- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος (15 Νοεμβρίου 1920 – 5 Μαΐου 1999) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Νέου Θεάτρου. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο Αυτός και το παντελόνι του του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1966[1]. Από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν αυτός του αυστηρού καθηγητή στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Νόμος 4000 και αργότερα, σε σειρές, όπως "Εκμέκ παγωτό" , στην ιδιωτική τηλεόραση.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στον Πειραιά[2] και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης του Κουν. Το 1956 ίδρυσε μαζί με τη Μαρία Αλκαίου το Νέο Θέατρο και το 1993 το Σύγχρονο Θέατρο. Το 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα από το Παρίσι και συνεργάστηκε με διάφορους ιδιωτικούς θιάσους, καθώς επίσης και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ παράλληλα δίδαξε στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής εργαστηρίου υποκριτικής τέχνης για νέους ηθοποιούς. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1999 από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στη Γενική Κλινική Αθηνών, λόγω υποκεφαλικού κατάγματος του αριστερού μηριαίου που υπέστη από πτώση[2]. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών[3].


Προσωπική ζωή

Παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα με την ηθοποιό Τώνια Καράλη[4], με την οποία απέκτησε μία κόρη, και εν συνεχεία με την ηθοποιό Μαρίνα Γεωργίου, με την οποία απέκτησε έναν γιο.


Επιλεγμένη φιλμογραφία
Ταινίες

The overcoat (1997)
Καβάφης (1996).............. Κωνσταντίνος Καβάφης
Μπίζνες στα Βαλκάνια (1996) ..............γέρος πελάτης μπαρ
Τα παιδιά της Χελιδόνας (1987)
Το κόκκινο τρένο (1982) ......Συνταγματάρχης
Μάθε παιδί μου γράμματα (1981)........Περικλής Παπαχριστόφορος
Βέγγος ο τρελλός καμικάζι (1980)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980)........Απόστολος
Τζακ ο καβαλλάρης (1979)
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
Μιά 'βδομάδα στον παράδεισο (1964).........Αρίστος
Νόμος 4000 (1962)........Ανδρέας Οικονόμου
Το ταξίδι (1962).............τρελο-Μανώλης
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962).........Ανέστης
Να πεθερός, να μάλαμα! (1959).......Ανδρέας Ντελής
Της νύχτας τα καμώματα (1957).......Στέλιος
Μαρίνος Κοντάρας (1948)
Τελευταία αποστολή (1949)
Νυχτερινή Περιπέτεια (1954)
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Το αμαξάκι (1957)

Τηλεόραση

Το γελοίον του πράγματος (1994, Ant1)
Εκμέκ παγωτό (1991, Mega)
Χατζημανουήλ (1984, ΕΡΤ)
Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985, ΕΡΤ)
Ο συμβολαιογράφος (1979, ΕΡΤ)
Εκείνος κι εκείνος (1972-74 (ΕΙΡΤ) & 1989 (ET2)
Άγνωστος Πόλεμος (1971-74, ΥΕΝΕΔ)

Παραπομπές

↑ Το Βήμα, 100 στιγμές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, 21 Νοεμβρίου 1999.
↑ 2,0 2,1 Ριζοσπάστης, Ο ηθοποιός που ήξερε να ονειρεύεται, 6 Μαΐου 1999.
↑ Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-06
↑ Βιογραφία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Φωτογραφία και φιλμογραφία- 90 lepta.com
Από συνέντευξη του ηθοποιού για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο του 1995
Αναλυτικότερη φιλμογραφία
Διαμαντόπουλος

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License