ART

 

.


O Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Απόλλων" Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1997, από 31 αθλητές-δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, των Δυτικών συνοικιών της Αθήνας. Σήμερα αριθμεί 168 ενεργούς Αθλητές – Αθλήτριες σε όλες τις κατηγορίες, που διανύουν όλες τις αποστάσεις, από την Ημιαντοχή μέχρι και τις Υπεραποστάσεις. Είναι από το 1999 επίσημο μέλος του ΣΕΓΑΣ, ενώ Αθλητές – Αθλήτριές του έχουν διακριθεί σε όλες τις κατηγορίες, στις μεσαίες – μεγάλες αποστάσεις, Μαραθώνιο Δρόμο και στα Διασυλλογικά-Πανελλήνια Πρωταθλήματα του Ανωμάλου Δρόμου. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 λειτουργεί διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός μέσω της ιστοσελίδας του.


Αθλητικοί σταθμοί

• Αγώνας 100 χιλιομέτρων στο Μαραθώνα (1999, 2000). • Δρόμος 10 χιλιομέτρων (2 χιλιόμετρα για παιδιά και νέους δρομείς) στο Άλσος Δαφνίου, που γίνεται από το 1999 και διοργανώνεται κατ’ έτος μέχρι σήμερα, στον οποίον συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα. • Διοργάνωση (2001) τον "Δρόμο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης" στο πάρκο της βασίλισσας στους Άγιους Ανάργυρους, και τον γύρο του Αιγάλεω για πέντε συνεχείς χρονιές (1998-2002). • Διοργάνωση το 2004 αγώνα Υπεραπόστασης 6 ωρών μέσα σε Στάδιο (ΔΑΚ Χαϊδαρίου, κάτι που επανέλαβε το 2005 με αγώνες 12 και 6 ωρών στο ΔΑΚ Αιγάλεω και το 2006 με τον δεύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο, διεθνή αγώνα 7 ημερών στο Λουτράκι, ενώ παράλληλα διοργάνωσε εκεί και τους αγώνες 24 ωρών, 12 ωρών και 6 ωρών (Φεστιβάλ Υπεραποστάσεων). • Διοργάνωση το Δεκέμβρη του 2004 και του 2005, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της UNICEF, Μαραθωνίων δρόμων Αγάπης, για συγκέντρωση χρημάτων για τα "Παιδιά του Κόσμου". • Διοργάνωση τον Ιανουάριο του 2004 σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ, τους Δήμους 17 πόλεων και την βοήθεια – συνεργασία 8 Συλλόγων της Περιφέρειας, και την συμμετοχή 150 αθλητών πραγμάτωσε και ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο Ειρήνης από τους Δελφούς στην Αρχαία Ολυμπία, ακόλουθα στην Αρχαία Νεμέα, τα Ίσθμια και τερμάτισε στον Παρθενώνα, σε μια επική, δύσκολη πορεία, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η πορεία αυτή ήταν 540 χλμ. και διανύθηκε σε 40 ώρες. o Ο "Σαρωνικός Δρόμος " (Ελευσίνα-Κόρινθος 63,3 χλμ.) που έγινε το 2000, το 2001, 2002 και 2003. o Συνδιοργάνωση του δρόμου "Στα χνάρια του Παυσανία", Ελευσίνα-Μέγαρα (2001 έως και σήμερα). o Οργάνωση της αθλητικής-πολιτιστικής εκδήλωσης "Αναβίωση του Άθλου του Αγεία" σε Ολυμπία - Άργος, δρόμος 174 χιλιομέτρων (2001, 2002). o Συνεισφορά στη διοργάνωση αγώνων άλλων συλλόγων και φορέων όπως του 1ου Ευχίδειου Άθλου (Πλαταιές-Δελφοί, 107,5χλμ), του "Μινωικού Δρόμου" (Φαιστός-Κνωσσός, 70χλμ), του "Βελλερεφόντειου Δρόμου" Ν. Μάκρης, του Δρόμου Αργολικού κόλπου, του Αγώνα Δρόμου στην Κρήνη (Αράχωβα Αιγίου), του "Μακρυγιάννειου Δρόμου" στον Μόρνο – Πεντάπολη, του Μαραθώνιου της Μεσσήνης, του "Σταΐκειου Δρόμου" στο Περτούλι, του Σταμοπούλειου Δρόμου στο Ρίζωμα, και σε πολλούς Δρόμους που οργανώνουν διάφοροι Δήμοι και Φορείς σε όλη την Ελλάδα.
Πολιτιστικοί σταθμοί

