- Art Gallery -

 

.

Ο Α.Ο. Αμπελοκήπων ή Αμπελόκηποι όπως συνηθίζεται να αναφέρεται είναι αθλητικό σωματείο καλαθοσφαίρισης με έδρα τους Αμπελοκήπους Αθήνας. Η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στην Γ΄ΕΣΚΑ κατηγορία.[1].

Ιστορία

Ο Αθλητικός Όμιλος Αμπελόκηπων είναι ένας ιστορικός σύλλογος της Αθηνάς ο οποίος ιδρύθηκε το 1929 με πρώτη ονομασία Ήφαιστος Αθηνών. Μετά το πόλεμο μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων. Το 1954 έγινε συγχώνευση με την Νίκη Αμπελοκήπων, με αποτέλεσμα την δημιουργία του Αθλητικού Ομίλου Αμπελοκήπων. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης υπάρχει από το 1955 και είναι το μοναδικό ενεργό τμήμα πλέον στην ομάδα με το όνομα Αθλητικός Όμιλος Αμπελόκηπων.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας έφθασε μέχρι την Α2 κατηγορία Αθηνών και υπήρξε φυτώριο αθλητών οι οποίοι μετέπειτα αγωνιστήκαν σε μεγάλους ελληνικούς συλλόγους καθώς και την εθνική Ελλάδος

Η ομάδα ‘‘Βόλεϊ’’ υπήρχε για πολλά χρονιά πρωταγωνίστρια σε τοπικές κατηγορίες με ανδρικά και γυναικεία τμήματα καθώς και τμήματα υποδομής.

Η ομάδα των Αμπελοκήπων γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 90 όταν ο ανερχόμενος τότε προπονητής Γιώργος Καλαφατάκης συγκρότησε μια ομάδα με ταλαντούχους νεαρούς καλαθοσφαιριστές κυρίως με καταγωγή από την περιοχή των αμπελοκήπων. Με πρωταγωνιστές τους Τζαννή Σταυρακόπουλο το Γιώργο Φλώρο και τον Παναγιώτη Παναγιωταράκο ανέβασαν την ομάδα από τις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ, σε διάστημα 5 ετών στην ανταγωνιστικότατη Α1 το 1994. Η πορεία αυτή, τους έδωσε την ονομασία το «τρένο των Αμπελοκήπων» (Ονομασία που χρησιμοποίησε και η Ευρωλίγκα στην ιστοσελίδα της)[2] και ευμενή σχόλια για το κατόρθωμα τους.

Την σεζόν 1994-95 που ήταν και η πρώτη για τους Αμπελόκηπους στην Α1, η ομάδα ενισχύθηκε με τους Αμερικάνους Λόρενς Φάντεμπεργκ και Ασράφ Αμάγια. Η ομάδα κατατάχθηκε στη 12η θέση αποσπώντας την παραμονή της στην κατηγορία όντας η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Μεγάλη επιτυχία του Αθλητικού Ομίλου Αμπελοκήπων της χρονιάς εκείνης ήταν το ότι πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής που προωθούσε το αμυντικό και αργό μπάσκετ και αγωνίστηκαν επιθετικά με έμφαση στην ταχύτητα και το θέαμα γεγονός που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού. Ο Τζαννής Σταυρακόπουλος ήταν το μεγάλο αστέρι της ομάδας αλλά και ένας από τους πιο δεινούς σκόρερ του πρωταθλήματος (21 πόντους μ.ο.)[3], παίκτες της ομάδας ήταν και οι Παναγιώτης Παναγιωταράκος, ο Γιώργος Φλώρος ο Πέτρος Οικονομάκης και αλλοι.

Τη σεζόν 1995-1996 δεύτερη χρόνια στην Α1 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό ο Τζαννής Σταυρακόπουλος, οι Λώρενς Φάντεμπεργκ και Αμάγια αποχώρησαν. Επίσης αποχώρησε και ο προπονητής της ομάδας ο Γιώργος Καλαφατάκης. Αυτά όλα μαζί με την διοικητική ανικανότητα δεν κατέστησαν δυνατά ώστε η ομάδα να βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία[4]. Η ομάδα την επόμενη χρόνια 1996-1997 στην Α2, (μεταγράφηκε και ο Γιώργος Φλώρος) βρέθηκε πολύ κοντά στην άνοδό της στην Α1. Δεν το κατάφερε, καθώς τα τελευταία 6 παιχνίδια και ενώ η ομάδα ήταν στις πρώτες θέσεις, συνεχόμενες ήττες δεν της το επέτρεψαν. Στην ομάδα αγωνίστηκε για δυο περιόδους(στην Α1 μια χρονία και στην Α2 την δευτερη) ο νεαρός τότε "πλέι μέικερ" Θοδωρής Παπαλουκάς και ένας εκ των αρχηγών της Εθνικής Ελλάδος αποκτώντας τις πρώτες παραστάσεις του από τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Την επόμενη χρόνια 1997-1998 δεύτερη συνεχόμενη φορά στην Α2 η ομάδα δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία και άρχισε μια πτώση, μέχρι την Γ ΕΣΚΑ.

Στην χρονιά αυτή προπονητής της, ήταν ο Αναγνώστου.

