- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Έλληνας ηθοποιός (1938 -1993). Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 22 Οκτωβρίου του 1938. Ήρθε στην Αθήνα το 1955 και γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου για να γίνει ηθοποιός. Δάσκαλοί του υπήρξαν ο Μάνος Κατράκης, ο Νίκος Τζόγος και ο Γιώργος Θεοδοσιάδης.

Τίμος Περλέγκας

Πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, όπου παρέμεινε ενάμιση χρόνο, στους "Πέρσες" και ύστερα περιόδευσε στην Ευρώπη με τις "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

Στη συνέχεια πήγε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου έμεινε δύο χρόνια. Συνεργάστηκε πέντε χρόνια με το θίασο Καρέζη-Καζάκου. Άλλες θεατρικές παραστάσεις του ήταν:

"Ένα καπέλο γεμάτο βροχή",

"Το γλυκό πουλί της νιότης"

"Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας"

"Η κυρία του Μαξίμ"

"Μετά το πανηγύρι".

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες όπως στη "Μαντώ Μαυρογένους", "Μια γυναίκα στην αντίσταση" κ.ά. Η συμμετοχή του στην τηλεόραση εξίσου σημαντική στις σειρές:


"Εν Αθήναις"

"Το μινόρε της Αυγής"

"Οι δύο δρόμοι"

"Η εύθυμη χήρα"

"Πολίτης Μπάμπης"

"Τμήμα Ηθών".

Υπήρξε Μέλος του ΚΚΕ από το 1975. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Επίσης ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου.Υπήρξε και ποδοσφαιριστής στο τοπικό πρωτάθλημα Αχαίας. Πέθανε στις 19 Απριλίου 1993 από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Φιλμογραφία

* Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970)
* Θα σε κλέψω, μ' ακούς; (1982) .... κύριος Καρυάδης
* Ο φονιάς (1983) .... Γιάννης
* Ένα σενάριο είναι η ζωή μας (1985) .... Μήτσος Γιαβρόγλου
* Παράξενη συνάντηση (1986) .... Μίμης
* Και δυο αυγά Τουρκίας (1987) .... θείος
* Δεξιότερα της δεξιάς (1989)

Το άρθρο αυτό βασίζεται σε αντίστοιχο άρθρο της Live-Pedia.gr δημοσιευμένο με την GFDL.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License