< > Ζυράννα Ζατέλη

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Η Ζυράννα Ζατέλη (γεν. 1951, Σοχός Θεσσαλονίκης) είναι Ελληνίδα συγγραφέας. Αρχικά σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και εργάστηκε ως ηθοποιός και στο θέατρο, το ενδιαφέρον της όμως στράφηκε από νωρίς στο γράψιμο. Εμφανίζεται στο προσκήνιο το 1984, με την "Περσινή αρραβωνιαστικιά", το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα. Δυο χρόνια αργότερα ακολουθεί μια δεύτερη συλλογή με διηγήματα, με τίτλο "Στην ερημιά με χάρι". Το 1993 καθιερώνεται με το μυθιστόρημα "Και με το φως του λύκου επανέρχονται", το οποίο και βραβεύεται τον επόμενο χρόνο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Με τον τίτλο "Ο θάνατος ήρθε τελευταίος", εκδίδει το 2001 το πρώτο μέρος της τριλογίας "Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους". Το βιβλίο σημειώνει αμέσως τεράστια επιτυχία και μετά από έναν χρόνο λαμβάνει το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Ακολουθεί, το 2005, η νουβέλα "Ο δικός της αέρας" και το 2006 το αφήγημα "Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου"· αφορμή για το τελευταίο αποτελεί η έκθεση ξυλογλυπτικής του Χρήστου Καρακόλη στο Μουσείο Μπενάκη. Το 2009 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της "Το πάθος χιλιάδες φορές", ενώ το 2010 λαμβάνει άλλη μια διάκριση, αυτή του Βραβείου Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Η Ζυράννα Ζατέλη ζει ανάμεσα στην Αθήνα και τη Γαλλία. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σερβία και τη Λιθουανία.


Πηγές

http://www.lifo.gr/mag/features/738
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=215840
http://k-m-autobiographies.blogspot.com/2008/04/47.html
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_18/06/2009_318927
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=62325
http://www.greece2001.gr/writers/ZiranaZateli.html

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License