ART

 

.


Ο Αθλητικός Όμιλος Πεύκης ιδρύθηκε το 1938 και είναι το παλιότερο αθλητικό σωματείο του Δήμου Πεύκης. Το αρχικό όνομα του συλλόγου ήταν "Α.Ο. Μαγκουφάνας", αφού η περιοχή παλιότερα ονομαζόταν Μαγκουφάνα ως το 1960 που μετονομάστηκε σε "Πεύκη".

Διατηρεί έξι αθλητικά τμήματα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πινγκ πονγκ, ενόργανη γυμναστική και σκάκι, στα οποία αθλούνται περισσότεροι από χίλιοι αθλητές.

Τα χρώματα του συλλόγου είναι το μπλε και άσπρο και ως έμβλημα έχει ένα πεύκο. Αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Πεύκης.

Ιστορικές πληροφορίες[1]

Ο Α.Ο. Μαγκουφάνας ιδρύθηκε το 1938 με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη και του Κώστα Κυζιρίδη. Ως ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι: Γ. Κλιντήρης, Ελ. Μπουρδούκης, Κ. Κυζιρίδης, Μπιτζάνης, Γ. Ψωμιάδης, Μ. Δολμάρας, Κ. Αναδιώτης, Ζαν. Νικολάτος, Δ.Θ. Χρυσοβέργης, Β. Καραστάθης, Βασ. Μαυρίδης, Δ. Σπυρίδης Δ. Σιδηρόπουλος, Γ. Χατζημάρκος, Μ. Δελατόλας, Γ. Αρμακόλας, Μ. Σουρδής, Γ. Καραγιώργης, Σπ. Καρακασίδης, Κ. Κυριακίδης, Χρ. Χατζηαβραμίδης, Στ. Ασβεστάς, Δ. Μπαϊλάνης, Σ. Συμεωνάκης, Δ. Κοντομανώλης, Α. Νικολαΐδης, Στ. Μιχόπουλος.

Ο σύλλογος ήταν καθαρά ποδοσφαιρικός και ως το 1950 αγωνιζόταν με άλλα σωματεία των γύρω προαστείων, και κυρίως με τον Γ.Σ. Αμαρουσίου. Έπειτα εντάχθηκε στην ΕΠΣΑ. Το 1960 η "Μαγκουφάνα" μετονομάστηκε σε "Πεύκη". Το 1967 απορρόφησε και τον ΑΟ Λυκόβρυσης και μετονομάστηκε σε ΓΣ Πεύκης για να ξαναγίνει Α.Ο. Πεύκης μετά τη δικτατορία.
Το γήπεδο

Το γήπεδο της Πεύκης προϋπήρχε του συλλόγου ως αλάνα από το 1929. Ήταν ειδυλλιακό καθώς ήταν τριγυρισμένο από πεύκα. Ο χώρος του σημερινού γηπέδου σε έκταση 15 στρεμμάτων απαλλοτριώθηκε από το κράτος και διαμορφώθηκε σε στάδιο.

Τη σημερινή μορφή πήρε το 1952. Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ποδόσφαιρο

Η ποδοσφαιρική ομάδα είναι το παλιότερο τμήμα του συλλόγου. Ως πρώτοι ποδοσφαιριστές αναφέρονται οι: Μάρκος Κιουράνης, αδερφοί Σιταρά, Καψύλης, Κ. Κυζιρίδης, Μ. Δαλμάρας, Τσιραλίδης, αδερφοί Βουλγαρόπουλοι, Ηλίας Γεωργανές και Γ. Ψωμιάδης. Ως το 1945 οι μόνοι τακτικοί αγώνες της ομάδας ήταν κατά του κοντινού Γ.Σ. Αμαρουσίου. Στο πρώτο μεταπολεμικό ματς η τότε Μαγκουφάνα νίκησε την ομάδα των ναυτών του καταδρομικού πλοίου "Έξετερ".

Στη συνέχεια εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Αθηνών, στις κατηγορίες της οποίας αγωνιζόταν για πολλά χρόνια ως το 2008. Η δεκαετία του '70 ήταν η χρυσή δεκαετία του ΑΟ Πεύκης. Ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ και από τις τάξεις της ξεπήδησαν ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα σε ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών, όπως Στέφανος Πετρίτσης μετέπειτα προπονητής της Εθνικής Νέων, ο Ζερβουδάκης που μετεγγράφηκε στον Εθνικό Πειραιώς, ο Κυρμιζάς που πήγε στην ΑΕΚ, ο Κ. Αναστόπουλος που πήγε στο Α.Ο. Αιγάλεω, Φερεντίνος, Θ. Κοντομανώλης που πήγε στον ΠΑΟ, Θ. Ξηνταράκης, οι αδερφοί Φασουλά, ο Γέτος, οι Αντωνόπουλοι, ο Σκούρτης, ο Ρένος Καραστάθης, ο Νίκος Ιωαννίδης, ο Ν. Δημητσάς, ο Κ. Τριανταφύλλου κλπ.

Το 1987 ο ΑΟ Πεύκης κατέκτησε το κύπελλο της ΕΠΣΑ, έχοντας στη σύνθεσή του και το βετεράνο τότε Χρήστο Θεοφίλη, έναν από τους σπουδαιότερους σκόρερ στην ιστορία της Β' Εθνικής, με τα χρώματα του Αχαρναϊκού και του Ορφέα Αιγάλεω. Το 2007-08 κατέκτησε τον τίτλο της ΕΠΣΑ και ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική, όπου αγωνίζεται τη σεζόν 2008-09.

