ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Θεμιστοκλής Πολυκράτης (1863-1926) υπήρξε Έλληνας συνθέτης και φιλόλογος. Θεωρείται ο παραγωγικότερος Έλληνας συνθέτης πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1863 στη Φιλιππούπολη. Όταν ο πατέρας του Γεώργιος Καζαντζής πέθανε, ο μικρός Θεμιστοκλής ήρθε μαζί με τη μητέρα του στην Αθήνα. Η μητέρα του παντρεύτηκε εκ νέου και ο πατριός του, που λεγόταν Πολυκράτης, του έδωσε το δικό του επίθετο. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μουσική στο Ωδείο Αθηνών, έχοντας δάσκαλό του τον Αλέξανδρο Κατακουζηνό, ο οποίος συν τοις άλλοις, τον προσέλεβε από μικρό στη χορωδία του ανακτορικού παρεκλησίου. Ο Πολυκράτης απέκτησε ικανή μόρφωση, τόσο στη μουσική, όσο και στη φιλολογία, διαθέτοντας άριστη κλασσική παιδεία. Διετέλεσε σχολάρχης στο Κορωπί και το Μαρούσι και εργάστηκε ως φιλόλογος στο Παρθεναγωγείο Χιλλ και το Αρσλακειο. Παράλληλα υπήρξε επί μακρό χρονικό διάστημα έφορος της σχολής απόρων παίδων του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός". Δίδαξε ακόμη ευρωπαϊκή μουσική στη σχολή βυζαντινής μουσικής του Πειραιά. Το 1897 ίδρυσε την τετράφωνη Χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα την οποία διυήθυνε έως το 1913. Η Χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση που υφίσταται μέχρι σήμερα, φέρει προς τιμήν του ιδρυτή της το ονομά του. Από το 1913 έως το 1920 διυήθύνε τη χορωδία του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και από το 1920 έως το θανατό του τον αρμονικό χορό της Μητροπόλεως (όπως ονομαζόταν τότε). Απεβίωσε στις 24 Φεβρουαρίου του 1926.

Το μουσικό του έργο

Μελοδράματα

Είναι γνωστοί 3 τίτλοι μελοδραμάτων του (όπερες), χωρίς να είναι γνωστό εάν παραστάθηκαν ποτέ ολόκληρα:

* Αγροικογιάννης,
* Νέριος Δουξ των Αθηνών,
* Υψηλάντης

Μουσική για το αρχαίο δράμα

Είναι γνωστό ότι συνέθεσε μουσική για τουλάχιστον δύο τραγωδίες την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και την Μήδεια του Ευριπίδη.

Τραγούδια

* Είναι στιγμές δημοφιλής καντάδα της παλιάς Αθήνας.
* Ένα φιλί στη μάνα μου
* Το έαρ
* Τυρταίος (πολεμικόν εμβατήριον σε στίχους του Τυρταίου μεταφρασμένους από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη)

Συνέθεσε επίσης πολλά παιδικά τραγούδια, ορισμένα σε δικούς του στίχους, ενώ παράλληλα διασκεύασε και κάποια γνωστών ευρωπαίων συνθετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σκριπ στη αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός εκτελέστηκε ένα μέρος από το μονόπρακτο μελόδραμα του Πολυκράτη "Υψηλάντης", το οποίο χαρακτηρίζεται εθνικόν. Η υπόθεσή του είναι παρμένη από το κάποιο ομότιτλο δράμα του Σπυρίδωνα Βασιλειάδη, που επεξεργάστηκε ο ίδιος ο συνθέτης. Η εφημερίδα κρίνει τη μουσική του έργου "πλουσίαν εις αρμονίαν και μελωδίαν. Και διά μεν της αρμονίας καθιστά το έργον μεγαλοπρεπές διά της μελωδιάς, της κατεξοχήν ελληνικής, συναρπάζει και συγκινεί.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License