> Τιμολέων Βάσσοςς

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Τιμολέων Βάσσος


Ο Τιμολέων Βάσσος υπήρξε Έλληνας στρατιωτικός. Γιος του περίφημου στρατηγού του 1821 Μαυροβουιώτη και αδελφός του Αλέξανδρου Βάσσου επίσης στρατιωτικού.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1836 και σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων. Στη συνέχεια μετέβει στη Γαλλία για ευρύτερες στρατιωτικές σπουδές. Με την επάνοδό του και με τις επιπρόσθετες άριστες γνώσεις στη γαλλική και αγγλική γλώσσα διορίσθηκε υπασπιστής του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α΄.

Κατά την απαρχή του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 ανέλαβε την διοίκηση μικτού στρατιωτικού αποσπάσματος και στάλθηκε στη Κρήτη (29 Ιανουαρίου 1897) με σκοπό την παροχή κάθε βοήθειας και προστασίας του ελληνικού στοιχείου που δεχόταν άγριες επιθέσεις και καταστροφές από τους Οθωμανούς. Όταν όμως έφθασε (1 Φεβρουαρίου), η Κρήτη είχε τεθεί υπό την προστασία των Μ. Δυνάμεων οι οποίες και είχαν αποβιβάσει στρατιωτικές μονάδες. Έτσι μετά την αποβίβασή του 24 χλμ. δυτικά των Χανίων, στον όρμο Κολυμπάρι, την ανασυγκρότηση και την στρατιωτική ανάπτυξη άρχισε από την επομένη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας την βορειότερα του όρμου Μονή Γωνιές απ΄ όπου και εξέδωσε προκήρυξη "εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων" προς τον Κρητικό λαό περί της κατάληψης της Κρήτης από τον ελληνικό στρατό. Κινούμενος όμως προς Χανιά οι Μ. Δυνάμεις διέταξαν την καθήλωσή του και την αποχή από κάθε πολεμική ενέργεια. Παρα ταύτα ακολούθησαν δύο μάχες, η μάχη των Βουκολιών και η μάχη των Λιβαδιών.

Κατά την παραμονή του στη Κρήτη διακρίθηκε ιδιαίτερα στο διπλωματικό πεδίο σε απόρρητες συνεννοήσεις. Περί τον Απρίλιο ανακλήθηκε με το μικτό στρατιωτικό τμήμα και ενσωματώθηκε στις δυνάμεις της θεσσαλίας.

Αργότερα ανέλαβε μέραρχος της Αθήνας προαχθείς στον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Πέθανε τον Οκτώβριο του 1929 στην Αθήνα σε βαθύ γήρας.


Εθνική Εταιρεία

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License