• Διήμερο Αθλητικό Συνέδριο με θέμα: Άθληση και Υγεία (Μάρτιος 1998) • Διάλεξη με θέμα: Επίδραση των Βιομαγνητών στα τραύματα (Μάρτιος 2000) • Διάλεξη με θέμα: Η Καρδιά του Αθλητή (Φεβρουάριος 2001) • Εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής μελών και φίλων. • Μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις. • Βράβευση των καλυτέρων Αθλητών – Αθλητριών και προσωπικοτήτων από τον χώρο των Δρομέων, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, με μεγάλη συμμετοχή κοινού και μελών. • Προβολές ταινιών και ντοκυμαντέρ με θέμα τους Δρόμους.
Εκδόσεις

Από τον Μάρτιο του 1998 εκδίδει την διμηνιαία εφημερίδα "Δρομέας" με κυκλοφορία 2500 φύλλα σε όλη την Ελλάδα. Το 2002 ο Σύλλογος εξέδωσε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Σάμιου (ιδρυτικού μέλους και πρώτου προέδρου του) "ΔΡΟΜΕΙΣ - ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ" και τον Γενάρη του 2006 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο της σειράς, αφιερωμένο στους Δρόμους, του Κωνσταντίνου Σάμιου "ΔΡΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΙ – Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ" που διατίθενται σε χαμηλές τιμές σε κάθε ενδιαφερόμενο, φίλο, δρομέα.
Οργάνωση του κινήματος των δρομέων

Από το 1998 ο Σύλλογος συμμετέχει στην δημιουργία και οργάνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ, κάτι που έγινε στην ιστορικη Γενική Συνέλευσή τους, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2006, στο Δημαρχιακό Κατάστημα του Αιγάλεω. Ήδη συμμετέχουν 25 Σύλλογοι, οργανώνονται και άλλοι από ομάδες – παρέες Δρομέων σε όλη την Ελλάδα και η Ομοσπονδία βρίσκεται στην φάση της αναγνώρισής της από τα αρμόδια δικαστήρια, για να διεκδικήσει μετά την ειδική, αθλητική αναγνώριση από την Αθλητική Ηγεσία.
Διεθνείς αποστολές - Συνεργασίες

Ο Α.Π.Σ. "ΑΠΟΛΛΩΝ" είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων και συνεργάστηκε μαζί της στην διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπεραποστάσεων στο Λουτράκι το 2006. Αθλητές του Συλλόγου συμμετείχαν σε πολλούς αγώνες – Μαραθωνίους δρόμους – αγώνες μικρότερων αποστάσεων, σε πολλές πόλεις και χώρες του εξωτερικού, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή τριών αθλητών του Συλλόγου στην Εθνική Ομάδα Υπεραπόστασης που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 100 χλμ. στο Βέλγιο (επί συνόλου 5 αθλητών που συμμετείχαν).
Κοινωνική δράση - Αλληλεγγύη

• Συμμετοχή σε εθελοντικές αιμοδοσίες φορέων, Συλλόγων, για την ενίσχυση των σκοπών τους με αίμα, συνεισφορά για το ίδιο θέμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δρομέων που είχαν ανάγκη. • Συμμετοχή σε εθελοντικές αποστολές – ενέργειες για τη φύση και το περιβάλλον, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αναφέρονται στην Ειρήνη και τον Αφοπλισμό σε όλο τον κόσμο. • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ενεργοποίηση εργατικών – συνδικαλιστικών φορέων για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.
Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Σάμιος Κωνσταντίνος
Αντιπρόεδρος: Πατάκας Θερινός
Γενικός Γραμματέας: Διαμαντής Γεώργιος
Ειδικός Γραμματέας: Φραγκιουδάκης Αναστάσιος
Ταμίας: Μάρας Αριστείδης
Βοηθός Ταμία: Σάμιος Ιωάννης
Έφορος: Καρακυριάκος Θεμιστοκλής
Έφορος: Ανδρόνικος Θεόδωρος
Έφορος: Σαββίδης Σάββας
Γεν. Αρχηγός Πολιτιστικού Τμήματος: Τουμανίδης Δημήτριος
Γεν. Αρχηγός Αθλητικού Τμήματος: Πεντεσπίτης Κωνσταντίνος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η ιστοσελίδα του Συλλόγου

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License