> Θεόδωρος Ρακιντζής

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Θεόδωρος Ρακιντζής (Κάμπος Μεσσηνίας, 11 Νοεμβρίου 1902[1] - Σέριφος, 27 Σεπτεμβρίου 1969) ήταν Έλληνας αξιωματικός της Αστυνομίας. Από τα πρώτα στελέχη του αστυνομικού σώματος, μεταξύ άλλων υπηρέτησε ως διευθυντής της Ασφάλειας Αθηνών και αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων.

Σπουδές και σταδιοδρομία

Ο πατέρας του ονομαζόταν Νίκανδρος[1]. Ακολούθησε νομικές σπουδές και εν συνεχεία σπούδασε στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων στην Αθήνα. Υπηρέτησε εκτός από την Αθήνα, στην Κέρκυρα και στην Πάτρα. Κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία συνελήφθη αιχμάλωτος. Την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, κατάφερε να διαφύγει στη Μέση Ανατολή και υπηρέτησε ως υποδιευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας στο Κάιρο[2].

Το 1957 και για τρία χρόνια ανέλαβε διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών. Κατά την περίοδο εκείνη ήταν ο πρώτος που μερίμνησε για την εφαρμογή του Νόμου 4000 και επέβλεψε ο ίδιος το κούρεμα με την ψιλή των δύο πρώτων νεαρών που συνελήφθησαν για τεντιμποϊσμό, στο Αστυνομικό Τμήμα της Κυψέλης[3]. Αποστρατεύτηκε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.


Θάνατος

Ο Θεόδωρος Ρακιντζής πέθανε από αιφνίδια καρδιακή προσβολή, ενώ παραθέριζε στη Σέριφο[4] και κηδεύτηκε στην Αθήνα, στο Πρώτο Νεκροταφείο, στις 28 Σεπτεμβρίου 1969. Ήταν παντρεμένος με τη Σμαράγδα Κακουράκη και είχαν ένα γιο και μία κόρη.[1]


Παραπομπές

↑ 1,0 1,1 1,2 Ελληνικόν who is who, 1962, σελ. 449.
↑ Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς Μπριτάννικα, τ. 51, σελ. 246.
↑ - Ένα γιαουρτάκι χωρίς πέτσα για τον κύριο καθηγητή, 12-1-2013.
↑ εφ. Μακεδονία, 28/9/1969, σελ. 9.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Φωτογραφία του Θ. Ρακιντζή, με τη στολή του Διευθυντή της Αστυνομίας (δεξιά)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License