Στην χρονιά 1998-1999 στην Β Εθνική με προπονητή τον Νίκο Πασχάλη, έγινε μια προσπάθεια να κρατηθεί η ομάδα στην κατηγορία όμως η ατυχία ήταν φανερή καθώς πολύ νωρίς τραυματίστηκε ο καλύτερος ψηλός της ομάδας Πανταζής. Η χρονιά συνέχισε ο προπονητής άλλαξε και ανέλαβε την ομάδα ο Ρόμπερτ Σγουρος.

Ο ίδιος προπονητής ανέλαβε και τις τύχες των Αμπελογκάρντεν και στην Γ Εθνική, τα οικονομικά προβλήματα όμως δεν έπετρεψαν σε ένα δυνατό ρόστερ και έτσι παιδιά απο τις ακαδημιές του συλλόγου καθώς και αθλητές απο ερασιτεχνικά σωμματεία δημιούργησαν ένα σύνολο, το όποιο πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε.

και ενώ αποδυναμώθηκε και άλλο δεν κατάφερε τις επαγγελματικές κατηγόριες και ουσιαστικά από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα άκρα ερασιτεχνικό σωμάτιο με μεγάλη ιστορία.

Το αντρικό τμήμα βρίσκεται στην Γ΄ κατηγόρια της ΕΣΚΑ, ενώ τα τμήματα υποδομής αριθμούν γύρω στα 150 παιδιά σε αγωνιστικά τμήματα (έφηβων, παίδων, παμπαίδων, μίνι) και τμήματα ακαδημιών[5].

Το γυναικείο τμήμα είναι ανενεργό τα τελευταία έτη καθώς και το τμήμα κορασίδων και νεανίδων απο το έτος 2009. Παρόλα αυτά είναι άκρα ιστορικό το τμήμα των γυναίκων του Α.Ο.Αμπελοκήπων.Σημαντική παρουσία επί σειρά ετών σε όλα τα τμήματα του γυναικείου μπάσκετ, με μεγαλύτερη επιτυχία αυτή της κατάκτησης του ελληνικού πρωταθλήματος για δυο φορές στα μέσα της δεκαετίας του 1950 καθώς και ένα κύπελλο εσκα την δεκαετία του 1990 και ενα τελικό ελλάδος στις κορασίδες την ίδια δεκαετία.
Ρόστερ Αντρικού (έτος: 2012-13)

Προπονητής:Νικόλαος Γκατίδης Βοηθός Προπονητή: Βασίλειος Αποστολάκης Αθλητές:
Ρόστερ Εφηβικού (Για το παρόν έτος:2012-13)

Προπονητής:Βασίλειος Αποστολάκης Αθλητές:
Ρόστερ Παιδικού (Για το παρόν έτος:2012-13)

Προπονητης:Βασίλειος Αποστολάκης Αθλητές:
Τίτλοι

1 Πρωτάθλημα Ελλάδας Α2: 1994
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας Β Εθνικής: 1993
1 Πρωτάθλημα Γ Εθνικής (Νότιος Όμιλος): 1992
1 Πρωτάθλημα Α ΕΣΚΑ: 1991
1 Πρωτάθλημα Β ΕΣΚΑ: 1990
1 Πρωτάθλημα ΕΦΗΒΩΝ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: 2011
1 Πρωτάθλημα Δ ΕΣΚΑ: 2012 (ΔΕΥΤΕΡΑΘΛΗΤΗΣ)

Μεγάλοι καλαθοσφαιριστές

Flag of Greece.svg Τζαννής Σταυρακόπουλος
Flag of Greece.svg Γιώργος Φλώρος
Flag of Greece.svg Παναγιώτης Παναγιωταράκος
Flag of Greece.svg Θοδωρής Παπαλουκάς
Flag of Greece.svg Πέτρος Οικοντομάκης
Flag of Greece.svg Δημήτρης Πατρίκης
Flag of Greece.svg Πέτρος Παναγιωταράκος
Flag of Greece.svg Χρήστος Αντωνιάδης
Flag of the United States.svg Ασράφ Αμάγια
Flag of the United States.svg Λώρενς Φάντεμπεργκ

Άλλα Τμήματα
Πετοσφαίριση

Το τμήμα πετοσφαίρισης το 2000 συνενώθηκε με τον Π.Σ. Αμπελόκηπων[6] και δημιουργήθηκε η Α.Ε. Αμπελόκηπων
Ποδόσφαιρο

Ο σύλλογος διατηρούσε και τμήμα ποδοσφαίρου μέχρι το 2003 , όταν αποφασίστηκε η απορρόφησή του από τον "Α.Π.Σ. Πυρσός", σύλλογο της περιοχής Γκύζη, και η δημιουργία του Α.Π.Σ. Αμπελόκηποι[7] (Αθλητικός Πολιτιστικός Συλλογος "οι Αμπελόκηποι") που συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών
Παραπομπές

: Eska ΕΣΚΑ basket :. Ειδήσεις για το Ελληνικό μπάσκετ - Γ ΕΣΚΑ: Το πανόραμα της 26ης αγωνιστικής
Euroleague Other Athens clubs
Ampelokipi Athina 1995 season team profile, stats
Ampelokipi Athina 1996 season team profile, stats
http://photos-c.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v1962/158/61/1079903927/n1079903927_247162_5035.jpg
Α.Ε. Αμπελόκηπων Ιστορία

Α.Π.Σ. Αμπελόκηποι Ιστορία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Πύλη Καλαθοσφαίριση

youtube - AOAmpelokipwn
facebook - AOA
GROOP Facebook-AOA
euroleague.net
Στατιστικά
basketforum - AOA
blogspot-AOA
ultrasabelokipi.blogspot-AOA

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License