Σύνθεση 2008-09: Καραγιάννης, Κόκκαλης Α., Κόκκαλης Ι., Ψιλούδης, Παπασπηλίου, Κοζαδίνος, Γερακάρης, Στασινόπουλος, Λίτσης, Καραμπέτσος, Μαμάκος, Παπαδάκης, Σιατράς, Τσαγκαβέλης, Παπαγιώργης.

Τη χρονιά 2012-2013 η ομάδα της Πεύκης αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής και στις 31/3/13 ο Α.Ο. Πεύκης επικράτησε της ομάδας του ΙΑΣΟΝΑ Αγίου Φανουρίου με 1-0 στο Δημοτικό Στάδιο Πεύκης και κατ' αυτόν τον τρόπο κατάφερε την ιστορική άνοδο της στην Γ΄ Εθνική κατηγορία όπου από το 2013-2014 θα αγωνίζεται.

Σύνθεση 2012-13:(Γιώργος Γεωργουλόπουλος): Δράμπαλης, Κολιός, Παπαγιώργης, Κακλαμάνος, Τερζής, Καραμπέτσος, Λιοσάτος, Μάτσος, Ιορδανίδης, Σεμερτζίδης, Ψιλούδης, Χατζής, Χριστόπουλος, Τουρκοχωρίτης, Κωστάκης, Οικονόμου, Στούμπος, Μπαλλής, Θανασάι, Τσκιράκης, Τερχής, Αποστόλου, Αγαπητός)
Τίτλοι - Διακρίσεις

Κύπελλο ΕΠΣΑ (1): 1987.[2]
Πρωτάθλημα ΕΠΣΑ (2): 2007-08. 2011-2012
Συμμετοχές στη Δ΄ Εθνική: 2008-09, 2012-13.
Συμμετοχές στη Γ΄ Εθνική: 2013-14

Μπάσκετ

Το τμήμα μπάσκετ ιδρύθηκε τη δεκαετία του '80 και διατηρεί τμήματα ανδρών, γυναικών και υποδομής. Το ανδρικό τμήμα πανηγύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία του την άνοδο στην Α' ΕΣΚΑ στο τέλος της σεζόν 2011/2012. Την επόμενη χρονιά αγωνιζόμενο στην Α' ΕΣΚΑ κατάφερε να φτάσει στο τελικό του κυπέλλου ΕΣΚΑ όπου ηττήθηκε από τον Προμηθέα Χαλανδρίου στο κλειστό γυμναστήριο του Δαΐς στο Μαρούσι. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2012/2013 κατάφερε να ανέβει στη Γ' εθνική κατηγορία.

Η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στον 2ο όμιλο του Νότου στην Γ' Εθνική κατηγορία και χρησιμοποιεί το κλειστό γυμναστήριο της Πεύκης.

Η γυναικεία ομάδα αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ.

Πινγκ πονγκ

Το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ιδρύθηκε τη δεκαετία του '80 και είναι το πιο επιτυχημένο του σωματείου, αφού αγωνίζεται στην Α1 Εθνική κατηγορία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Επίσης, έχει σημαντικές διακρίσεις στα τμήματα υποδομής με δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα εφήβων (2007, 2008) και πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα νεανίδων (2004 ως 2008). Στον πίνακα αξιολόγησης της Ελληνική Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας αντισφαίρισης ο σύλλογος κατέχει την 6η θέση με 1402 βαθμούς, σε σύνολο 133 σωματείων.[3]

Προπονητής: Κώστας Βατσακλής.
Σκακιστές: Γιώργος Νταλιάνης, Θοδωρής Σιώκος, Σωτήρης Κανναβός (βασικοί), Γιάννης Κοντραφούρης, Αλέξανδρος Κουτσοφιός.
Σκακίστριες: Διονυσία Σκέα, Ελένη Ρακοπούλου, Ελένη Γεωργιάδου (βασικές), Δανάη Γιαβάσογλου, Αργυρώ Γιανναράκη και Φωτεινή Σιαφλάκα.

Τίτλοι

Πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων (2): 2007, 2008.
Πανελλήνια πρωταθλήματα νεανίδων (5): 2004, 2005, 2006, 2007, 2008.
Πρωτάθλημα Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών: 2007

Ενόργανη γυμναστική

Το τμήμα ενόργανης γυμναστικής ιδρύθηκε τη δεκαετία του '90 και είναι μέλος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας. Έχει περισσότερο καλλιεργήσει τα αγωνίσματα: τραμπολίνο και αεροβικής γυμναστικής.
Σκάκι

Το σκακιστικό τμήμα ιδρύθηκε το Μάιο του 2008 και κάνει τα πρώτα του βήματα.
Παραπομπές

↑ Δήμος Πεύκης, ιστορία
↑ onsports.gr Οι τροπαιούχοι της ΕΠΣΑ
↑ Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας αντισφαίρισης Πίνακες αξιολόγησης σωματείων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Πύλη Ποδόσφαιρο

http://aopefkis-chess.blogspot.com/2008/06/blog-post.html
http://eskabasket.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=345&Itemid=1
http://www.dhmospefkis.gr/ODHMOS/stadio.htm

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License