- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Βούλα Ζουμπουλάκη του Ιωάννη, ηθοποιός (σύζυγος του Δημήτρη Μυράτ) γεννήθηκε στο Κάιρο (Αίγυπτος) στις 24 Σεπτεμβρίου του 1924 [1] . Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εμφανίστηκε αρχικά στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1952 και δύο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στη πρόζα. Πρωταγωνίστησε στα έργα "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" του Λόρκα, "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του Πιραντέλο, "Ρέκβιεμ για μιά μοναχή" του Φόκνερ, "Λυσσασμένη γάτα" του Τ. Ουίλιαμς κ.ά.

Έχει λάβει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Λισσαβόνα το 1964 και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966.

Τιμήθηκε με το Α' Βραβείο Φεστιβάλ Λισσαβόνας (1964), Α' Έπαθλο Μ. Κοτοπούλη (καλλίτερης ηθοποιού) το 1961, Β' Έπαθλο Μ. Κοτοπούλη το 1965, Α' Βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεασσαλονίκης (1966) και επίσης το 1966 της απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός Ευποιίας.


Φιλμογραφία

Στέλλα (1955) .... Αννέτα
Μόνο για μια νύχτα (1958) .... Άννα
Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής (1959) .... Μαρίκα
Η Αθήνα τη νύχτα (1962) .... Βούλα Ζουμπουλάκη
Ίλιγγος (1963) .... Καίτη
Διωγμός (1964) .... Κατερίνα Ροδέλη
Όχι, κύριε Τζόνσον (1965)
Οι Αθηναίοι (1990)

Πηγές

Who's Who 1979 σ.199.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License