ιδρύθηκε το 1995 έπειτα από πρωτοβουλία παλαιών ποδοσφαιριστών του συλλόγου και έκτοτε έχει αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες σε αθλητικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό επίπεδο. Συχνά διοργανώνονται εκδρομές στην επαρχία προς ενίσχυση αναξιοπαθούντων αθλητών μέσω διενέργειας φιλικών αγώνων, αλλά και εκδηλώσεις προς τιμήν παλαιών παικτών, παραγόντων, δημοσιογράφων ή και απλών φιλάθλων της ομάδας.

Από τη θέση του προέδρου έχουν περάσει μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του ποδοσφαίρου του Αιγάλεω. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους Δημήτρη Λάρδα, Πρόδρομο Κυριακίδη, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Μπάμπη Σταυρόπουλο, Τάκη Τσαλαμάγκα, Τάκη Μανδραφλή κ.α.

Τον Ιούνιο του 2010 διενεργήθηκαν αρχαιρεσίες και νέος πρόεδρος του ΣΥΒΕΠΑΠ αναδείχθηκε ο Ζαχαρίας Λυκουρίνος, υπέυθυνος των Διεθνών Βετεράνων του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών. Στις αρχές του 2012 σαν νέος, προσωρινός πρόεδρος, διατέλεσε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Το Μάρτιο του 2012 ανέλαβε το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από αρχαιρεσίες, με πρόεδρο τον Τάκη Κατσικογιάννη.

Τα γραφεία του Συνδέσμου στεγάζονται σε αίθουσα του Δημοτικού Σταδίου Αιγάλεω.
Παραπομπές

↑ Ιωάννα Κλειάσιου, "Βίος και Πολιτεία, Γιώργος Ζαμπέτας" (Εκδόσεις "Ντέφι")
↑ OnSports.gr: "Τέλος ο Βαζέχα από το Αιγάλεω"

Πηγές-Βιβλιογραφία

"50 χρόνια Αιγάλεω" - Νίκος Δημ. Νικολαΐδης (Έκδοση Δήμος Αιγάλεω, 1998)
"Η ιστορία του Αιγάλεω από τις λαμαρίνες στα σαλόνια της Ευρώπης"-Νίκος Δημ. Νικολαϊδης (Έκδοση "Έμβρυο", 2007)
"Από τις αλάνες της ΕΣΚΑ στα παρκέ της Α1-Η ιστορία του μπάσκετ ανδρών Αιγάλεω Α.Ο."-Νίκος Δημ. Νικολαϊδης (Έκδοση "Έμβρυο", 2008)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Soccer ball.svg Πύλη Ποδόσφαιρο

Η μπάλα μας ενώνει
ΑΘΛΟΜΕΤΡΟ του ιστορικού ΑΙΓΑΛΕΩ Α.Ο.
Μπάσκετ ΑΙΓΑΛΕΩ Α.Ο. www.LocalBasket.gr
Γήπεδο Αιγάλεω "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης"
Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής φιλάθλων για τη σωτηρία του Αιγάλεω
Κοινή συνέντευξη Τύπου Ερασιτέχνη Ηλυσιακού-Συντονιστικής Επιτροπής φιλάθλων Αιγάλεω
Ανακοίνωση του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού
Το ΣτΕ ακύρωσε τη συγχώνευση Ηλυσιακού-Αιγάλεω
Επιστρέφει ο Ηλυσιακός!

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License