> Μπαλάνος Βασιλόπουλος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Μπαλάνος Βασιλόπουλος (1694-1760), υπήρξε κληρικός, διδάσκαλος και συγγραφέας από τα Ιωάννινα, μία από τις σημαντικές μορφές των γραμμάτων και των επιστημών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Μπαλάνος Βασιλόπουλος

Ο βίος του

Υπήρξε μαθητής του Μεθόδιου Ανθρακίτη. Η διδακτική του δραστηριότητα ξεκίνησε στη σχολή Επιφανίου Ηγουμένου (1719-1734) όπου ανέλαβε και την σχολαρχία (διεύθυνση) και εν συνεχεία έγινε διευθυντής στην σχολή Γκιούμα (ή Γκιόνμα). Και οι δύο σχολές ήταν από τις πιο ονομαστές των Ιωαννίνων εκείνη την εποχή. Στην σχολή Γκιούμα παρέμεινε ως το 1756 όπου τον διαδέχτηκε ο γιος του Κοσμάς Μπαλάνος.

Διακρίθηκε ιδιαίτερα ως μαθηματικός. Επέμενε στην παραδοσιακή παιδεία, υποστήριξε την χρήση της αρχαΐζουσας γλώσσας στην εκπαίδευση και ήρθε για αυτό το λόγο σε ρήξη με τον Ευγένιο Βούλγαρη. Επεξεργάστηκε γλωσσικά σημαντικά μαθηματικά συγγράμματα όπως το: «Οδός μαθηματική» (1749), το οποίο είχε μεταφραστεί στα ελληνικά από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη, όμως ο Μπαλάνος Βασιλόπουλος το «επεξεργάστηκε περαιτέρω επί το ελληνικότερον», όπως ανέφερε. Το συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο σχολικό εγχειρίδιο μαθηματικών στον υπόδουλο Ελληνισμό.

Τα Έργα του

* Έκθεσις ακριβεστάτη της αριθμητικής.
* Ερμηνεία εις τους αφορισμούς του Ιπποκράτους

και άλλα συγγράμματα μικρότερης σχετικά εμβέλειας.

Πηγές

Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό, Εκδοτική Αθηνών

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License