ART

 

.


Ο Α.Ο. Νήαρ Ηστ Καισαριανής είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους μπάσκετ. Ιδρύθηκε το 1927.

Η Νήαρ Ηστ ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Αθηνών το 1930 χρονιά που διοργανώθηκε και το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του κέντρου μετείχαν η Νήαρ Ηστ και ο Πανιώνιος.

Η Νήαρ Ηστ ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Αθηνών τα δύο επόμενα χρόνια 1931 και 1932.

Το 1936 η Νήαρ Ηστ αντικατέστησε την ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (που κέρδισε το πρωτάθλημα Αθηνών) στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στη θεσσαλονίκη με συνέπεια να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Το 1937, το Πανεπιστήμιο πήρε τα πρωτεία κερδίζοντας στον τελικό τη Νήαρ Ηστ. Η ομάδα της Καισαριανής είναι η πρώτη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που χρησιμοποίησε Αμερικανό παίκτη, ο οποίος ήταν ο καθηγητής Γουέρλντ, που εργαζόταν στο κολέγιο Αθηνών.

Τα επόμενα χρόνια η πορεία της ομάδας της Νήαρ Ηστ ήταν φθίνουσα και σήμερα υποβιβάστηκε στη Β΄Εθνική, ενώ αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην Α1 το 2002. Το 2008 κατάφερε να κερδίσει την άνοδο για την Α2.

Άλλα τμήματα

H Νήαρ Ηστ όταν ιδρύθηκε είχε και ποδοσφαιρικό τμήμα το οποίο πριν τον Β παγκόσμιο πόλεμο συγχωνεύτηκε με την Χαλκηδόνα ιδρύοντας την Α.Ο. Χαλκηδόνα Νήαρ Ήστ η οποία έφτασε μέχρι την Α΄εθνική και την έξοδο στην Ευρώπη. Το 2006 και αυτή συγχωνεύτηκε με τον Ατρόμητο Αθηνών.

Πηγές

* επίσημη σελίδα

* Ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ ΕΟΚ

* eurobasket.com Νήαρ Ηστ

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License