- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Βασίλειος Χατζής (Καστοριά 1870-Αθήνα 1915 ) σπούδασε στη Σχολή των Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές του τον Νικηφόρο Λύτρα και Κωνσταντίνο Βολανάκη, στα χρόνια 1886-93 και στη συνέχεια δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χωρίς να σπουδάσει στο Μόναχο οι τεχνοκριτικοί τον εντάσσουν, λόγω της εκλεκτικής συγγένειας των έργων του, στη Σχολή του Μονάχου. Πενήντα του έργα υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη από δωρεές κυρίως του Αλεξάνδρου Σούτζου και από τη Συλλογή Κουτλίδη. Από τα διακόσια εξήντα περίπου έργα που δημιούργησε μερικά από αυτά εμπλουτίζουν τη Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (Θεσσαλικό τοπίο κ.α., το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο κ. ά. καθώς και τη Συλλογή της Τραπέζης της Ελλάδος (θαλασσογραφία), της Εθνικής Τράπεζας και αρκετά βρίσκονται σε ιδιωτικές Συλλογές Λ. Ευταξία, Χ. Περέζ, Κρανιώτη κ.α.

Πλοία στο λιμάνι, Θαλασσογραφία Λιμάνι της Κωνσταντινούπολης

Πλοία στο λιμάνι, Θαλασσογραφία, Λιμάνι της Κωνσταντινούπολης,

Απελευθέρωση της Καβάλας, Μεταφορά του σώματος του βασιλιά Γεωργίου Α 'με το βασιλικό γιοτ Αμφιτρίτη ,

Αναφοδιασμός Αντιτορπιλικών , Αντιτορπιλικό Θύελλα, Καράβι στο καρνάγιο,

Ο κατάπλους

Ο κατάπλους,

Βιογραφία
Η ναυμαχία της Έλλης, 13 Δεκεμβρίου 1912, (π.1913). Ελαιογραφία, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ο Βασιλειος Χατζής[1] γεννήθηκε στην Καστοριά απ' όπου καταγόταν. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Πάτρα. Έτσι ο νεαρός Βασίλης έζησε από παιδί κοντά στην θάλασσα και ταξίδεψε με πολλά πλοία. Μελέτησε το καράβι στην κάθε του λεπτομέρεια και το αποτύπωσε στους πίνακές του άλλοτε αραγμένο σε ήρεμα νερά και άλλοτε να δέρνεται από τα κύματα σε τρικυμισμένες θάλασσες. Ζωγράφισε επίσης θέματα της καθημερινής ζωής, τοπία με φτωχικά σπίτια, ψαροχώρια τυλιγμένα μέσα σε ένα απαλό και γαλήνιο χρώμα. Διακρίθηκε και για τις πολεμικές θαλασσογραφίες που έφτιαξε κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912–1913) κατά παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης. Σημαντικότεροι πίνακες εξ αυτών είναι: η «Ναυμαχία της Έλλης», η «Ναυμαχία της Λήμνου», «Νηοψία αντιτορπιλικών», «Ο Αβέρωφ ανθρακεύων», και η «Αμφιτρίτη κομίζουσα τη σορό του Γεωργίου Α΄». Λίγο πριν τον θάνατό του κατέλειπε ημιτελές έργο: η «Τελευταία ναυμαχία του Βυζαντίου».


Αναφορές

Ο Γεώργιος Μπουζιάνης που φιλοτέχνησε το πορτραίτο του Βασιλείου Χατζή συχνάζοντας στο καλλιτεχνικό του εργαστήρι θεωρείται σήμερα από τους σημαντικότερους εξπρεσιονιστές ζωγράφους της Ευρώπης. Ο Β. Χατζής ως μαθητής του Κωνσταντίνου Βολανάκη μαζί με τον Αλταμούρα, θεωρούνται οι τρεις κορυφαίοι θαλασσογράφοι του τέλους του 19ου αι. και των αρχών του 20ου αι. Παρότι δεν έκανε σπουδές στο Μόναχο, από το ύφος του και μόνον, το έργο του εντάσσεται στην λεγόμενη «Σχολή του Μονάχου». Το 1902 παρουσίασε για πρὠτη φορά έργα του σε ἐκθεση του Δημαρχείου της Αθήνας. Ένα χρόνο αργότερα, το 1903, άνοιξε εργαστήριο, μαζί με τον Νικόλαο Αλεκτορίδη και παράλληλα δίδασκε μαθήματα σχεδίου, όπου ανάμεσα σε άλλους είχε μαθητή του και τον Περικλή Βυζάντιο.


Εξωτερικές συνδέσεις

Εθνική πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
-Εικαστικόν
-Αveroffmuseum/Metsovo

Υποσημειώσεις

↑ Η καταγωγή και το έργο του ζωγράφου Β. Χατζή, Κ. Χασιώτης (Φλώρινα) 1972

Πηγές

Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό, Εκδοτική Αθηνών, Τόμος 9Β

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License