- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Τζόλυ Γαρμπή ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου. Ήταν για 60 χρόνια σύζυγος του επίσης ηθοποιού Θόδωρου Μορίδη.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ από Κεφαλονίτες γονείς, το 1913 και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2002. Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή στα ΜΜΕ μετά από 10 μέρες και πέθανε ξεχασμένη.[1] Κηδεύτηκε στον Μαραθώνα. Με τον Μορίδη δεν άφησαν απογόνους και τα τελευταία χρόνια ζούσαν απομονωμένοι από τα φώτα της δημοσιότητας στο εξοχικό τους στο Μάτι της Αττικής. Και οι δύο πέθαναν σε γηροκομείο λησμονημένοι.
Επιλεκτική φιλμογραφία

"Κοινωνική σαπίλα" (1932)
"Θανασάκης ο πολιτευόμενος" (1954) .... Κατίνα Καπλάνη
"Ο Φανούρης και το σόι του" (1957) .... Δήμητρα Σκαρβέτσου
"Μια ζωή την έχουμε" (1958)
"Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα" (1958) ... Μακρυγιάννη
"Να πεθερός να μάλαμα" (1959) .... Λουκία Δελλή
"Ο Γιάννος κι η Παγώνα" (1959)... Μάρω
"Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος" (1960)... Κατερίνα
"Οικογένεια Παπαδοπούλου" (1960) .... Σωτηρία Παπαδοπούλου
"Το κλωτσοσκούφι" (1960) .... Ελένη
"Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες" (1960)...Παρασκευούλα
"Ο σκληρός άντρας" (1961)... Ανδρομάχη
"Η Λίζα και η άλλη" (1961) .... Κατερίνα
"Ευτυχώς τρελάθηκα" (1961) .... Αντιγόνη Ζουμπούλη
"Χαμένα όνειρα" (1961) ... Σταμάτα
"Οικογένεια Παπαδοπούλου" (1961) ... Σωτηρία Παπαδοπούλου
"Μερικοί το προτιμούν κρύο" (1962) .... κ. Αγγέλου, μητέρα
"Ο ατσίδας" (1962) .... Αρετή Κουρούζου
"Το ταξίδι" (1962)
"Δέκα μέρες στο Παρίσι" (1962)
"Ο χρυσός κι ο τενεκές" (1962)... Ουρανία
"Αυτό το κάτι άλλο" (1963)... Τζούλια
"Χτυποκάρδια στο θρανίο" (1963) .... Τασία
"Ένας βλάκας με πατέντα" (1963) .... Φανερωμένη
"Η σωφερίνα" (1964) .... χήρα (Ευτέρπη Καραβαγγέλη)
"Ο παράς κι ο φουκαράς" (1964) ... Δελακοβία
"Θύελλα σε μια παιδική καρδιά" (1964) ... μητέρα
"Ο εξυπνάκιας" (1966) ... Τασία Πανά
"Η Κλεοπάτρα κι ο Αντώνης" (1966) ... Αμαλία
"Ευτυχώς τρελάθηκα" (1966) ... Αντιγόνη Ζουμπούλη
"Καλώς ήλθε το δολάριο" (1967) .... κυρία Αγγελούτσου
"Για την καρδιά της ωραίας Ελένης" (1967) .... Βαρβάρα
"Η κοροϊδάρα" (1967) ... Ουρανία Μπίρκα
"Η αρχόντισσα και ο αλήτης" (1968) .... Ανδρονίκη
"Η αγάπη μας" (1968) .... Χαρέκλεια
"Η νεράιδα και το παλικάρι" (1969) .... Δέσποινα
"Φτωχογειτονιά αγάπη μου" (1969) ... Φωτεινή
"Ένας άνδρας μς συνείδηση" (1969) ... Θεανώ
"Μια μάνα κατηγορείται" (1972)
"Η μεγάλη απόφαση" (1977)
"Η τελευταία πτήση" (1978)
"Αλαλούμ" (1982)

Τηλεόραση

"Ο επισκέπτης της ομίχλης Mega 1991 - 1992
"Βανίλια σοκολάτα" (Mega, 1993-94)
"Μονάχους-Μονάχους" (guest star ως θεία Μαρίκα, Mega, 1997-98)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Τζόλυ Γαρμπή στην imdb

Παραπομπές

↑ Ελευθεροτυπία, «Έφυγε» η Τζόλυ Γαρμπή, 19 Δεκεμβρίου 2002.


Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License