ART

 

.

Ο Α.Ο. Θεμιστοκλής είναι αθλητικός σύλλογος του δήμου Αιγάλεω, που προέκυψε από συνένωση των τοπικών σωματείων του Ζέφυρου (έτος ίδρυσης 1953) και της Αρτέμιδος (έτος ίδρυσης 1942), το έτος 1967. Το ποδοσφαιρικό του τμήμα, την περίοδο 2008-09, έλαβε μέρος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής. Το ποδοσφαιρικό τμήμα διαλύθηκε το 2010, αλλά ενεργοποιήθηκε ξανά το 2014. Ο σύλλογος διατηρεί επιπλέον, τμήμα μπάσκετ, που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ και από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ο Σπύρος Μαγκουνής, όπως και τμήμα ενόργανης γυμναστικής.

Ιστορικό χρονικό

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Θεμιστοκλή μετείχε από τη στιγμή της ίδρυσής του στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ και τη σεζόν 2007-08 αγωνίσθηκε στην Α' Κατηγορία, για να χάσει την άνοδο στη Δ' Εθνική την τελευταία στιγμή από την ομάδα της Πεύκης. Ωστόσο, μετά από τη συγχώνευση (απορρόφηση) που πραγματοποιήθηκε με το Φωκικό σωματείο της Δ' Εθνικής Ανδρούτσο Γραβιάς, η οποία εγκρίθηκε στις 6 Αυγούστου του 2008, ο Θεμιστοκλής απόκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στον 8ο όμιλο της κατηγορίας, για την αγωνιστική περίοδο 2008-09. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών από τη δημιουργία του και εντεύθεν λαμβάνει μέρος στις χαμηλές τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ, χωρίς να έχει ανέλθει ποτέ στην Α΄ κατηγορία. Αντίθετα, το ποδοσφαιρικό τμήμα, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 80 μετείχε σχεδόν ανελλιπώς στην αντίστοιχη Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών με αξιοσημείωτη πορεία.

Αρκετά ικανοποιητική κρίθηκε η πρώτη εμφάνιση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Θεμιστοκλή σε Εθνική κατηγορία, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου βρισκόταν μεταξύ των συλλόγων που δεν είχαν κανένα πρόβλημα παραμονής, ούτε όμως και βλέψεις πρωταθλητισμού. Προς τα τέλη της χρονιάς επήλθε σαφής αγωνιστική κάμψη, με αποτέλεσμα από την 6η θέση που για καιρό κρατούσε η ομάδα να βρεθεί πλησίον της γραμμής του υποβιβασμού. Τελικά τερμάτισε στην 8η θέση της βαθμολογίας με 32 βαθμούς. Ωστόσο, μετά την αποχώρηση του κύριου χρηματοδότη της και γνωστού παράγοντα στο χώρο του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου Θεόφιλου Τσοκανή το καλοκαίρι του 2009, η ομάδα αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ο Θεμιστοκλής τελικά "απορροφήθηκε" από το σωματείο του Κεραυνού Γλυφάδας και ο καινούριος σύλλογος που προέκυψε (Π.Α.Ο. Κεραυνός Γλυφάδας ή "ΠΑΟΚ Γλυφάδας") πήρε μέρος στο νέο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής κατηγορίας 2009-10.
Περίοδος 2014-15

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών αγωνίζεται στη β΄ τοπική κατηγορία ΕΣΚΑ[1], ενώ, όσον αφορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα, διάφοροι παλαιοί παράγοντες της ομάδας πέτυχαν την επαναδραστηριοποίησή του με τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας ΕΠΣΑ[2] Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του συλλόγου προέβησαν στην απόκτηση του καταστατικού της αθηναϊκής ερασιτεχνικής ομάδας Απόλλων Αθηνών 2006 (πρώην Φλόγα Περιστερίου) και προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε ο Θεμιστοκλής να επανεμφανισθεί στο πρωτάθλημα της Γ΄κατηγορίας Αθηνών 2014-15[3]. Τεχνικός στο ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά και στις ακαδημίες ποδοσφαίρου έχει αναλάβει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
Παραπομπές

Πρωτάθλημα Β΄ΕΣΚΑ ανδρών 2014-15-2ος όμιλος
"Θεμιστοκλής: Η επιστροφή"

Πρόγραμμα Αγώνων Περιόδου 2014-2015 Γ Κατηγορία - 4ος Όμιλος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Soccer Πύλη Ποδόσφαιρο
Basketball Πύλη Καλαθοσφαίριση

Ιστολόγιο αφιερωμένο στην ομάδα του Θεμιστοκλή


Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License