Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Θεαίτητος ο Αθηναίος (περ. 417 π.Χ. - 369 π.Χ.), πιθανόν γιος του Ευφρονίου, ήταν Έλληνας μαθηματικός της κλασικής αρχαιότητας. Κύριες συνεισφορές του σχετικές με τους άρρητους αριθμούς, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο Στοιχεία Ι΄ του Ευκλείδη, και η απόδειξη ότι υπάρχουν ακριβώς πέντε κανονικά κυρτά πολύεδρα.

Ο Θεαίτητος, όπως και ο Πλάτων, ήταν μαθητής του Έλληνα μαθηματικού Θεοδώρου του Κυρηναίου. Η Κυρήνη ήταν μια ευημερούσα ελληνική αποικία στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, εκεί που είναι σήμερα η Λιβύη, στο ανατολικό άκρο του Κόλπου της Σύρτης. Ο Θεόδωρος είχε διερευνήσει τη θεωρία των ασύμμετρων ποσοτήτων, και ο Θεαίτητος συνέχισε τις μελέτες αυτές με μεγάλο ενθουσιασμό. Συγκεκριμένα, ταξινόμησε διάφορες μορφές άρρητων αριθμών, σύμφωνα με τον τρόπο που εκφράζονται ως τετραγωνικές ρίζες. Αυτή η θεωρία παρουσιάζεται με μεγάλη λεπτομέρεια στο δέκατο βιβλίο των Στοιχείων του Ευκλείδη.

Ο Θεαίτητος ήταν ένας από τους λίγους Έλληνες μαθηματικούς που ήταν στην πραγματικότητα ντόπιος Αθηναίος. Οι περισσότεροι Έλληνες μαθηματικοί της αρχαιότητας προέρχονταν από τις πολλές ελληνικές πόλεις διάσπαρτες γύρω από την ακτή της Ιωνίας, τη Μαύρη Θάλασσα και όλη λεκάνη της Μεσογείου.

Προφανώς έμοιαζε στον Σωκράτη στην στραβή μύτη του και τα πεταχτά μάτια. Αυτό και τα περισσότερα από ότι γνωρίζουμε γι' αυτόν προέρχονται από τον Πλάτωνα, ο οποίος ονόμασε ένα διάλογό του Θεαίτητος. Προφανώς πέθανε από τραύματα και δυσεντερία στο σπίτι του μετά από την καταπολέμηση της σε μια μάχη των Αθηναίων στην Κόρινθο, που τώρα θεωρείται ότι συνέβη το 369 π.Χ.. Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν εναλλακτικά το 391 π.Χ. ως την ημερομηνία του θανάτου, την ημερομηνία μιας προγενέστερης μάχης στην Κόρινθο.[1]

Ο κρατήρας Θεαίτητος στη Σελήνη έχει πάρει από αυτόν το όνομά του.


Παραπομπές

↑ Debra Nails, The People of Plato. Indianapolis: Hackett Publishing, 2002; pp. 275–278

Εγκυκλοπαίδεια Μαθηματικών

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License